TradeIdee: Turbo Short OLIE

TradeIdee: Turbo Short OLIE

Sinds de aankondiging en het effectief ingaan van de productiebeperking bij OPEC, heeft de olieprijs een grillig verloop gekend. Na bijna onder de USD 48 te zijn gesloten, heeft de olieprijs een mooie opmars laten zien naar de huidige niveaus. Met de recente geruchten dat OPEC de productie langer zal beperken, lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar dat is wellicht niet het geval.

Irak

Irak lapt consequent de productiequota aan haar laars door 80.000 vaten meer per dag te produceren dan was afgesproken. Door de enorme investeringen in de Irakese olie-industrie, komt er de komende jaren een boel capaciteit bij. Gekoppeld aan de hoge schulden die Irak heeft, is de motivatie om zich te houden aan de productiebeperkingen erg laag. Dit zijn niet onze woorden, maar die van Harry Tchilinguirian, hoofd commodity markets strategy bij BNP Paribas.

Vals spel

Mr. T zegt echter wel dat Saoedi-Arabië tot nog toe de transgressies van Irak compenseert door zelf harder op de productierem te stappen. Maar zoals altijd het geval is bij monopolistische clubjes, de motivatie om vals te spelen neemt toe met de tijd. Tel daarbij op dat Saoedi-Arabië zelf enorme begrotingstekorten heeft, en de kans dat het misgaat is 100 procent. Vraag is alleen wanneer.

Shale

Bijkomend probleem is dat de schalie olie producenten in de Noord-Amerika flink aan het rammen zijn. Failliete boedels zijn tegen lage prijzen opgekocht (dus lage productieprijs) terwijl anderen door goedkope herfinanciering en de gestegen olieprijs zich weer overeind hebben weten te krabbelen. Ook de technologie heeft niet stilgestaan, waardoor er meer en goedkoper schalie geproduceerd kan worden. Hierdoor worden de plannen van OPEC flink doorkruist.

Macro

Ook vanuit het macrofront weinig goeds. Geen ramp, maar de groeiramingen worden naar beneden bijgesteld. Al met al genoeg om een positie a la baisse te nemen. De rozebrillen zullen meer voelen voor de contraire positie.

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Brent Cr Oil Future Turbo Short 65.47
Contrair
Brent Cr Oil Future Turbo Long 42.5

Eén reactie op “TradeIdee: Turbo Short OLIE”

  1. Herman Frank says:

    Een flink vraagteken bij de “100% zeker dat de productiebeperking misgaat”. Per 1 januari 2018 zal Saoedi Arabië (en de andere Golf Staten) een BTW-heffing van 5% introduceren. Saoedi heeft grote druk op de ketel gehouden voor het aanhouden van deze GCC introductie datum, want dat betekend een enorme (geplande-) injectie voor hun huishoudboekje. ‘s Lands inkomsten diversificeren – met een stabiele factor. Als zodanig zie ik de short van dit artikel niet zo zitten. Als er iéts gebeurd, dan is het wel het rustig doorkabbelen van de prijs tussen de $52 en $57. Maar ja, dat is maar míjn glazen bol!

Laat een reactie achter