Tradeidee: Centrale banken kopen erg veel goud. Turbo Long Goud dus!

Tradeidee: Centrale banken kopen erg veel goud. Turbo Long Goud dus!

Hier op de redactie van Tradeidee, hebben we allemaal goudliefhebbers, maar het ene kamp ziet het als iets om de vrouw, vriendin, of beide mee te paaien, de ander (ook) als een investering. Onze Sassen staat dan ook bekend als een goldbug en heeft vaak zijn visie op onze site gedeeld. Nu krijgt hij steun uit onverwachte hoek, althans, zo onverwacht was het niet voor hem. Centrale banken hebben namelijk hun goudinkopen flink opgeschroefd. En er zijn meer factoren in dit spel die een long op goud onderschrijven. Wij zetten enkele op een rijtje voor u, met onderaan de tabel met een passende Turbo positie.

Centrale banken

De Lords of the Universe hebben nog nooit zoveel goud gekocht sinds 1967; een plus van 74% ten opzichte van 2017. Maar het beeld is wel enigszins vertekend, want Rusland, Turkije, Kazakstan, India, Irak, Polen en Hongarije. U ziet, dit zijn landen die veelal actief betrokken zijn op het geopolitieke schaakbord. Zo heeft Rusland al haar Amerikaanse staatsobligaties verkocht en daarvoor goud gekocht. Veel van deze centrale banken willen zich isoleren van met name de dollar. Zij verwachten monetair onheil en bij een reset a la Bretton Woods, kan goud flink gaan schijnen.

QE komt er weer aan

Steeds meer marktpartijen verwachten dat de Fed zal gaan draaien. Nu zij al heeft besloten om de rentes niet zo maar meer te verhogen, is de volgende halte het stopzetten van Quantitative Tightening (QT) en doordraaien naar het (inmiddels) welbekende QE. Rentes dalen dan weer, en goud wordt relatief aantrekkelijker op korte termijn. Deze 180 graden draai, zal weer de nodige liquiditeit in de markt doen komen, maar zet ook de deur open naar de discussie over QE to infinity, wat zoveel betekent dat centrale banken nooit meer QE zullen kunnen stopzetten. En dat klinkt dan erg Weimarisch; de koopkracht van bepaalde valuta zal daarmee flink worden aangetast en vertrouwen zal afbrokkelen. Dit zijn goede lange termijn omstandigheden voor goud.

COT report

De grootste (non-commercials) marktpartijen in goud, hebben de laagste long positie in 9 jaar volgens het Commitment of Traders (COT) report. Dit is net zoiets als bedrijven met voorraden, je kan even erg lean worden, maar op een gegeven moment moet je voorraad aanvullen. Punt is dat met deze lage long posities, de downside erg beperkt is vanuit deze hoek, aldus Taki Tsaklanos van Investing Haven. Hij verwacht eerst USD 1375 in goud en als dit niveau doorbroken wordt, upside naar USD 1550! Een plus van 17% dus.

Het idee

Genoeg redenen voor een Turbo Long positie in Goud. Met een hefboom van 5, zou een rendement van 85% mogelijk moeten zijn. Maar voor de belegger die goud maar niks vindt, of die eerst een prijscorrectie verwacht (als hernieuwde QE in eerste instantie alleen maar als positief uitgelegd wordt), die zal meer voelen voor de contraire positie in de tabel hieronder.

Lees tussendoor ook vaker deze site van Taki , investinghaven.com wel te verstaan

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Goud Turbo Long 1091.3
Contraire visie
Goldman Sachs Goud Turbo Short 1548.3

Eén reactie op “Tradeidee: Centrale banken kopen erg veel goud. Turbo Long Goud dus!”

  1. Als gold BULL pur-sang herken ik bovenstaand verhaal, al heb ik in de loop der jaren flink wat MAAR’s verzameld. Zonder ze allemaal op te dissen, moet goud gezien worden als vervanger voor geld (B.I.S. Zwitserland) en niet als zomaar een grondstof. Goud werkt als hedge tegen systeemfalen (overheden, monetair, wantrouwen) en niet zondermeer tegen hogere inflatie. Dat goud daarnaast in een hype kan geraken zoals in 1980 heeft weinig met de kerneigenschappen te maken. Die hype zien we nog wel tot voorkort in Bitcoin en andere crypto en met een hele generatie die goud niet kent zal de hype niet (snel) terugkeren in het edele metaal. Goud IS nu best interessant, maar WORDT pas echt interessant wanneer het stijgt in alle valuta. Dus niet alleen USD, EUR, JPY, maar ook in CNY en IDR. Tot besluit zou je de kortetermijninstrumenten als turbo’s en speeders niet moeten gebruiken in een langetermijnontwikkeling, tenzij je een heel lage SL hanteert… en dan zijn trackers zoals PHYS (de beste) een goedkopere oplossing. GRTZZZ

Geef een reactie