TradeIdee short ING

Tradeidee short ING

Time to-oooo say goodbyyyyyee” zo gaat het liedje van Bocelli en Brightman en uiterst passend voor de aandeelhouder in ING. Althans, als de markt de volgende punten beter in de smiezen krijgen, want tot nog toe zien ze goed nieuws in slecht nieuws.

Koersverloop

Het aandeel ING heeft een mooi koersverloop laten zien (zie hieronder).

Inmiddels zijn we de piek van 2015 voorbij gestreefd en hoewel de TA onderlegde beleggers op TradeIdee (Gokhan Erem, Geert Jan Nikken, Cees Smit, Michael Ahrens) wellicht zullen vloeken want never sell on a high, kan ook gezegd worden dat het wel erg goldilocks gegaan is. Voor de beleggers die al long zaten, is het gemakkelijk want van winst nemen is niemand armer geworden. Maar short gaan, is dat dan zo’n goed idee?

Stijgende rente goed?

Een reden waarom ING het zo goed gedaan heeft is de stijgende rente. De bank kan daardoor meer winst pakken op alles wat de bank uitzet (inlenen is 0% bij de ECB en uitlenen tegen steeds hogere rentevoeten). Echter, wat hier volgens sommigen over het hoofd wordt gezien, is dat de rentes stijgen door de terugtrekkende beweging van de centrale banken. De indicaties dat zij op de monetaire rem gaan trappen, deed de rentes wat omhoog komen en dit hoeft niet per se goed nieuws te zijn.

Faillissementscyslus aanstaande

Zowat de hele klantenlijst van ING (en andere banken) zijn gewend geraakt aan de lage tarieven. Overheden, bedrijven en particulieren hebben allemaal flink geprofiteerd/gebruik gemakt van de lagere rentestanden. Nu de rente de andere kant op lijkt te gaan, kan het omgekeerde gebeuren. Bedrijven en particulieren die nog net het hoofd boven water konden houden door de lagere rente, die zullen als eerste omvallen. Dan wordt de bank wat paniekerig en gaan de leenvoorwaarden verzwaard worden, wat weer de volgende groep het vuur aan de schenen zal leggen. Kortom, stijgende rentes zullen een nieuwe default cycle op gang brengen.

Ultra lage volatiliteit is veeg teken

Kijkende naar de volatiliteit, deze is nu zo laag, dat alles en iedereen risico niet meer aan het inprijzen is. Zodra de markt en/of de economie draait (markt draait meestal als eerste), dan kan er wat ellende ontstaan. Zoals ze et in Engeland zo mooi zeggen; when the tide goes out, you can tell who’s been swimming naked.

Dure normalisatie

Als banken dan ook normale tarieven moeten gaan betalen voor het inlenen bij de ECB, dan wordt de pret nog verder gedrukt. Ook van de regulatieve kant (Basel IV en EU banking regs) hangen er wat wolkjes boven het hoofd van de financiële sector.

Short dus

Met ING op deze niveaus, is het al met al een goede short kandidaat. Te vroeg wellicht, maar zoals Cees Smit in zijn column (klik hier) al bemerkte: “Zo ver is het nog niet, maar als het zo ver is ben je te laat”.  Hieronder de bijbehorende Turbo’s (1 voor bovenstaand verhaal en 1 die precies omgekeerd is voor de non-believers).

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs ING Turbo Short 17.36
Contraire visie
Goldman Sachs ING Turbo Long 4.86

3 reacties op “TradeIdee short ING”

 1. carthago says:

  Die stijging van de rente komt er niet,want de knoflookperiferie.

 2. Hoekstra says:

  Koersreactie na de cijfers: pakweg een dubbeltje lager.

 3. Hoekstra says:

  … en nu 4 dubbeltjes.
  Goed TradeIdee dus.

Laat een reactie achter