TradeIdee: Long call ING

 

ING Groep (kortweg ING) is met tickersymbol ING aan de Amsterdamse effectenbeurs Euronext genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.

ING
Fundamentele analyse ING:
ING is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong. ING is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. Het bedrijf is met name actief in Nederland, België en de rest van Europa. Onder leiding van de CEO, Ralph Hamers, heeft ING Groep in het boekjaar 2015 een nettoresultaat van ruim €4 miljard gerealiseerd. Op 27 april noteert ING ex-dividend en op 10 mei rapporteert ING de eerstekwartaalcijfers. Voor meer informatie verwijzen we u naar de corporate website: http://www.ing.com/Investor-relations/Investor-Relations-Contacts.htm
De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:
– Marktkapitalisatie: €39,2 miljard.
– Omzet: €1,4 miljard.
– Dividendrendement: 6,4%.
– Koers/winst-verhouding (TTM): 8,8.

Daggrafiek ING

 

ING2

ING is vanaf de top in juli vorig jaar ruim 40% gecorrigeerd en bereikte in februari een dieptepunt van €9,19 in februari. Weerstand ligt op €12,12 wat overeenkomt met een 50% Fibonacci-retracement level. Bij een overtuigende doorbraak van de weerstand kunnen we een stijging verwachten richting €13,88. Eerst maar eens zien of het aandeel deze barrière weet te slechten en dat ING boven de belangrijke steunzone van €10 weet te blijven, alwaar een gap ligt van februari.

Inmiddels noteert ING onder de exponentiële moving averages (MA’s 10, 20, 40 en 47) en wordt het fonds nu geconfronteerd met wat tegenwind. Deze MA’s kunnen voor de nodige weerstand zorgen. Desalniettemin zien we wel opwaarts potentieel in dit fonds en denken dat de steunzone van €10 wel stand zal houden.

Onlangs hebben we een directionele trade in ING opgezet middels een gekochte call voor september met uitoefenprijs €10: een onbeperkt winstpotentieel versus een beperkt risico. Hieronder zullen we de gekochte call uitleggen.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €11,07.
Tweede weerstand: €12,12.
Eerste steun: €10,06.
Tweede steun: €9,18.
Wat is een call optie?
De koper van de call optie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

Long call

 

ING3

U kunt een calloptie vergelijken met een optie op een huis: u mag (maar hoeft niet) een huis voor bijvoorbeeld €350.000 kopen binnen een bepaalde periode. Stel dat het huis in waarde stijgt tot €400.000 dan kunt u uw kooprecht uitoefenen en heeft u een winst van €50.000. In de optiehandel is een optie, in tegenstelling tot zoals bij de optie op een huis gebruikelijk, evenwel niet gratis, maar moet de koper van een call optie een prijs (de optiepremie) betalen.

Long Call ING

 

ING4

Zoals gesteld, hebben we onlangs een september-call gekocht, zij het op een iets hoger niveau. Momenteel kunt de ING SEP 10 Call kopen voor €0,73 bij een aandelenkoers van €10,12. We hebben dus het recht om 100 aandelen te kopen voor €10 per aandeel. Bovenstaande grafiek illustreert het winst/verlies-profiel op expiratie van deze gekochte call op ING.

Het maximale risico bedraagt de geïnvesteerde premie van €0,73 maal 100= €73. Deze betaalde premie zal verloren gaan voor het geval ING onder de €10 expireert in september.

Het break-even-point bedraagt €10+€0,73 = €10,73. Daarboven gaan we geld verdienen. Bij een ING-koers op expiratie van bijvoorbeeld €12 bedraagt de winst €127. Dat is dus een winst van ruim 174% versus een koersstijging van bijna 20% in het aandeel.

We kozen bewust voor ‘sec’ een call kopen om het opwaarts potentieel volledig open te houden. Dat biedt ons de mogelijkheden om later eventueel vervolgacties te doen, bijvoorbeeld om er een spread van te maken door er een andere optie op te verkopen.

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in
ING. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze OptieActief-portefeuilles Europa of USA worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

tradeidee

TradeIdee Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met eenContraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.