Tradeidee: Amerikaanse economie gaat juist doorknallen: LONG Dow Jones!

Tradeidee: Amerikaanse economie gaat juist doorknallen: LONG Dow Jones!

Op de redactie hebben wij het laatst over een interessante lezing gehad van ex Fed Stanley Fischer. Daarin was hij niet bepaald mild over QE. Je zou dan ook kunnen verwachten dat hij blij is met het terugdraaien van QE, oftewel QT (Quantitative Tightning) en dat klopt. Maar in dezen heeft hij een mening die haaks staat op die van de meeste marktvorsers. Dit is wellicht een kans voor de belegger die het met hem eens is.

QE

Nogmaals, het QE programma bestond eruit dat Amerikaanse staatsschulden en hypotheekschulden werden opgekocht met door de Fed. De balans van de Fed is daarmee uit zijn voegen gebarsten en stond op een gegeven moment op USD 4,5 biljoen.

Met het opkopen hiervan, werd de markt overspoeld met liquiditeit, immers, de verkopers van deze staatsobligaties en hypotheekschulden ontvingen vers geprint geld van de Fed. Dat geld heeft weer zijn weg gevonden naar allerlei hoeken en gaten in de financiële markt. De reële economie heeft er relatief weinig van gemerkt, maar de financiële waarden zoals obligaties, aandelen en vastgoed wel.

QT

Nu is de Fed bezig met het afbouwen van haar balans. Inmiddels hebben ze USD 250 miljard afgebouwd. De meeste marktvorsers zijn bang dat dit de liquiditeit in de markt zal doen afnemen, waardoor koersen onder druk komen te liggen. Fischer, echter, stelt vast dat QE (en het hele pakket daaromheen aangaande rentes) ervoor gezorgd heeft dat banken als het ware verplicht ruimte moesten verhuren aan de Fed en dat dit de kredietverstrekking aan het bedrijfsleven juist heeft belemmerd. Bij het afbouwen (QT dus), zou je dus juist een positief effect kunnen verwachten, want bij banken ontstaat dan weer ruimte om meer kredieten te verstrekken.

Het idee

Als de kredietverschaffing inderdaad zal toenemen, dan kan de VS de flinke groei van haar BBP wellicht langer volhouden. Dit zal de voornoemde marktvorsers verrassen en zal voor nog meer inflow van kapitaal zorgen. De koers van de Dow Index zal dan een mega stimulans krijgen, ceteris paribus (zie ook deze Long Dow Tradeidee van augustus). Mocht Fischer dus gelijk krijgen, dan is dit zeker niet ingeprijsd en zou de belegger die het met hem eens is kunnen profiteren van de opwaartse ruimte in de Dow. Vandaar de long positie hieronder in de tabel. Voor de belegger die zich zorgen maakt over de impact van de handelsoorlog, de verkiezingen, en zo verder, die zal wellicht meer voelen voor de contraire positie in de tabel.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs Dow Jones Turbo Long 21390
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs Dow Jones Turbo Short 30750

Geef een reactie