TradeIdee: Long Olie

Tradeidee Long olie

Wij van Tradeidee zijn van het geven van ideeën. Zo hebben wij vorige week het idee van olieanalist/hedge fund manager Maugeri de revue laten passeren. Hij voorzag nog dit jaar een grote dip als de vraag niet snel toeneemt. Vandaag komt het andere kamp aan bod.

Paradox

Op het eerste gezicht lijken het tegenstrijdige meningen, maar de tijdshorizon verschilt nogal. Maugeri betrof een geval van maanden (voor deze column klik hier) terwijl het kamp (waaronder Daniel Jaeggi) wat zegt dat olie long is, richting 2020 kijkt.

Olie bulls

Wat nu het geval is volgens de experts in het long kamp, is dat de investeringen in grote olieprojecten op zijn gat ligt. De investeringen die worden gedaan sinds de olieprijs weer terugveerde naar ronde de USD 50 per vat, betreft met name schalie productie. Snelle olie zeg maar. De oliehandelaren hedgen hun posities weer, waardoor toekomstige (future) prijzen van olie nu nog laag worden gehouden. Dit geeft weer een versterkend effect om niet in grote (en dus lange termijn) olieprojecten te investeren. Het is een punt die onze Sassen van Elsloo vorige jaar nog maakte in onze Tradeidee Beurstafel webinar met Cees Smit, Martine Hafkamp en Geert Jan Nikken.

Snelle Japie

Als de snelle olie dadelijk aan zijn limiet zit en het olieaanbod tekort schiet door onderinvestering in grote velden, dan kunnen olieprijzen flink stijgen. Dit zou duidelijk moeten worden RICHTING 2020. Normaal loopt de markt een jaar vooruit, maar in dit geval wellicht meer, gezien de lead times voor dit soort investeringsprojecten een kwestie van jaren is. Zodra krapte in zicht komt, zal iedereen opeens omslaan en kunnen de peak oil vlaggen weer uit de bureaula worden gehaald.

Kiezen of delen

Vraag is nu dus of Maugeri en deze mensen beiden gelijk krijgen (eerst Maugeri en dan deze club), of dat het omslagpunt snel wordt ingezien, waardoor oliehandelaren al posities in gaan nemen en zodoende de krapte naar voren brengen. Aan u de keuze. Mocht dit kamp gelijk hebben, dan kunt u hieronder de positie zien die wij voor ogen zouden hebben. Bent u het oneens, dan is er de contraire positie.

 

 

 

 

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Goldman Sachs Brent Cr Oil Future Turbo Long 40.61
Contrair
Goldman Sachs Brent Cr Oil Future Turbo Short 61.08

Laat een reactie achter