TradeIdee ASML: Speelbal

ASML is al jaren beurslieveling nummer 1. Ieder jaar staat dit aandeel met stip op 1 in veel tip-lijsten van experts. Zo ook bij Geert-Jan Nikken die al vier jaar op rij ASML als Gouden Tip afgeeft op de BeleggersFair.

ASML heeft haar troetelnaam als beurslieveling in de achterliggende jaren meer dan waargemaakt. Zie onderstaande grafiek. Nu heeft het één natuurlijk ook met het ander te maken. Een gevleugeld gezegde luidt: Succes maakt Succes. Hoe langer een stijging aanhoudt, hoe meer beleggers spijt krijgen niet te zijn ingestapt. Gefrustreerd door het uitblijven van ook maar een enkele correctie in de aandelenkoers besluit deze groep dan maar mee te kopen. Een verdere stijging is dan het gevolg en dan begint het spel weer van vooraf aan. Je zou bijna gaan geloven in het principe van een stijgend perpetuum mobile voor ASML.

Vraag is of de berichtgeving van vandaag roet gaat gooien in de stijgende beweging van de laatste jaren. ASML lijkt namelijk speelbal te worden van een gevecht tussen China en Nederland. “De relatie tussen Nederland en China loopt gevaar als het kabinet de export van een chipmachine van ASML naar China blijft blokkeren uit politieke redenen.” Aldus de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong.

Op de achtergrond kijkt Amerika over de schouder van Nederland mee. De Amerikanen willen niet dat China de beschikking krijgt over de euv-technologie, waarmee de kleinste en snelste microprocessoren kunnen worden gemaakt. Premier Rutte schijnt eerder al benaderd te zijn door de minister van buitenlandse zakenvan Amerika, de heer Pompeo. De strekking van dat gesprek: De VS zouden hebben aangedrongen op een exportverbod voor euv-machines naar China. De chipmachines zijn een belangrijke schakel in de technologische inhaalslag van China. ASML is het enige bedrijf ter wereld dat deze chipmachines kan bouwen.

Tot hebben beleggers laconiek gereageerd, want de koers van ASML noteert vrij dicht tegen het ATH aan. Maar wat denk jij?

Wordt de discussie tussen Amerika/China/Nederland een trendbreker voor ASML, of blijft het allemaal gewoon business as usual en moet je als belegger kopen?

Denk je dat de hemel in het koersverloop van ASML nu wel is bereikt, kies dan voor onderstaande Turbo Short. Denk je “go with the flow” pak dan onderstaande Turbo Long.

Langere grafiek ASML

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
ASML Turbo Long €245,20 ISIN:NL0013847338

 

Contraire visie
ASML Turbo Short €286,10 ISIN:NL0013792054

Eén reactie op “TradeIdee ASML: Speelbal”

  1. 21years says:

    In de huidige koersontwikkeling lijkt er een dubbele top te ontstaan? Wat is jullie huidige visie op dit aandeel?

Geef een antwoord