TradeIdee: Turbo Long Bayer

TradeIdee: Turbo Long Bayer

Onlangs kwam UBS uit met een nieuw rapport over de farmasector. De zakenbank heeft een nieuwe methode ontwikkeld om naar de sector te kijken en zo tot betere voorspellingen te komen. Novo Nordisk werd vorige week in deze context besproken. Vandaag gaat het over de andere topaanbeveling van UBS: Bayer. De analist verwacht een upside van 13 procent (was meer maar koers is sinds upgrade al opgelopen). Via een Goldman Sachs Turbo Long kan dit percentage met een factor 5 verhoogd worden (ofwel 65 procent koerspotentieel).

Oude waarderingssysteem werkt niet

De analist bij UBS stelt vast dat het oude waarderingsmodel (patiënt populatie x penetratie x prijs) het de laatste tijd laat afweten omdat de prijsvoorspellingen van medicijnen (door de farmaceuten en analisten) onjuist bleken te zijn. Tegen de toen geldende verwachting in, kreeg de sector te maken met prijsdruk.

Nieuw model

UBS is daarom terug naar de tekentafel gegaan om te achterhalen hoe het beste de financiële toekomst te voorspellen van de farmaceuten. Ik moet hierbij opmerken, dat zij uit zijn gegaan van de Amerikaanse situatie. Het komt er in het kort op neer dat:

  • beleggers op zoek moeten naar oncologie spelers. Aangezien oncologie een speciaal geval is door juridische bescherming, urgentie, innovatie en complexiteit, is dit gedeelte van de markt niet echt onderhevig aan commoditisering (generieke concurrentie is dus nauwelijks sprake van).
  • beleggers op zoek moeten naar spelers met nieuwe dure medicijnen die superieur zijn aan oude dure medicijnen. Het vervangen van deze medicijnen is namelijk budget neutraal tot positief voor overheden/verzekeraars. Doordat de medicijnen al in het vergoedingspakket zitten, is snelle en goede marktpenetratie te bereiken.
  • beleggers moeten spelers vermijden die het moeten hebben van compleet nieuwe dure medicijnen, omdat deze geconfronteerd worden met steeds hogere markt barrières (het vergoed krijgen door overheden/verzekeraars wordt steeds moeilijker).
  • beleggers moeten spelers vermijden die veel blootstelling hebben naar te populaire behandelingen (bijvoorbeeld tegen ernstige astma). Deze markten zijn zodanig populair aan het worden dat er teveel aanbieders op af komen (en dus ontstaat er prijsdruk).

 

Nieuwe inzichten, nieuwe lievelingen

Met deze vier punten in het achterhoofd, heeft de UBS analist gekeken naar de farmasector. Een van de bedrijven waar hij zeer over is te spreken in deze context is Bayer.

De overname van Monsanto baart vele beleggers zorgen. Zij vinden de prijs die betaald is te hoog. De analist van UBS stelt echter dat het kopen van een agrifirma op de bodem van de cyclus een goed idee is. De combinatie zou 10 procent vrije kasstroom moeten genereren terwijl sectorgemiddelde op 6 procent ligt. Verder deelt de analist de positieve outlook van Bayer op haar medicijnen pipeline niet, maar de markt heeft geen enkele waarde toegekend, dus mocht er wel wat uit komen (wat de analist van UBS verwacht) dan is dit dus een gratis call optie bij het aandeel. Bayer wordt dus een mooie valueplay (een thema van concurrent SocGen: klik hier). Het verhaal sluit niet geheel aan bij het nieuwe model van UBS, maar wordt dus gezien als een mispriced value play. De superieure producten van Bayer en Monsanto in agri hebben een zeer stevige positie, die veel cash gaat genereren zodra de agri-cyclus weer omhoog beweegt. Het negatieve lijkt ingeprijsd, maar een eventuele positieve uitkomst geheel niet. Vandaar zijn KOOP recommandatie.

Een goede kandidaat voor een TradeIdee dus! Zie hieronder voor de suggesties van de redactie.

 

 

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Goldman Sachs: Bayer Turbo Long 85.3
Contrair
 
Goldman Sachs: Bayer Turbo Short 111.4

Laat een reactie achter