Tradeidee Boeing: Tegenwind

De wat negatiever ingestelde belegger heeft vliegtuigmaker Boeing al een tijdje op de korrel. Het is sinds begin dit jaar een van de meest geshorte aandelen. Meestal geen goed teken om ook short te gaan, immers, iedereen en zijn moeder zit al short. Maar ik kan het toch niet laten om een kleine gok te wagen dat de bears hun gelijk gaan krijgen.

Business case

Het bedrijf Boeing heeft een aardige rit meegemaakt. Waar het in 2003 zo rond de USD 25 handelde is dat inmiddels USD 131. In februari van vorig jaar heeft het een all time high neergezet van iets boven de USD 158. Sindsdien is het echter een verhaal van per saldo verzwakking geweest met heftige bewegingen. Een van de redenen voor de knik omlaag is natuurlijk de duurder wordende dollar. Dit is een nadeel voor Boeing die veel produceert en inkoopt binnen de VS. De kostprijs is daardoor ten opzichte van Airbus verslechterd. Maar er is meer aan de hand; de enorme daling in de olieprijzen zal een effect kunnen gaan krijgen op de timing van de vervangingsvraag. Waar hoge brandstofprijzen juist tot een versnelling van het aantal orders leidde, is dat nu het omgekeerde. Immers, door de lagere brandstofprijzen is de financiële druk op luchtvaartmaatschappijen afgenomen om nieuwe (lees: zuinigere) vliegtuigen te kopen. Daarnaast begint het ook te kraken in de groeimarkten van de afgelopen jaren: de opkomende markten.

Short squeeze

De laatste paar weken zijn er echter een aantal short squeezes geweest (door stijgende koers moeten/willen short sellers hun positie neutraliseren door stukken te kopen, wat op korte termijn een domino-effect veroorzaakt) op de Amerikaanse beurzen, die ook het Boeing aandeel niet onberoerd heeft gelaten. Echter, na iedere squeeze wist het aandeel niet een hogere top neer te zetten. Het lijkt er ook op dat de short sellers in dit aandeel erg overtuigd zijn en in het bezit zijn van wat we in het vak “firm hands” noemen; ze panikeren niet als de eerste de beste parelhoender (laffe rot beesten FYI).

Orderboek is het alarmbelletje

De cijfers van Boeing zullen nog niet al teveel verassen. Dit komt omdat dat de huidige leveringen orders uit het verleden betreffen. Voor signalen over de huidige marktomstandigheden moet er dus gekeken worden naar de ontwikkelingen in het orderboek. Een afname van de order intake zou al snel kunnen leiden tot margedruk en negatieve winstbijstellingen voor latere jaren. Een soortgelijk effect zag ik ook aankomen bij Boskalis, maar was daar echter enkele maanden te vroeg mee.

Late to the party

Maar met zoveel short sellers die al ingegraven zijn, is er altijd het gevaar dat nu een shortpositie openen op Boeing wat eng kan aanvoelen en terecht. Het is dan ook een speculatieve trade. Voor iemand met een grote longportfolio, kan het echter dienen als een mooie verzekering tegen een beurskrach. In 2007 was het aandeel Boeing al redelijk vroeg aan de beurt bij de bears, dus wellicht herhaalt de geschiedenis zich nu. Nul komma nul garantie hierop natuurlijk, maar genoeg vibes en fundamentele items die mij genoeg aanspreken om een speculatieve short als een goed idee te beschouwen. Door de volatiliteit is het wel zaak om niet te enthousiast in te steken wat betreft de hefboom (hoe hoger de hefboom, des te minder ruimte is er om een felle koersbeweging op te vangen, waardoor de Turbo wordt uitgestopt).

tradeidee

lampjeTradeIdee Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.  

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Boeing Turbo Short $162,80 ISIN NL0011418892
Contrair
Boeing Turbo Long $89,90 ISIN NL0011418975

Laat een reactie achter