De perfecte markt

Ik zag gisteren tot mijn verbazing de woorden ‘perfecte markt’ voorbij komen. Een markt waarin het enige echte alternatief voor de historisch lage rente, het je volledig in aandelen te storten lijkt. Op diezelfde beeldbuis  zijn ook de schitterende “beleggingsreclames” weer terug van weg geweest, waarin vooral benadrukt wordt dat je eigenlijk een loser bent als je geld op de spaarrekening hebt staan. De laatste en misschien wel de meest interessante verbazing, is de kop van de NOS met daarin de (hard op) uitgesproken vraag of het verstandig is al je geld in Bitcoins te stoppen. Wij “goeroes/analisten” weten dus eigenlijk dat het medicijn dat we voorschrijven heel slecht is, maar er is nou eenmaal geen alternatief. Zelfs de criticasters onder ons beginnen zichzelf in te dekken tegen een verdere stijging door aan te geven dat het blijkbaar nog hoger kan.

De markten zijn gewoon “duur”

We zijn inmiddels allemaal bekend geraakt met de Shiller PE. Deze noteert op het moment voor de belangrijkste index wereldwijd op 31.5. Dit betekent dat de markt in zijn geheel gemiddeld 87,5% duurder is dan de mean van 16.8. Hierbij is hieronder goed te zien dat het hoogste punt ooit bij lange na nog niet is behaald. Maar Het is dus helemaal geen perfecte markt, je koopt je aandelen met een premium van meer dan 80% boven de historisch gemiddelde prijs. Dit soort lijstjes zag ik niet voorbij komen in de in mijn ogen perfecte markt, namelijk die van begin 2009. De reden is uiteraard dat het bloed toen door de straten liep en niemand behoefte had aan het verhaal dat aandelen spotgoedkoop waren. Precies dat gegeven is juist nu andersom aan de hand. Niemand (nou ja ik wel) durft te roepen dat je je aandelen gewoon te duur inslaat, als je nu naar de SP500 kijkt. Je zult je risico’s in mijn ogen “moeten” verspreiden over verschillende beleggingscategorieën. Let ook goed op je beleggingshorizon. Als je je geld tussen nu en 3 jaar nodig hebt, is het zelfs heel onverstandig om in aandelen te gaan. Ik propageer helemaal niet dat je bijvoorbeeld al je geld in Zilver/Goud of Bitcoins moet stoppen. Wees gewoon alert in deze markten en ga ervan uit dat de perfecte markt misschien wel eens heel erg “onperfect” kan zijn.

Zilver doet het (nog) niet

Vorige week verwachtte ik een uitbraak, maar deze laat nog even op zich wachten. De kwartaal en macro-cijfers waren zo goed dat de rente in Amerika fors omhoog schoot, hetgeen negatief is voor de edelmetalen. Het woord TAX kwam ook een keer of 10 voorbij en zorgde elke keer weer voor de nodige Algo koopkracht. Deze week blijft Zilver wel netjes boven de 17 Dollar en verwacht ik na de ECB op donderdag een verdere verduidelijking van de trend. Boven de 18 Dollar zal er veel meer koopkracht ontstaan richting mijn eerste koersdoel van 20 einde jaar. Onder de 16 Dollar kan dit scenario uiteraard voor geruime tijd de prullenmand in.

Zilver-WeekGrafiek

 

Eén reactie op “De perfecte markt”

  1. catfish_63 says:

    En weer een leuk stukje tekst ……. we wachten dan maar weer op de centrale banken……..

Laat een reactie achter