TradeIdee: long Koninklijke Olie met short als verzekering

Koninklijke Olie rijp?

Het zal de belegger niet ontgaan zijn dat er in de olie- en gassector het nodige is gebeurd. Zo zijn de prijzen voor olie en gas kompleet door het putje gegaan. Oliebedrijven groot en klein zijn nu onderdelen aan het verkopen, personeel aan het ontslaan en de investeringen aan het terugschroeven. Ook Koninklijke Olie heeft wat klappen moeten incasseren. Vraag is nu of de markt al in de overdrijvingfase zit wat betreft Koninklijke Olie. Mocht dit het geval zijn, dan zou dat een zeer mooi koopmoment kunnen zijn.

Oliedump

Vorige maand schreef ik al over enkele redenen waarom de olieprijs maar blijft dalen (klik hier voor de column). Hoofdreden is geopolitiek van aard. Saoedi-Arabië wil via het dumpen van olie de Russen en Iran op de knieën krijgen. Dit alles met het oog op Syrië. Het ontketenen van sektarisch geweld in de regio (Sjiieten tegen Soennieten) is hier een uitvloeisel van. Vraag is nu wanneer Saoedi-Arabië het welletjes vindt en de (relatieve) normaliteit in de oliemarkt laat terugkeren. Dat punt lijkt nu in zicht, maar dat is pas met zekerheid vast te stellen als Rusland een knieval heeft gemaakt. Intussen kan de olieprijs naar USD 20 per vat afglijden. Echter, als de wereldeconomie verder afkoelt dan nu wordt verwacht, dan kan zelfs onder de USD 20 gekeken gaan worden. Belachelijke lage prijzen waar de meeste olieproducerende entiteiten verlies zullen draaien, maar het zijn, nogmaals, uitzonderlijke tijden.

Thermometer

Het precies timen van de ommekeer is, gezien het geopolitieke component, erg moeilijk, maar de belegger hoeft niet precies te zijn om (uiteindelijk) goed te scoren. Tegen de huidige koers is het dividendrendement hoger dan 10 procent. Klinkt leuk, maar in een omgeving waar rentestanden historisch laag staan geeft het aan dat de markt onheil verwacht. In dit geval wordt een fikse dividendverlaging ingeprijsd. Als ik uitga van een meer normale (in de huidige omstandigheden) 2,5% dividend rendement, dan zou het dividend van EUR 1,72 naar EUR 0,42 verlaagd moeten worden, ofwel een reductie van 76 procent. Als er zoiets extreems al is ingeprijsd, dan begint het bij mij te kriebelen.

Overname BG

Er is echter wel een beetje een spelbreker in het geheel, namelijk de overname van BG door Koninklijke. De transactie wordt deels in aandelen en deels in cash betaald. Om goedkeuring van haar aandeelhouders te krijgen, heeft het bedrijf een aandeleninkoopprogramma van USD 25 miljard (2017-2020) en een gegarandeerd dividend over 2016 toegezegd. Maar hoe ik het ook wendt of keer, het blijft een dure deal die te vroeg is afgesloten. De balans van Koninklijke Olie zal er minder conservatief door worden en eventuele integratieproblemen en lijken uit de kast zorgen voor angst onder beleggers. Maar zelfs de eventuele ellende van de BG deal lijkt ingeprijsd te zijn. Mocht de deal niet doorgaan, dan kost dat Koninklijke USD 750 miljoen in break-up fee, wat een schijntje is. Belangrijker is dat, mocht de deal niet doorgaan, het aandeel Koninklijke zeer positief zal reageren. Dit is dus een mogelijke bonus voor de belegger.

Long-short

Mijn vaste lezers weten dat ik mij al een tijdje zorgen maak om de markt en dat ik daarom zo vaak mogelijk een long-short constructie opzet (dus 1 positie die ent op een prijsstijging en 1 die ent op een daling), om zo de beweeglijkheid van de gehele beurs eruit te filteren. Klik hier om daar meer over te lezen. Vaak werkt het, soms ook niet (zoals bij mijn Fugro idee). Punt is in ieder geval dat we dicht bij de piek ellende in Koninklijke Olie zijn, wat niet over veel AEX fondsen gezegd kan worden. Daarmee is een long positie in Koninklijke Olie een mooie tegenhanger voor de shorts in de portefeuille. Dit betekent niet dat we de bodem hebben gezien in de olieprijs noch in Koninklijke Olie, maar dat het fonds relatief er beter voorstaat dan veel anderen, iets wat in een long-short constructie dus winst op kan leveren.

Enthousiast

Het mooiste zou zijn als het bedrijf nu al zou zeggen dat het dividend over 2017 verlaagd zal worden, zodat het vermoeden een feit wordt en de koers daardoor weer kan opveren (want dan is er zekerheid). Maar mocht Koninklijke al iets hierover zeggen, dan zal dat pas eind dit jaar zijn. Daarop wachten is er dus niet bij. Echter, door de recente en enorme afstraffing van het aandeel, prijst de markt nu zoveel slecht nieuws in, dat het mij in ieder geval enthousiast heeft gemaakt om aan de koopzijde te gaan zitten.