TradeIdee: Knippen & Scheren (DAX)

Een rondje langs de financiële velden leert ons dat in de week dat EUR/USD naar recente recordhoogtes sprong en 1,1650 noteerde, de Europese aandelenmarkten er steeds meer moeite mee begonnen te krijgen. Nu is dat niet geheel verrassend want het was toch al weken kwakkelen in Europa. Met uitzondering van individuele bedrijven die wisten te verrassen met leuke cijfers is het positieve sentiment ver te zoeken. Er worden pogingen gedaan om d te dalen in afwezigheid van ETF flows die de VS overeind houden, die weer weggepoetst lijken te worden op dagelijkse basis wanneer de Yanks weer open zijn. Dat lijkt zo maar is niet geheel zonder effect. Blijven hangen, of beter, proberen te blijven hangen aan de huidige niveaus zonder eigen inbreng is niet lang vol te houden. Al gauw dreigt een diepere correctie omdat de huidige niveaus tezamen met de nieuwe hoge Euro wisselkoers tegen de USD en JPY  alsook de onzekere geldelijke effecten van de Brexit de hoofdrol dreigen over te nemen. We vinden het nog prima, lage volatiliteit en toch winst over de eerste 7 maanden van het jaar en die Trump ach die is zo gek nog niet als dat ie leek, lijken we te denken. Gewenning en gezapigheid is daarbij het gevaar dat op de loer ligt. De aard van het beestje dat we belegger noemen is dat het al snel gaat vervelen en negatief gaat worden als nieuwe winsten uitblijven. Zeker als je al weken moeite doet om ze te behalen.

Deutsche zegt te duur.

Inmiddels verklaarde Deutsche Bank op Bloomberg een paar maanden terug dat ze de Heimat te duur vindt. Zo duur zelfs dat ze Duitsland als de duurste bestempelde. Nu kun je zeggen dat Deutsche niet meer is wat het was, maar dat is relatief. Zo groot als ABNAMRO nog steeds bij ons is, nog groter is Deutsche bij de oosterburen en dan wel met een internationale rol. Tweede argument om dit in de wind te slaan kan de datum van het artikel zijn. Ja dat is oud nieuws kun je zeggen, maar waarderingen veranderen niet zo veel in een maand of 3 en weet ook dit. Koersen stonden toen vlak onder de huidige koersen. Als dat duur was zijn de afgelopen weken zeker duur geweest naar hun maatstaven.

Nog duurder.

De EUR stond in die weken van het artikel van Deutsche op 1,08 tegen de USD en 120 tegen de JPY. Nu is dat 1,1650 en 130. Dat lijkt de boel in het buitenland ook niet echt goedkoper te maken.

Waarom nu dan?

Nou hierom.

Dit is het lange termijnbeeld voor de Duitse hoofdindex. Sinds 2009 is er aardig wat terrein geboekt zoals deze grafiek met logaritmische schaal ons toont. De uitbraak van 2017 is echter niet echt overtuigend op deze schaal want echt loskomen wil niet lukken. We staan net boven de voormalige all time highs uit 2015 en de beweging die ons daarnaar toe heeft getild kraakt onder de druk van de afgelopen weken. Nog niet veel aan de hand tot we de middellange termijn bekijken en het deel van de grafiek in de oranje rechthoek uitdiepen.

Dan zie je opeens dit. We focussen daarbij op de koersvorming sinds het begin van dit jaar. De sprong opwaarts heeft navolging gekregen in de eerste vier maanden van het jaar. Naaapgedrag om de Amerikanen na te doen en ETF inflows zijn daarbij de eerste aanleiding geweest om te stijgen. Daarna werd pas rechtvaardiging gezocht onder het mom van de VS rente zal wel stijgen onder Trump. Nu is het tegendeel inmiddels wel bewezen want als iets tegenvalt is het wel de stijging van de VS rente in het afgelopen half jaar. Ok hoe het ook was het ging zoals het ging.

To zo ver.

Tot eind vorige maand. Toen kwam de klad er in (rode ellips). De meest steile trend die al zwak was werd gebroken. Meteen werd de bull market range verlaten zoals de RSI laat zien in het blauwe blokje. Zo ook het momentum dat negatief draaide op hetzelfde moment. Een week later zagen we een cross van de VG’s die een neerwaarts signaal maakte na een positieve fase van een maand of zes. De afgelopen week is er een poging geweest om verloren terrein terug te klauwen maar dat viel tegen. Het resulteerde in een 4 voudige pull-back waarna koersen neerwaarts draaiden en aan het einde van de week dreigen door de al zo dunne korte termijn bodem te zakken. De 4 voudige pull-back bestaat uit;

 1. In de koers naar de gebroken trend toe  (tegelijk een eerste lagere top).
 2. In de koersgrafiek, tegen de VG’s aan.
 3. In de RSI tegen de oude bodems van de RSI aan in de buurt van de 50 waarde.
 4. In het momentum tegen de 0-lijn aan.

Als en wanneer.

Bij een verdere verzwakking zoals nu dreigt, komen koersen onder de recente bodems uit en kan er gedaald worden naar koersen net onder 12000 in eerste instantie. Daar biedt een mogelijke trend (in het blauw) mogelijk steun. Dat is een onbevestigde trend daar de lijn op slechts 2 punten gebaseerd is. Of er steun volgt aldaar moet dus nog maar blijken. Het gevolg van een dergelijke aanval is dat in ieder geval de uitbraak boven de 2015 toppen mislukt is en er een verdere daling nodig blijkt om te corrigeren. Tegen die tijd is er ook een hoofd en schouder top patroon boven op de trend gemaakt hetgeen de neerwaartse druk vergroot. Het meest waarschijnlijke is dan dat koersen verder dalen naar de fibo envelop om de 11000 heen. Dat valt ook wel mee kun je zeggen maar dan praten we inmiddels wel over zo’n 10%. Dat valt eerder tegen dan mee voor de meeste beleggers.

Sluipmoordenaar.

Het lijkt allemaal mee te vallen maar dat doet het niet. We zijn al een maand bezig met serieus corrigeren maar omdat de aandacht uitgaat naar andere zaken verloopt de correctie nog onder de radar. Je kunt op vakantie gaan en het uitzitten, maar om rustig van de sangria of raki te kunnen genieten kun je ook meedoen in de correctie met een stop loss boven de highs of op zijn minst bescherming aan meten in deze correctie die al sluipend behoorlijke vormen aanneemt.

Of dacht je aan kopen omdat het zo goedkoop is? Kan ook, maar naar ons idee (en dat van Deutsche Bank) is dat nog veel te vroeg. Waarom zou je, je kunt ook een Gullwing uit de VS kopen. Zeker als de rente nog eens verdubbelt. Tot slot, lees ook dit want zelfs Odey zegt short en daarmee Sassen dus ook. Ok dan echt tot slot, Je kunt zelfs contra gaan op de grootste contrarian die wij kennen, die is inmiddels uitverkocht lijkt wel.

ps. met dank aan Deutsche Bank en Bloomberg.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
 Goldman Sachs DAX Turbo Short 13000 Goldman Sachs DAX Trader Short 12674.3
Lange termijn
Contraire visie
 Goldman Sachs DAX Turbo Long 12000  Goldman Sachs DAX Trader Long 12382

5 reacties op “TradeIdee: Knippen & Scheren (DAX)”

 1. Menno says:

  Korte termijn = 1maand ?

  Lange termijn = 2-12 maanden ?

 2. Redactie TradeIdee says:

  Opportunistisch = paar weken, kort = 1 tot 3 maanden, (middellang = 3 tot 6 maanden), lang is langer dan 6 maanden met enige realistische rek naar een jaar. (er kan veel gebeuren in een jaar)

 3. Menno says:

  Dank ! Ik zou maandag/dinsdag 1 augustus short gaan aex bij 531+ (dax momenteel al te laag door VW, Mercedes, auto industrie) tot en met ongeveer 10/16 augustus.

  Met vriendelijke groet !

 4. Menno says:

  Met onzekerheid van Cees Smit (long !), Bulkovski (long) en evil speculator (do not short this market, dat gaat weliswaar over de US, de laatste twee, maar ja). Ik hoop op een daling van de aex van 531 naar 511 van 1 tm 10/16 augustus.

 5. Gökhan Erem says:

  Nou dat gaat best lekker dan

Laat een reactie achter