TradeIdee: Turbo Long Novo Nordisk

TradeIdee: Turbo Long Novo Nordisk

Onlangs kwam UBS uit met een nieuw rapport over de farmasector. De zakenbank heeft een nieuwe methode ontwikkeld om naar de sector te kijken en zo tot betere voorspellingen te komen. Novo Nordisk komt daarbij uit de bus met een koerspotentieel van 45 procent. Via een Goldman Sachs Turbo Long kan dit percentage met een factor 5 verhoogd worden (ofwel 225 procent koerspotentieel).

Oude waarderingssysteem werkt niet

De analist bij UBS stelt vast dat het oude waarderingsmodel (patiënt populatie x penetratie x prijs) het de laatste tijd laat afweten omdat de prijsvoorspellingen van medicijnen (door de farmaceuten en analisten) onjuist bleken te zijn. Tegen de toen geldende verwachting in, kreeg de sector te maken met prijsdruk.

Nieuw model

UBS is daarom terug naar de tekentafel gegaan om te achterhalen hoe het beste de financiële toekomst te voorspellen van de farmaceuten. Ik moet hierbij opmerken, dat zij uit zijn gegaan van de Amerikaanse situatie. Het komt er in het kort op neer dat:

  • beleggers op zoek moeten naar oncologie spelers. Aangezien oncologie een speciaal geval is door juridische bescherming, urgentie, innovatie en complexiteit, is dit gedeelte van de markt niet echt onderhevig aan commoditisering (generieke concurrentie is dus nauwelijks sprake van).
  • beleggers op zoek moeten naar spelers met nieuwe dure medicijnen die superieur zijn aan oude dure medicijnen. Het vervangen van deze medicijnen is namelijk budget neutraal tot positief voor overheden/verzekeraars. Doordat de medicijnen al in het vergoedingspakket zitten, is snelle en goede marktpenetratie te bereiken.
  • beleggers moeten spelers vermijden die het moeten hebben van compleet nieuwe dure medicijnen, omdat deze geconfronteerd worden met steeds hogere markt barrières (het vergoed krijgen door overheden/verzekeraars wordt steeds moeilijker).
  • beleggers moeten spelers vermijden die veel blootstelling hebben naar te populaire behandelingen (bijvoorbeeld tegen ernstige astma). Deze markten zijn zodanig populair aan het worden dat er teveel aanbieders op af komen (en dus ontstaat er prijsdruk).

 

Nieuwe inzichten, nieuwe lieveling

Met deze vier punten in het achterhoofd, heeft de UBS analist gekeken naar de farmasector. Een van de bedrijven waar hij zeer over is te spreken in deze context is Novo Nordisk. Frappant want deze stond eerst op “Verkopen”. De reden hiervoor is dat in 2017 de nieuwe vergoedingformules bekend worden gemaakt en dat deze zullen meevallen. De soep zal niet zo heet gegeten worden als zij wordt opgediend; met andere woorden, de markt heeft veel teveel slecht nieuws ingeprijsd en als de vergoedingformules worden bekendgemaakt, zal er een opluchtingsrally kunnen plaatsvinden.

In 2018 zou er zelfs weer bovengemiddelde groei behaald kunnen worden omdat Novo een goede portefeuille mix heeft die meer dan compenseert voor de prijsdruk in andere gedeelten van de productportefeuille. Iets wat ook goed te zien zal zijn in de Return on Invested Capital (ROIC) die al significant hoger ligt dan het sectorgemiddelde. Beleggers die hopen op aandeleninkoop en/of dividenden, zullen dit aandeel dus aantrekkelijk vinden. UBS zet het koersdoel dan ook op DKr 350, ofwel een koerspotentieel van 45 procent!

Een goede kandidaat voor een TradeIdee dus! Zie hieronder voor de suggesties van de redactie.

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Novo Nordisk Turbo Long 218.76
Contrair
Novo Nordisk Turbo Short 268.13

Laat een reactie achter