Tradeidee: Short Europese Bank Index want Italië laat de boel klappen

Tradeidee: Short Europese Bank Index want Italië laat de boel klappen

De redactie houdt al een tijdje Italië scherp in het oog. De nieuwe regering moest nog haar budgetplannen presenteren en er waren inconsistenties in de uitingen van de bewindslieden aldaar. Zo waren er geruchten over meer uitgaven dan Maastricht zou toelaten, maar die werden dan weer tegengesproken door de minister van economische & financiële zaken, Tria.

The game is afoot

Echter, de gewijzigde budgetplannen zijn vandaag bekend en Italië gaat wel naar een tekort van niet 2% maar pas in 2021 (volgens Italiaanse bronnen althans). Echter, de Italiaanse regering houdt gewoon vast aan hogere tekorten voor de komende twee jaar, namelijk 2,4% voor 2019 en 2,2% in 2020 (en dat betreft gebudgetteerd, dus wellicht valt het nog hoger uit). De partijloze Tria lijkt dus nu overstag te zijn gegaan (hij beloofde onder de 2% te zullen blijven.

Spanningen binnen EU/EMU lopen op

De EU en met name de eurolidstaten zijn niet happy met deze ontwikkelingen. Macron gat er vol met gestrekt been in (wat gezien het budgettaire verleden van Frankrijk wat hypocriet is, maar ja) en ook Hoekstra loopt te morren. De markt was al helemaal niet gerust op een goede afloop, want de defaultkansen op 5 jaars schulden van Italië schoten omhoog gisteren (zie hieronder).

De rentes liepen ook flink op, maar sinds het nieuws vanochtend is er wat herstel te zien. Vraag is echter of de situatie gaande weg weer zal verslechteren of niet. Budgetteren van doelen en het behalen van doelen is vaak heel wat anders. Verder hebben de Italianen nu bewezen de EU min of meer een hak te kunnen zetten. De verwachting dat zij vaker dit soort tactieken zullen gebruiken jegens de EU, is niet ongegrond. Temeer omdat de Italiaanse economie nauwelijks groei laat zien (zie hieronder).

De voortdurende spanningen en budgettaire fratsen gaat niet goed uitpakken voor de banken aldaar en kan zo maar in een self-fulfilling prophecy veranderen. De situatie zou nog veel erger zijn ware het niet voor de ECB; zij blijkt nog de enige koper te zijn van Italiaanse staatsschulden (zie hieronder).

Wat zoveel betekent dat de huidige rentestanden in Italië nog steeds enorm geflatteerd zijn; zonder ECB had Italië nu in diepe crisis gezeten en daarmee ook de eurozone.

ECB als goochelaar

Dat die eurozone al niet klopte, dat wist u van onze Sassen, maar als een geheugensteuntje treft u hieronder waar het kunst- en vliegwerk van de ECB toe heeft geleid.

 

Road to ruin

Deze Weimariaanse aanpak is vragen om problemen en naar nu blijkt is Italië bereid daar een leidende rol in te spelen. Het lijkt er zelfs op dat een eventuele bankencrisis door/bij de Italianen zo op het conto van de EU/EMU geschoven kan worden en electoraal kan worden uitgebuit.

 

 

Het idee

Met een ECB die net haar QE program aan het verminderen is (zie hierboven de halvering voor dit kwartaal), kunnen de Italiaanse rentes nog verder oplopen en een schokgolf veroorzaken voor Europese banken, vandaar de Trader Short op de EURO STOXX Banks Index. Deze index is natuurlijk al geraakt sinds de verkiezingen, maar zoals één van onze bazen ooit zei; “er is altijd 100% downside”.  Voor diegene die denken dat de Italianen nog verder gaan inbinden en/of dat de ECB de Italianen zal helpen, die zullen meer voelen voor om aan de zijlijn te staan of zelfs de contraire positie te overwegen (zie hieronder in tabel).

 

****Update: ITALY GOVT AGREES ON DEFICIT/GDP TARGET OF 2.4 PCT IN 2019, 2.1 PCT IN 2020 AND 1.8 PCT IN 2021 ADN KRONOS NEWS AGENCY

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs EURO STOXX® Banks Trader Short 120.641
Contraire visie
Goldman Sachs EURO STOXX® Banks Trader Long 90.2105

Geef een reactie