TradeIdee: EUR/USD

Dollar knock out

Grote thema’s zoals besproken in 2015, zijn de afgelopen week in een stroomversnelling geraakt. De markten kraken, de prijzen van faillissementsverzekeringen (CDS) spuiten omhoog, Italiaanse banken liggen verder onder vuur en nu wordt er ook getwijfeld aan de grootste jongen in de klas, Deutsche Bank. Valutaparen schieten alle kanten op en centrale bankiers roepen ieder dag wat nieuws, in de hoop de markten een bepaalde kant op te krijgen. Wat nu met mijn short EUR/USD (inzetten op daling van de euro ten opzichte van de dollar)?

Twee weken geleden

29 januari schreef ik een update over mijn EUR/USD short die ik sinds oktober heb lopen (klik hier). Daarin gaf ik al aan dat Yellen inderdaad al aan het draaien is, maar nog niet om is. Verder stelde ik dat Draghi nu aan zet is (in maart) en dat ik de short positie dus in tact zou laten. Uitspraken van de Fed sindsdien wijzen op een verdere bereidheid om op de rem (van renteverhogingen) te staan. De negatieve reactie van de markten worden nu weer genoemd en het lijkt erop dat Yellen wat meer angst laat zien. Hierdoor staat de EUR/USD inmiddels op 1,12 in plaats van 1,08. Het was dan ook van de meest geshorte posities in de markt, wat zoveel betekent dat bij iedere kleine tegenslag, de koers heftig reageert. Vraag is dus of ik, met de nieuwe uitspraken van Yellen in het achterhoofd, mijn shortpositie moet opdoeken.

Yellen

Aan de uitspraken van de Fed is in ieder geval te zien dat ze zijn geschrokken van de marktreactie. In haar presentatie aan het Amerikaanse congres, heeft Yellen duidelijk laten blijken dat ze niet tevreden is over de inflatieontwikkelingen. Geluiden van de andere Fed leden wijzen ook op een veel meer gematigd monetair beleid. Veel zakenbanken hebben dan ook hun voorspelling van de timing van verdere renteverhogingen vertraagd en/of verminderd. Dat lijkt nu wel ingeprijsd met een koersbeweging van 4 cent, want QE4, daar is nog geen sprake van.

ECB

Ten opzichte van twee weken geleden, heeft Draghi nu nog meer druk op de ketel staan. Nu de Fed vaart mindert, neemt de noodzaak voor nog meer monetaire verruiming bij de ECB juist toe. Tot nog toe heeft Draghi altijd meer beloofd dan hij leverde, waardoor de daadwerkelijke aankondiging van de ECB maatregelen vaak tot een omgekeerde reactie hebben geleid. Vraag is nu of markten dit al hebben ingeprijsd en of Draghi inderdaad weer gaat teleurstellen. Dat Draghi niet altijd kon leveren ligt aan de onenigheid binnen de ECB. Met name de Duitsers hebben als een rem gefungeerd voor de smeekbedes om ruimer monetair beleid van met name Frankrijk en Italië.

Deutsche Bank spiel

“Never let a good crisis go to waste” is een vaak gehoorde uitspraak bij de politieke elite. Nu de markt begint te twijfelen aan niet alleen de Italiaanse banken, maar ook aan het grote en almachtige Deutsche Bank, liggen de kaarten er anders bij. Het zou mij namelijk niets verbazen dat Draghi de problemen met de Duitse bank gebruikt om concessies te krijgen van Duitsland. Merkel en Weidmann (Bundesbank) zullen moeten toelaten dat Draghi de monetaire kraan verder openzet, om zodoende de steun van de ECB te krijgen om Deutsche Bank op de been te houden. Het kan dus zo maar zijn dat Draghi nu carte blanche heeft en dat is een kans die ik niet laat liggen. Nu mijn short op EUR/USD wegdoen, zou onverstandig zijn; enerzijds is het slechte nieuws (Fed twijfelt) al ingeprijsd en anderzijds kan Draghi zomaar ineens flink uitpakken. Dus ook al ben ik een groot gedeelte van de papieren winst op de positie kwijt, ik hou hem nog even aan. Uiterlijk in maart zal Draghi zijn kaarten op tafel leggen en kan de euro zo maar terugvallen richting pariteit. Nu is het wel hopen dat de Fed niet nog meer piepgeluiden laat horen voordat Draghi zijn zet maakt.