TradeIdee: Turbo Short VW

TradeIdee: Turbo Short VW

Trump heeft gezegd de belastingen drastisch te veranderen. Om Amerika weer “Great”te maken is er ook gerept over belastingen die import ontmoedigen en export aanmoedigen. Een deel van zijn partijgenoten zien een border tax adjustment (BTA) wel zitten. Trump heeft laten weten er niet echt warm voor te lopen, maar dat zei hij ook over de EU, die hij de afgelopen week weer helemaal zag zitten. Deutsche Bank verwacht dan ook dat de kans groot is dat er een BTA zal worden ingevoerd en stelt vast dat de aandelenmarkt daar helemaal nog niet op gereageerd heeft (omdat het niet verwacht is). Bij de autofabrikanten kunnen er grote klappen vallen en Deutsche vertelt welke het hardst zullen worden geraakt: de Japanse automakers en VW.

BTA

De border tax adjustment komt op het volgende neer: Trump gaat de VPB verlagen van 35% naar 20%, maar dit zal over een andere basis berekend worden. Als VW een auto produceert in Duitsland en deze verkoopt voor USD 100.000 in de VS terwijl de productiekosten USD 60.000 waren, dan is de winst USD 40.000 waarover 35% VPB betaald moet worden, ofwel USD 14.000. In de nieuwe situatie zou het VPB tarief niet over de winst gaan maar over het verkoopbedrag, ofwel 20% van USD 100.000, wat neer komt op USD 20.000; een 43% stijging in de belastingdruk! Maar zou VW de auto in de VS geproduceerd hebben, dan gaat het 20% tarief wel over de winst in plaats van de omzet (ofwel USD 8.000).

Exportbonus

En het wordt nog leuker als VW deze in de VS geproduceerde auto exporteert, want het plan houdt in dat export niet belast wordt en dat de kostprijs gebruikt mag worden als een aftrekpost. In dit voorbeeld zou VW dus 20% over 60.000= USD 12.000 als aftrekpost mogen opvoeren. Hierdoor komt de winst USD 40.000 plus 12.000, ofwel USD 52.000, terwijl de productie-export vanuit Duitsland maar USD 40.000 oplevert. Zo wil men dus ervoor zorgen dat productie in en export vanuit de VS worden aangemoedigd.

VW sitting duck

Nu gebruiken wij in dit voorbeeld VW, maar volgens Deutsche Bank zal VW, in tegenstelling tot BMW keihard geraakt worden door een dergelijke maatregel. De analisten schatten dat VW een netto winst impact van EUR 2,6 miljard voor de kiezen kunnen krijgen (BMW maar EUR 37 miljoen). Dit komt omdat VW nauwelijks lokaal produceert en weinig exporteert vanuit de VS, terwijl BMW de 2e auto-exporteur van de VS is. De analisten stellen wel dat de automakers de ruimte hebben om de Amerikaanse productie op te voeren, en zo een deel van de impact te mitigeren. Ook zou het aansterken van de USD een offsetting effect kunnen hebben. Verder stellen zij ook juist vast dat deze vorm van protectionisme tegenmaatregelen zullen uitlokken bij anderen, dus zo hosanna is het allemaal niet.

Al met al komt Deutsche tot een mogelijke daling van het VW wpa van 27% als BTA wordt doorgevoerd en de voornoemde bijeffecten niet optreden.

Redactie

De TradeIdee redactie komt dan ook met het volgende idee, wat eventueel gecombineerd kan worden met een tegenovergestelde positie in BMW (Long-Short set-up).

 

tradeidee

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
 Goldman Sachs Volkswagen Turbo Short 159.1
Contrair
Goldman Sachs Volkswagen Turbo Long 100.9

Geef een antwoord