Geopolitieke problemen zorgen voor hogere koersen

Ik zie de afgelopen weken steeds meer nieuwsberichten, columns en tweets voorbij komen, die aangeven dat wat er momenteel in Noord-Korea plaatsvindt geen negatief effect heeft op de beurskoersen. Het korte antwoord hierop is: Nog niet! Ook lees ik steeds vaker dat Goud en Zilver een veilige haven zijn als Noord-Korea daadwerkelijk een testraket afvuurt. Niets is minder waar als we de afgelopen 10 jaar eens goed kijken, naar wat er nu precies gebeurd is, na geopolitieke of “gewone” politieke onzekerheid.

Zilver en Goud steeg het hardst toen het QE programma van start ging

Op 25 november 2008  startte de Fed met haar eerste opkoopprogramma (QE1) van 600 miljard. Dit programma liep tot maart 2010. De Zilverprijs noteerde op 25 november 2008 net iets boven de 10 dollar. U hoort het goed 10 dollar. De Amerikaanse 10 jaars rente noteerde op dat moment nog boven de 3.5%. Deze was dus een prima “Safe Haven” om je geld voor 10 jaar weg te zetten. Hierna halveerde de yield en vervijfvoudigde de Zilverprijs naar bijna 50 dollar per ounce! Zie de grafiek hieronder, hoe dat er ook alweer uitzag.

Zilver-WeekGrafiek

Zoals ik vorige week al aangaf, floreert de Goud en Zilver prijs voornamelijk bij een (historisch) lage rente en hiermee samenhangend een deflatoire omgeving. Hierbij is een belangrijk extra gegeven dat de EUR/USD op dat moment nog rond de 1.50 stond. Op het moment dat het eerste QE programma afliep, noteerde deze rond de 1.20. Ook dat ziet u goed: hetzelfde niveau als nu. Hierna hebben we te maken gehad met het zogenaamde ZIRP programma van de Fed en liep de rente langzaam weer op en zagen we Goud en Zilver als een baksteen terugvallen. Hieruit valt op te maken dat edelmetalen dus niet zozeer een veilige haven in tijden van crisis/geopolitieke onzekerheid zijn, maar juist ten tijde van lage rentes. Dit jaar (zie hieronder) is de 10 jaars staatsrente (treasury) in Amerika teruggevallen van net boven de 2.4% naar net iets meer dan 2%. In dezelfde periode zijn Goud en Zilver met meer dan 10% gestegen.

Treasury

Problemen Griekenland en bijvoorbeeld Portugal laten een beter beeld zien

Begin 2011 zagen we zeer grote problemen ontstaan binnen de Eurozone met landen zoals Griekenland en Portugal en stegen de 10 jaars staatsrentes tot astronomische hoogtes. Juist in het jaar 2011 zagen we Goud en Zilver fors terugvallen van het hoogste punt in 15 jaar tijd. Ofwel de stijgende rentes op “zekere” leningen zoals de Duitse en de Nederlandse waren opeens een stuk interessanter. De beurzen daarentegen deden een forse stap terug. Hieruit is op te maken dat beurzen wel degelijk een negatieve reactie laten zien bij grote politieke onzekerheid. Uiteraard hebben de centrale banken op dat moment besloten om net als Draghi te doen “What ever it takes” om zodoende haar schaapjes op het droge te houden.

Ook nu zien we hogere beurzen door dalende rentes 

De financiële media kunnen dus allerlei redenen bedenken waarom de markt lager zal moeten gaan, maar dat zijn dus geen orkanen of losse flodders van Noord-Korea. Het zal een moment zijn van plotseling hogere rentes, die ergens pijn gaan doen. Alle centrale banken wereldwijd zijn volgeladen met aandelen en obligaties en we weten inmiddels dat als die rente stijgt, deze zullen dalen. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom de Fed, ECB, BOE en de BOJ heel bang zijn voor het taperen en het hierna terugbrengen van haar schulden. Eerder deze zomer gaf ik aan nog 1 grote leg up te zien van de markten in oktober. Houd de komende twee maanden goed in de gaten want het zou wel eens zeer hard kunnen gaan stormen. Mijn idee is dat Goud en Zilver zich dan verder kunnen opmaken voor een rally, aangezien echte renteverhogingen op dit moment niet waarschijnlijk zijn. 

Dit verhaal was in mijn ogen zo belangrijk dat ik mijn tips en tricks voor Zilver tot volgende week bewaar.

3 reacties op “Geopolitieke problemen zorgen voor hogere koersen”

 1. wikogro says:

  Als ik het goed begrijp verwacht u de komende maanden -sept-okt- stormen op de beurs dat kun je zowel positief als negatief opvatten ik beschouw u -leg up ?- voor oktober als positief maw nogal verwarrend althans wat mij betreft, samengevat sept-okt storm ( negatief?) okt. leg up positief?

  1. Sybren Van Der Hijden says:

   Ik wil graag beginnen met te vermelden dat ik geen glazenbol heb en een langere termijn visie erop na probeer te houden. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik in een eerdere column een vergelijking maakte met 2008 waarbij we nu in de laatste leg up zitten. Hierna kan het gaan stormen. De timing hierin is uiteraard het moeilijkste en die heb ik ook zeker niet. Succes!

 2. wikogro says:

  Een glazenbol zou wel handig zijn al was het maar voor 1 keer ….maar helaas niet te koop .
  Een correctie zou wel gezond zijn m.i.maar inderdaad de timing is cruciaal .
  Ik dank u voor u reactie cq uitleg

  Goed weekend en succes.

Laat een reactie achter