Tradeidee: Recessie in aantocht dus short Europese aandelen

Tradeidee: Recessie in aantocht dus short Europese aandelen

De wereld zit vol problemen, maar die van de EU en haar eurozone lijken op dit moment het podium op te gaan eisen. Natuurlijk speelt het Italiaanse verhaal al een tijdje, maar economische indicatoren laten nu ook een duidelijke verslechtering zien en dit betreft niet alleen de economische toestand in de EU maar ook die van haar handelspartners daarbuiten.

Italië

Eerst even over onze broeders met de beste keuken hebben, de Italianen. De regering weigert in te binden en ligt nu op ramkoers met de Europese Commissie. Intussen is de Italiaanse PMI tot onder de 50 gedaald, wat dus betekent dat de groei totaal stil is komen te liggen. Deze week kwamen ook nog de Italiaanse retail sales uit op -2,5% jaar op jaar, wat de PMI eigenlijk bevestigd, zo niet negatief versterkt. Verder blijft de Italiaanse rente een probleem en hebben de banken aldaar flink last van deze ontwikkelingen. De Turkse blootstelling die zij hebben (zie UniCredit) helpt niet echt (grootste exposure hebben de Italiaanse particuliere beleggers overigens, zie hieronder).

Duitse cijfers

Ook de Duitse cijfers waren niet goed. Dit was al min of meer ingebakken in de verwachtingen (zie hieronder de grafiek), maar de trend is duidelijk niet positief en als wereld exporteur, geen goede indicatie. Waar tijdens de magere jaren na de crisis de export fungeerde als de reddende engel, lijkt het er nu op dat zowel binnen de EU en daarbuiten het weer guurder wordt (iets wat de Japanse cijfers ook onderschrijven want kapitaalgoederen export ging flink door de knieën).

VS

Nu in de VS Trump vaker gedwarsboomd zal worden omdat zij de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben verloren, staan veel van zijn plannen betreffende infra en verdere belastingverlagingen ook op losse schroeven. Een positieve spin off naar Europa zit er dan wellicht niet meer in.

ECB

Als de ECB inderdaad doorgaat met het afbouwen van monetaire steun, dan wordt langzamerhand de bodem onder de markt vandaan getrokken. Vandaag meer over de ECB, dus hou dat in de gaten. Zolang zij niet terugkomt op het besluit om af te bouwen, staan de seinen wat dat betreft op rood. Recessie in aantocht.

Het idee

Bij deze kant van het verhaal hoort dan ook een Turbo short op de EURO STOXX 50 (zie in tabel hieronder). Voor de belegger die denkt dat het anders zit, bijvoorbeeld dat de dollar gaat verzwakken doordat de Democraten nu Trump kunnen dwarsbomen (lagere tekorten) en dat daardoor de markten zullen rebounden, die zullen meer voor de contraire positie voelen.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Short 3810
Contraire visie
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Long 2650

Geef een antwoord