Tradeidee AB inbev: Een iets te grote slok?

De biermarkt staat de laatste weken volop in de belangstelling. Sommige analisten spreken zelfs van het “eindspel” in deze markt. Tot nu toe heeft SABMiller echter nog niet echt positief gereageerd op de flirt van AB Inbev. Tot drie keer toe is een bod resoluut door de ontvangende partij van de hand gewezen. (Bron FD 7 oktober 2015). De voorbereiding en het uiteindelijke bieden hebben echter wel een wissel getrokken op het koersverloop van de biedende partij. Bijgesloten de langere termijn grafiek van AB Inbev. Een blik op het recente ontwikkeling leert dat de eerste donkere wolken boven het koersverloop duidelijk zichtbaar zijn. Tijd voor een analyse.

AB-Inbev WeekGrafiek

AB-Inbev WeekGrafiek

Een bekend beursgezegde luidt: een trend is een trend. In het geval van AB Inbev kan gesteld worden dat de grafiek een duidelijke stijgende trendmatige beweging laat zien. De grafiek start immers met koersen links onder en die koers bevindt zich momenteel redelijk rechts boven in de grafiek. Een stijgende trendmatige beweging kenmerkt zich echter ook door achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems. En precies daar knelt momenteel de spreekwoordelijke schoen. Tot tweemaal toe is de koers dit jaar opgelopen tot grofweg €120,00 en tot tweemaal toe is in dit gebied gebleken dat de rek uit het koersverloop is. De ingetekende halve rode cirkels duiden deze situatie. In de laatste weken, mede ingegeven door de algehele malaise op de aandelenmarkten, is de koers van AB Inbev onder de steunzone van mei/juni dit jaar gezakt. Twee gelijke toppen en nu een eerste lagere bodem. In de theorie staat deze ontwikkeling bekend als een dubbele top. Wanneer dit patroon zich laat zien aan het einde van een stijgende trendmatige beweging en wanneer blijkt dat de koers na de neerwaartse breuk moeite heeft om de oude steun terug te breken, dan noopt dit patroon tot voorzichtigheid. Niets voor niets valt het patroon in de categorie omkeerpatronen. De hiervoor beschreven situatie is momenteel van toepassing op AB Inbev zodat in de grafiek sprake is van een omkeerpatroon.

De begeleidende RSI is door haar vorige bodems gezakt en fluctueert momenteel in de onderste helft van haar bandbreedte. De ingetekende dual gemiddelde lijn staat op het punt een negatieve cross te zetten. Al met al aanwijzingen dat de koopinteresse aan het afnemen is.

Koerspatronen lenen zich voor de berekening van volgende ijkpunten. Voor een dubbel top patroon geldt dat de hoogte van de toppen neerwaarts geprojecteerd mag worden. In het geval van de onderhavige situatie verschijnt een richtpunt op €88,00. Vraag is dus of AB Inbev zich niet verslikt met SABMilller.