Tradeidee short S&P500 op Fed koerswijziging

Tradeidee short S&P500 op Fed koerswijziging

Na jaren en jaren van monetair gepomp door de Fed is er al een kink in de kabel gekomen met de recente renteverhogingen. Maar nu is het hek echt van de dam, want er wordt openlijk gerept over het verkleinen van de Fed balans. Dit kan het kantelpunt zijn waarop markten zich naar beneden gaan richten.

QE

Na 3 QE sessies en een Twist ingreep, was er al een pauze gekomen in de stimuleringsmaatregelen van de Fed. Echter, de aangekochte obligaties werden wel doorgerold. Dit houdt in dat de door de Fed opgekochte hoeveelheid van USD 4500 miljard gewoon bleef staan; dus als een obligatie werd afgelost dan werd het ontvangen bedrag weer uitgezet in andere obligaties.

Reversal

Nu komt daar wellicht verandering in. Nadat de Fed de rente al heeft verhoogd, wat al een enorme trendbreuk inhield, gaat de Fed wellicht niet meer (geheel) afgeloste obligaties herinvesteren. Dit betekent dus dat de Fed balans verkleind wordt. Als we kijken naar de correlatie tussen de vergroting van de Fed balans en de S&P500 (zie hieronder), dan wordt het een en ander duidelijk. Als de balans nu verkleind gaat worden, dan zou men dus een daling van de S&P500 mogen verwachten.

fed QE vs S&P 500

 

Trump

Daarbovenop komt dat het enthousiasme van de effecten van de verwachte Trump maatregelen nu op zijn laatste beentjes loopt. Bepaalde hervormingen komen niet van de grond en het is dus de vraag of Trump de beloofde fiscale en economische maatregelen kan nemen. Problematisch is het feit dat veel van deze maatregelen al zijn ingeprijsd in de markt.

Time to short

Met renteverhogingen door de Fed, een balansverkleining door de Fed, en de hoge inzet op de reflation trade gebaseerd op de nu dus uitblijvende Trump maatregelen, lijkt de kans groter op een zuidwaarts pad voor de S&P500. Vandaar dat de redactie de volgende posities heeft uitgekozen:

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Goldman Sachs S&P 500 Turbo Short 2587
Contrair
Goldman Sachs S&P 500 Turbo Long 2096

Eén reactie op “Tradeidee short S&P500 op Fed koerswijziging”

  1. Jan t says:

    Wat ook nog speelt, al is dat op een iets lagere termijn, is de ERISA wet. Deze wet verplicht de pensioengerechtigden in de VS investeringen o.a. aandelen te verkopen. Dit is vastgelegd in de wet en de VS rekent op de belastinginkomsten hieruit. De verhouding kopers / verkopers zal de komende 15 jaar draaien van 3-1 koper tot 3-1 verkoper. Vorig jaar is dit begonnen en er gaan de komende jaren erg veel mensen met pensioen.

Geef een antwoord