TradeIdee ING: Dat was het dan wel Weer

De kop van 2019 is eraf. Na de klappen van 2018, waarbij de financiële markten met name in de laatste weken van het vorige handelsjaar extra onder druk stonden, kenmerken de eerste weken van 2019 zich juist door wat herstel van de markten. Vraag is of de langere bodems zijn gezet of dat juist sprake is van een kort beleefde opleving tegen de onderliggende hoofdrichting in. Binnen de huidige marktontwikkeling heeft TradeIdee haar oog laten vallen op ING. Voor deze financial kan namelijk beweerd worden dat de huidige kracht vooralsnog niets meer en niets minder is dan een opleving. Een opleving die ook nog eens op haar laatste benen lijkt te lopen.

ING-WeekGrafiek

Het verhaal start in de week-grafiek. In bovenstaande grafiek kan een duidelijk neerwaarts gericht trendkanaal worden aangebracht. Tegen het einde van 2018 tikte de koers van ING de onderkant, oftewel steunlijn, van het ingetekende trendkanaal aan om vervolgens vanaf deze lijn wat te herstellen. De eerste conclusie die kan worden getrokken luidt dat de koersvorming nog steeds plaatsvindt binnen het ttendkanaal. Anders verwoord, de huidige kracht kan voorlopig als niets anders worden omschreven dan een logische reactie op de voorafgaande daling. Een trend gaat immers altijd in golven. Ook een dalende trend.

Wordt de blik verschoven naar de RSI dan kan worden opgemerkt dat deze al enkele maanden in een Bear Market Range noteert en binnen deze beweging in 2018 een aantal keer achter elkaar netjes onder de OS-lijn is gedoken. De indicator bevestigt dus het beeld dat de trend voor ING neerwaarts is. De reden waarom ING momenteel in het oog springt ligt in het feit dat de koers inmiddels is opgelopen tot de vorige bodem uit het laatste kwartaal van 2018. Een technische stelling luidt dat oude bodems de neiging hebben om als nieuwe weerstand te fungeren. Sinds vorige week hapert het herstel van ING inderdaad tegen de ingetekende lijn onder de vorige bodem. Deze ingetekende lijn krijgt zelfs extra dimensie als de laatste daling van de bovenkant van het trendkanaal naar de onderkant van het trendkanaal nader wordt bekeken.

De aangehaalde daling verliep destijds van €11.60 naar €9,10. Wordt de eerste reactiebeweging, oftewel de 38.2 procent, over deze daling berekend dan verschijnt €10,05. Vrij nauwkeurig het niveau van de ingetekende lijn onder de vorige bodem en de plek waarop de koers in de achterliggende dagen hapert. Mocht de koers deze eerste horde toch weten te overwinnen dan is de verdere ruimte overigens ook weer beperkt. De weerstandlijn van het kanaal noteert momenteel rond 10.55. Let wel, deze lijn is natuurlijk dalende met het verloop van de tijd. Zie in deze dat de MA20 de weerstandlijn van het trendkanaal al sinds het midden van vorig jaar netjes volgt en als zodanig dus ook een barrière opwerpt. Tot slot noteert de MA20 duidelijk onder de MA50, zie cirkel, hetgeen ook op een dalende ontwikkeling van ING duidt.

ING-DagGrafiek

In bovenstaande dag-grafiek staat het aangehaalde fibo-grid ingetekend. Zoals gezegd, hapert de koers al enkele dagen rond de eerste fibo-reactielijn. Uit de dag-grafiek komt echter nog een aanwijzing naar voren. Tussen de koers van ING en de RSI is in de achterliggende opleving namelijk een Negatieve Reversal gezet. Ook deze set-up is een aanwijzing dat ING aan de vooravond staat van het hervatten van de voorafgaande beweging. En deze was dalend. Een nieuwe verkoopimpuls kan de laagste koers van ING uit 2018 aanscherpen. Oftewel, nu een volgende lagere top in zicht lijkt, mag aangenomen worden dat een volgende lagere bodem gezet gaat worden. Met een GoldmanSachs Turbo Short kun je inspelen op deze verwachting.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
GoldmanSachs ING Turbo Short €12,04
Lange termijn
Contraire visie
GoldmanSachs ING Turbo Long €8,71

Eén reactie op “TradeIdee ING: Dat was het dan wel Weer”

  1. Hoekstra says:

    Deze ‘Voor de cijfers’ is 3 weken te vroeg geplaatst, want de 4e kwartaalcijfers van ING zullen pas op 6 februari worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter