TradeIdee: Short Caterpillar

Geheim beleggingsrecept uit de doeken

Vrijdag 30 september in Bussum sta ik, samen met vele DFT goeroes, CEO’s en andere interessante mensen, op de superleuke beleggersbeurs: Dag van de Actieve Belegger. Daar zal ik niet alleen met beleggers praten, maar ook een workshop geven. Dit doe ik samen met medegoeroe Gökhan Erem (13:15u). De combi kan wellicht vreemd overkomen, want Gökhan is een Technisch Analist (TA) en ik een Fundamenteel Analist (FA). Hoe dit zit en wat heeft dit te maken met de geheime beleggers formule die wij uiterst succesvol hebben gebruikt naar hedge fondsen, kunt u nu lezen.

TA en FA bijten elkaar niet

Meestal zijn de beleggers die Technische Analyse aanhangen, niet te vinden in het kamp van de Fundamentele Analyse en vice versa. Waar FA kijkt naar het bedrijf, de cash flows, de concurrentie, het macro-economisch klimaat en zo verder, lijkt TA alleen maar naar lijntjes te kijken. Maar dit is een misvatting.

Psychisch

Technisch Analisten mogen dan inderdaad veel lijnen trekken in grafieken, maar deze zijn niet zonder betekenis noch onderbouwing. Ze geven, en dan gebruik ik mijn eigen woorden, psychische niveaus aan. Als veel beleggers op een bepaalde koers een aandeel hebben gekocht, dan is dit te zien in de grafiek. Het geeft ook gelijk een psychologische grens aan waar deze beleggers zelf naar kijken (verschil tussen met winst of verlies verkopen). Dit is maar een klein voorbeeld, maar zo kan de grafiek ook vertellen over wanneer de beleggers zich hebben overgegeven (krach) of waar veel overtuiging in zit (krachtige uptrend op hoog volume) en zo verder.

Graafwerk

Fundamentele Analyse probeert te bepalen wat de waarde van een bedrijf zou moeten zijn. Daar zijn vele technieken voor. Zo kan men aan de hand van de cash flow voorspelling, via disconteren, tot een waarde per aandeel uitkomen. Staat de koers daaronder, dan is het aandeel koopwaardig en vice versa. Hiernaast kan er ook gekeken worden wat het bedrijf waard is ten opzichte van haar concurrenten, of in het gaval van een overname. Verder kan het zijn dat een bedrijf in delen meer waard is dan als een geheel (conglomeraat). Dit is allemaal fundamentele analyse.

Call Gökhan

Hoe komen die twee, FA en TA, dan samen? Stel bijvoorbeeld dat ik een bedrijf doorlicht en vind dat deze veel te goedkoop is. Dan kan ik aan Gökhan vragen om de grafiek erbij te pakken en te kijken of er al veel koopinteresse in het aandeel is geweest. Mocht dit het geval zijn en hij ziet dat belangrijke weerstandniveaus nu als steun fungeren, dan weet ik dat ik het juiste momentum mee heb om dit aandeel te kopen. Hier komen onze meningen overeen en dienen dan als een dubbele bevestiging.

Waarschuwing

Soms is echter ook zo dat onze meningen elkaar juist tegenspreken. In veel gevallen betekent dit dat ik met minder vertrouwen naar het desbetreffende idee kijk. Dit kan resulteren in een kleinere aankoopgrootte dan normaal of in het geheel afzien van de beoogde positie.

Eureka

Soms echter, is deze tegenstelling juist wat ik zoek. Stel nu dat ik tot de conclusie kom dat bedrijf X binnenkort wel met een winstwaarschuwing moet komen, dan vraag ik aan Gökhan of ik de enige ben of niet. Daar komt hij achter door te kijken naar de koersgrafiek. Als deze geen hint geeft van wat voor zwakte dan ook, betekent dit dat elke belegger in bedrijf X de winstwaarschuwing absoluut niet verwacht. Mocht ik gelijk krijgen (winstwaarschuwing) dan is de teleurstelling dermate groot dat het aandeel flink in waarde zal zakken, waardoor mijn ingenomen short positie zeer winstgevend wordt.

Te laat

Mocht Gökhan echter in de koersgrafiek van bedrijf X al veel zwakte ontwaren, dan ben ik dus niet alleen in mijn mening dat er een winstwaarschuwing aan zit te komen. Dit betekent dat het al redelijk is ingeprijsd en niet aantrekkelijk is om een short positie in te nemen.

Concreet voorbeeld

De laatste tijd hoor ik in mijn ingenieursnetwerk dat het enorm slecht gaat. Er zijn maar weinig klussen in staalconstructies en orderboeken nemen rap af terwijl er dus geen nieuwe opdrachten worden verkregen. Natuurlijk kijk ik dan direct naar Arcadis, BAM, Fugro, SBM, Boskalis en zo verder. Maar bij veel van deze namen is de koers al enorm afgekomen en/of speelt een verhaallijn die eventuele overnames in de hand speelt. Short gaan zou dus teveel risico inhouden. Gelukkig viel mijn oog op het Amerikaanse Caterpillar, maker van die gele bulldozers, vrachtwagens, andersoortig mijnmaterieel, motoren en onderdelen.

Bingo

Het bedrijf heeft een zeer grote blootstelling aan de grondstoffenmarkt en daar is het al een tijdje erg guur. Zo daalde de wereldwijde retail omzet van Caterpillar al 43 maanden op rij (tijdens Grote Recessie bedroeg dit 19 maanden). Geen goed teken. Kijk ik naar macro indicatoren, dan zie ik vooral zwakte, dus een opleving in het orderboek ligt niet voor de hand. Het aandeel is echter wel opgelopen, maar volgens Gökhan (zie zijn column vandaag) was dit correctief en dus een ideale kandidaat om bij Goldman Sachs een Turbo short uit te kiezen.

Meer weten? Kom dan naar de beurs Dag van de Actieve Belegger !

Prettig weekend voor nu. Volg @TradeIdee voor het hoe, wat en wanneer van de financiële markten tussen mijn columns in.

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Caterpillar Turbo Short 108.3 ISIN NL0011419007
Lange Termijn
Contrair
Caterpillar Turbo Long 55 ISIN NL0011419098