TradeIdee: In de Olie, Uit de Olie

In de achterliggende dagen heeft de Opec veelvuldig van zich laten horen. Zo bleek afgelopen zondag, nadat de Opec-landen dit weekend bij elkaar waren gekomen,  dat de topman vindt dat de investeringen in de oliesector momenteel minimaal zijn. Productieverlaging, als tegenwicht op de overvloed aan schaliegas vanuit Amerika, staat hoog op de agenda

Vraag is of de voorgenomen maatregelen een impuls aan de olieprijs kunnen geven. Hoog tijd voor TradeIdee om een blik op de de grafiek van Brent Olie te werpen.

Brent-Olie

Een blik op de grafiek leert dat de koersontwikkeling van Brent-Olie lange tijd crescendo is gegaan. Vanaf de start in 2016 wist de koers tot aan het laatste kwartaal van vorig jaar bijna te verdrievoudigen. In kwartaal vier van 2018 kwam echter stevig de klad in de voorafgaande koersontwikkeling. De duikeling heeft serieuze schade aan het koersbeeld toegebracht.

Allereerst kan worden opgemerkt dat het patroon van achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems is afgebroken. Het laagste punt van begin 2019 is namelijk onder de koersen van begin 2018 gezet. Dat is echter niet alles. In 2018 fungeerde de zone rond 70 lange tijd als horizontale steun. De beweging van eind vorig jaar heeft Brent-Olie onder deze horizontale steun gedrukt. Tot slot is ook de diagonale trendlijn onder het koersverloop vanaf begin 2016 neerwaarts doorbroken.

Worden de indicatoren bekeken dan kan opgemerkt worden dat in de vrije val van eind 2018 de MA20 onder de MA50 is gedoken en dat de RSI haar Bull Market Range heeft ingewisseld voor een Bear Market Range. De optelsom van al deze elementen geeft aanleiding om het herstel, welke zich in de eerste weken van 2019 heeft laten aftekenen,  met terughoudendheid te bekijken.

De reden hiervoor ligt in de gedachte dat de huidige opleving best eens gezien mag worden als de klassieke terugtest op doorbroken steunen. Het gaat dan om de horizontale voormalige steun rond 70 en de diagonale voormalige steunlijn onder de beweging vanaf 2016 welke momenteel ook net even onder 70 noteert. Tel daarbij op dat de tweede, oftewel 50 procent, reactiebeweging op de daling vanaf grofweg 86.50 naar 51.50 ook net even onder 70 ligt en dat de MA50 momenteel rond 70 noteert en de conclusie is gerechtvaardigd dat de stijging naar alle waarschijnlijkheid een zware dobber rond de zone 70 gaat krijgen. Een ontwikkeling welke eigenlijk al enkele weken zichtbaar is.

Ook de RSI laat een beeld van haperende stijging zien. Zoals hierboven opgemerkt is in de daling de Bull Market Range ingewisseld voor een Bear Market Range. In de opleving gedurende het eerste kwartaal van 2019 is de indicator naar de bovenkant van haar nieuwe range opgelopen en aarzelt nu rondom voormalige bodems uit 2018.

Onder het koersherstel in 2019 is ook een diagonale trendlijn getrokken. In combinatie met de oude langere steunlijn vanaf 2016 ontstaat zo een patroon welke in jargon bekend staat als stijgingswig. Een gevaarlijk koerspatroon als deze neerwaarts wordt doorbroken. Zover is het nog niet, maar bij de eerste de beste verkoopdruk wordt het patroon geactiveerd.

Tot slot de afgedrukte DMI. De DI+ en DI- lijnen zijn door de ontwikkeling in 2019 weer volledig naar elkaar toe bewogen. De overspannenheid, ontstaan door de verkoopdruk eind 2018, is dus verdwenen. De start van een nieuwe beweging lijkt daarmee aanstaande en op basis van de hierboven aangehaalde weerstandzone rondom 70 lijkt de nieuwe beweging neerwaarts te zijn. Een hertest van de laagste punten van eind 2018 vormt in de verwachte nieuwe beweging het eerste ijkpunt. Dit betekent 51.50!

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Brent Crude Oil Future Turbo Short 75.57
Contraire visie
Brent Crude Oil Future Turbo Long 59,31

Laat een reactie achter