TradeIdee Olie: Wie heeft gelijk?
Ruim een week geleden gooide GoldmanSachs de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok met haar uitspraak: “Overproductie van ruwe olie leidt tot een prijs van $20.00 per vat.”(Bron: DFT 11 september 2015.) De toonaangevende bank noemde echter wel een richtprijs van $40.00. Topman Ben van Beurden van Shell is iets optimistischer: “Op termijn ziet Shell een bodem onder de olieprijs van $70.00.” Wel werd daarbij de kanttekening geplaatst dat het zeer moeilijk is in te schatten in welk tijdsbestek de koers richting deze zone kan oplopen. (Bron: AFN 14 september 2015.) Tijd voor een blik op de grafiek.
Dat de koers van olie recent onder druk heeft gelegen is algemeen bekend. Bijgesloten de grafiek van BrentOlie. Wordt ingezoomd op het laatste stukje van de grafiek dan is een kleine eerste verbetering zichtbaar. Eind augustus is de koers teruggevallen naar een niveau welke vanuit de langere termijn grafiek van belang is. Later meer over deze langere grafiek. Na het aantikken van de steun werd de koers in drie dagen zo sterk gesqueezed dat sprake was van de grootste stijging van de afgelopen 25 jaar in zo’n kort tijdsbestek. In deze beweging wist de koers door de dalende trendlijn te breken welke het verloop van de koers sinds de top van juni begeleidde. De terugval sindsdien mag in dit licht bekeken worden als de klassieke terugtest en als de zoektocht naar een eerst hogere bodem. Tot nu toe verloopt dit proces succesvol. Helemaal als in ogenschouw wordt genomen dat de zwakte na de squeeze voorlopig tot stilstand is gebracht op het 61.8% correctieniveau van deze stijging. Dit betekent dat in de komende dagen rekening mag worden gehouden met een nieuwe poging tot hogere niveaus. Het startschot voor dit verdere herstel wordt gegeven zodra de koers in staat is om tot boven haar langere termijn gemiddelde uit te breken. In de bovenstaande grafiek is dit gemiddelde weergegeven door de ingetekende rode lijn. U ziet dat in de achterliggende dagen/weken deze lijn nog netjes als dynamische weerstand heeft gefungeerd. Het betreft het vijftig-daags gemiddelde.
De plek vanaf waar de shortsqueeze eind augustus werd ingezet is vanuit de langere termijn grafiek bezien interessant. U ziet dat de koers was teruggevallen tot aan de niveaus waarop in 2009 een einde kwam aan de vrije val van het zwarte goud. Opnieuw fungeerde deze zone als springplank. Wordt daarnaast de bodem van begin 2015 vergeleken met de huidige bodem van augustus dan valt op dat de bodem in de koersgrafiek lager was bij een hoger bodem in de RSI. Ook deze ontwikkeling duidt op aanstaande kracht. Al met al mag vanuit technisch oogpunt rekening worden gehouden met een scenario waarin de prijs van Brent Oil in de komende weken gaat stijgen. Speculatief kan alvast worden geanticipeerd, meer defensieve beleggers wachten op de breuk van het 50-daags daggemiddelde. Het koersdoel van de verwachte stijging komt allereerst uit op een hertest van de niveaus mei dit jaar. Destijds reikte de koers tot aan grofweg $70,00. En laat dat nu precies de zone zijn waarop Shell een bodem onder de koers ziet. Waarvan Akte!