Heineken: Plat Bier

Op 6 februari meldde Martine Hafkamp op TradeIdee dat Heineken zou gaan bruisen. In de bijgeleverde grafiek staat een pijltje ingetekend bij die datum. De inkt van de column was nog niet droog of Heineken begon inderdaad aan een ware zegetocht. De afgelopen dagen is Heineken wederom veelvuldig in het nieuws. En de berichten die naar buiten komen zijn niet allemaal even positief. Gisteren werd dan weliswaar gemeld dat de Griekse dochter Athenian Brewery een lagere boete krijgt dan in eerste instantie bepaald, maar nog steeds is de bierbrouwer verwikkeld in een zaak aangaande machtsmisbruik. Dan is er natuurlijk ook de rechtszaak onder de hamer die MTB heeft aangespannen. Dan hebben we nog een gevalletje merkenfraude waar de FIOD is ingedoken en tot slot ligt de rode ster van Heineken gevoelig in Hongarije. Iets waar de Europese Commissie recent van heeft gezegd dat ze met het oog op de geschiedenis van het land begrip heeft voor de gevoelens van de bevolking. Gevolg is dat het alom bekende logo en etiket in Hongarije niet mogen worden gebruikt. Niet gek dat na al deze berichten de schuimkraag inmiddels is ingezakt tot onder de vereiste twee vingers dikte.

Heineken

Wordt de koersontwikkeling tegen het licht gehouden dan valt ook op dat de sparkling inmiddels uit de stijging is. In de bijgeleverde grafiek staan twee halve cirkels ingetekend. De kenner van de theorie weet dat een stijgende beweging onder andere bestaat uit achtereenvolgende hogere toppen. De aangebrachte halve cirkels duiden de situatie dat dit patroon in juni is doorbroken door de vorming van twee nagenoeg gelijke toppen. Tussen twee toppen ligt altijd een bodem. Inmiddels is Heineken teruggevallen en heeft in de achterliggende dagen koersen opgezocht die onder deze reactiebodem liggen. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems is dus aan het draaien naar een patroon van achtereenvolgende lagere toppen en lagere bodems.

Het ingetekende koerspatroon staat bekend als een dubbele top formatie en geldt als omkeerpatroon wanneer zij gevormd wordt na een periode van stijging. Aangezien bij Heineken inderdaad sprake was van een voorafgaande periode van stijging vallen de puzzelstukjes netjes in elkaar. De correctie op de stijging sinds februari is met deze ontwikkeling van start gegaan. Een ondersteuning van deze gedachte wordt gegeven door het verloop van de RSI. Gedurende de gehele periode van stijging vanaf februari noteerde deze leidende indicator netjes boven de OB-lijn. Bij het maken van de gelijke top in juni reikte zij echter niet opnieuw tot boven deze signaallijn. Vanuit de theorie van de Range Rules voor deze indicator een belangrijk signaal.

Nu lenen koerspatronen zich voor het bepalen van richtpunten. Hierbij dient opgemerkt te worden dat dit veelal minimale koersdoelen zijn. De hoogte van de dubbele top berekent een eerste koersdoel rond €83,00. Zoals gezegd een minimaal ijkpunt. In de grafiek staat ook een fibo-grid ingetekend. Het eerste reactiepunt van dit grid ligt rond €81,00. Wordt de blik verschoven naar de koersen van September, Oktober en November van het vorige handelsjaar dan valt op dat in die periode rond de aangehaalde €83,00 wat toppen zijn gezet. Deze zouden nu als een vangnet kunnen fungeren.

Belangrijker dan ijkpunten, koersdoelen of richtzones is echter de conclusie dat de trend aan het draaien is. De ingetekende gemiddelde lijnen hebben in de achterliggende weken een duidelijk convergerende beweging laten zien en noteren nu nagenoeg gelijk. Nog een klein zetje en een negatieve cross is een feit. De oplettende lezer zal hebben opgemerkt dat het juist een positieve cross in februari was welke de aanzet van de stijging vormde. Zou Martine dan stiekem toch ook een beetje technisch kijken.? Want ere wie ere toekomt, de timing van haar koopadvies was perfect. Waarvan Akte!

Laat een reactie achter