Voor de Cijfers: ArcelorMittal

Aan al het goede komt vroeg of laat een einde. Deze wijsheid lijkt van toepassing op de koersontwikkeling van ArcelorMittal welke morgen als afsluiter van de week haar boeken opent. Jarenlang zat onze ijzervreter in het hoekje waar de klappen vielen. In 2008 ging het hard en de periode 2010 tot 2015 was ook geen vrolijk tijdsvak voor de belegger in dit fonds. Vanaf de eerste weken 2016 wist ArcelorMittal echter het roer te draaien. Een gestage krachtige opleving van de koers werd ingezet en ineens was zij weer het lievelingetje van de beurs. Maar zoals in de openingszin verwoord, aan het goede komt ook weleens een einde. Anders verwoord, moet de ontwikkeling van 2016 tot eerste kwartaal 2017 niet gezien worden als een tweede 2009. Ook toen wist de koers te herstellen om daarna te belanden in de periode 2010 tot 2015 welke hierboven reeds is aangehaald.

ArcelorMittal-WeekGrafiek

In de bijgeleverde grafiek ziet u de diagonale trendlijnen getrokken welke de koerseuforie van de laatste periode hebben begeleid. Een blik leert dat ArcelorMittal een aantal weken geleden uit het opwaartse trendkanaal is gevallen. Voorafgaande aan deze breuk werd een mooi en duidelijk waarschuwingssignaal gezet in de indicator. De divergentie tussen aandelenkoers en RSI is aangebracht in de grafiek van de laatste.

Nu heeft ArcelorMittal de neiging om procentueel sterk te reageren. Deze opmerking wordt mede interessant in het licht van het gebruikelijke drie stappen proces van een doorbraak van steun of weerstand. Nu de neerwaartse breuk een feit is kan de koers weer wat herstellen om de oude steunlijn als nieuwe weerstand op te zoeken. Dat betekent echter wel dat de koers nog een keer kan opveren richting grofweg €8,00. Vanaf de huidige notering een procentueel interessante afstand. De verwachting luidt echter dat nu zal blijken dat de aangehaalde oude steunlijn als obstakel gaat fungeren. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat uiteindelijk lagere koersen in het vooruitzicht liggen. Laat u niet misleiden door een procentuele sprong opwaarts morgen. U weet nu immers hoe u deze moet duiden. Pas rond €5,50 wordt het interessant om eens opnieuw naar de grafiek van ArcelorMittal te kijken.

Laat een reactie achter