AEX: OpRekken

De wolk houdt vooralsnog goed stand. Nog steeds kleurt zij groen. Reden om ook vandaag direct maar weer de opmerking uit de achterliggende DD’s aan te halen: “Let wel, het is nog te vroeg om al in te zetten op een vrije val van de AEX.”

Zoals opgemerkt, het neewwaarts doorbreken van de wolk bleef gisteren uit. Door dit uitblijven is (uiteraard) ook nog geen sprake van een nieuwe kruising van de lijnen. Voor vandaag kan daarom de (onderkant van de) wolk meegegeven worden als dynamische steun. Deze onderkant start vandaag iets onder 554 en zal dus vrij snel klimmen naar 554. Dit niveau is uiteraard herkenbaar daar zij de onderkant vormt van de zone 554/555.50. Deze zone stond in de recente DD’s centraal als eerste weerstand. Nu dit gebied is overwonnen kan dezelfde zone als eerste steun worden aangemerkt.

Het is de RSI gisteren opnieuw niet gelukt om de vervolgstap (=lees, OpRekken) van de AEX te ondersteunen. De ingetekende rode pijl duidt dit gegeven. Ook voor vandaag wordt betwijfeld of de indicator tot boven OB kan reiken. Deze gedachte geeft aanleiding om tussen de lijnen over de top van maandagochtend en de eerder reeds ingetekende 559.75 opnieuw zwaar weer te verwachten.

Het eerste speelveld voor de AEX lijkt dus iets te worden opgerekt, of anders verwoord, iets op te schuiven. Nu geldt eerste steun 555.50/554 en eerste weerstand 557.75/559.75. Voor de volledigheid staan nog wel de lijnen op 548 en 546.50 onveranderd ingetekend. De RSI is en blijft nu eenmaal leidend!

Vandaag is overigens wel een cruciale dag voor de verdere ontwikkeling van de daggrafiek. Zoals bekend loopt over de toppen sinds 21 juli in de daggrafiek een dalende lijn. Met de stap van gisteren begint deze lijn in zicht te komen. Het wordt vandaag dus interessant om te kijken of morgen in de DD de daggrafiek opnieuw bekeken dient te worden.

Tot zo.

AEX 30 MinutenGrafiek

Middag-Update AEX

Met een knipoog naar de gekozen illustratie van vandaag kan opgemerkt worden dat het elastiekje momenteel gespannen staat. De AEX is opgelopen naar de bovenkant van de vanochtend afgegeven weerstandzone 557.75/559.75. Zie dat de RSI nog steeds moeite heeft om te volgen.

Belangrijker dan deze conclusie is echter de ontwikkeling van de wolk. Zie dat deze onveranderd groen kleurt, als opdrijvend juk werkt en alle aanleiding geeft om de inmiddels bekende quote ook in deze middag-update weer aan te halen: “Let wel, het is nog te vroeg om al in te zetten op een vrije val van de AEX.” Pas als en zodra de wolk knapt, mag ingezet worden op een verdere stevige daling.

Na de lijnen van vanochtend, welke dus zoals hiervoor aangehaald in de eerste uren van vandaag netjes hun werk doen, is een volgende lijn ingetekend op 562.25. Deze lijn vormt een mooi bruggetje naar de slotconclusie uit de DD van vanochtend over de daggrafiek.

In de achterliggende dagen is gewezen op het feit dat de wolk in de daggrafiek rood kleurt. Nu gisteren de eerste weerstand 554/555.50 is overwonnen is de AEX vandaag  inderdaad doorgelopen naar 559.75. Zie DD BuitenBeurs. Ondanks het feit dat rond dit niveau een strijd wordt verwacht moet toch opgemerkt worden dat de bovenkant van de wolk in de daggrafiek momenteel rond 562.25 noteert. Vandaar de ingetekende lijn. Zolang de wolk blijft opdrijven kan een uitstapje naar deze lijn niet helemaal uitgesloten worden. Eerlijk is Eerlijk.

Let wel, de ondertoon van de DD bijft voor de iets langere termijn wel negatief. Niet voor niets staat nog steeds een rood cirkeltje ingetekend in onderstaande grafiek. Ik dacht, ik noem hem nog een keer! Immers, de RSI blijft de Leidende Leider.

33 reacties op “AEX: OpRekken”

 1. Koen says:

  Goede ochtend. Bedankt alweer GJ voor het dagelijkse stukje.

 2. jacques.otermans says:

  Goede morgen GJ.
  Hartelijk dank voor je dagelijkse analyse.
  Altijd interessant om te volgen.
  Komt heel vaak uit. Compliment.

 3. ed says:

  aex kruipt de laatste week in kleine golfjes omhoog, t is net niks.

  1. Roelof says:

   Normaal gesproken zou ik zeggen, het is gewoon even wachten totdat het FED-circus weer geweest is. Maar deze week is het tevens OPEX. Dus kan zijn dat dit gemeander nog voortduurt tot vrijdag. Dan is het overigens ook Rosh Hashanah 🙂

 4. Geert-Jan Nikken says:

  Quote…”Deze gedachte geeft aanleiding om tussen de lijnen over de top van gisterochtend en de eerder reeds ingetekende 559.75 opnieuw zwaar weer te verwachten.”…Unquote..

  gisterochtend moet natuurlijk maandagochtend zijn…maar dat had u begrepen…gegeven de afgegeven zone… 557.75/559.75…

  GRS Geert-Jan

 5. paul says:

  de daggrafiek begint richting e e n topje te klimmen, wachten is nu waar die komt. Rustig afwachten maar. Een verder “uitstapje” nog even de lange rode bar van 3 september in alvorens we gaan afdalen zou me niet geweldig verbazen. Dat zou betekenen dat we nog even een kleine excursie maken in het gebied 560-566.. alvorens..

  1. Roelof says:

   ..alvorens..

   1. paul says:

    erg leuk Roelof!

 6. Geert-Jan Nikken says:

  ..ter info…
  https://www.tradeidee.nl/eur-usd-het-brede-beeld/
  GRS Geert-Jan

 7. dennishoscan says:

  Roelof en Geert-Jan….
  Delen jullie de visie van Paul?
  IK hoop toch meer op weerstand 560

  1. Roelof says:

   Ja, ik deel de visie van Paul.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Dennis
  ….zolang de AEX > wolk noteert..geldt onveranderd:

  ….”Reden om ook vandaag direct maar weer de opmerking uit de achterliggende DD’s aan te halen: “Let wel, het is nog te vroeg om al in te zetten op een vrije val van de AEX.”..

  GRS Geert-Jan

  1. dennishoscan says:

   dank je Geert-Jan…tsja als je al een tijd short zit…

   1. paul says:

    kijk maar met een scheef oog naar de Nasdaq. Financials en olie liggen er al weken matig bij maar tech is stevig opgeveerd, ASML etc. Pas als die weer gaan draaien kun je naar beneden kijken dus hou de NDQ in de gaten. Die eh fraaie helling van Roelof af.. Tot dat moment zie ik weinig in shorts en zeker niet op hele korte termijn..

    1. Roelof says:

     De Nasdaq 100 (NDX) heeft 38.2% gecorrigeerd. Kan natuurlijk nog naar de 50% op ca. 11.700, maar dat is het dan waarschijnlijk wel.

     Het is inderdaad geduldig wachten op een top in de AEX ergens tussen nu en vrijdag.

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Ter info…557.75…nu als eerste steun….het feest der herkenbare getallen..let wel…RSI Nie OB Nie…onderkant wolk nu 555.50…wederom…feest der herkenbare getallen…Leidende Leider…eerste weerstand uiteraard nog steeds…559.75…
  GRS Geert-Jan

 10. Geert-Jan Nikken says:

  …ter info…
  GRS Geert-Jan
  https://www.tradeidee.nl/sp500-koorddanser/

 11. Geert-Jan Nikken says:

  En weer bovenkant wolk…en nog steeds Nie OB Nie…Leidende Leider…555.50?
  GRS Geert-Jan

  p.s….ik zie dat ik tegen mezelf zit te praten…tot morgen dan maar…groet

  1. maborosi says:

   Ik hoor je ltijd Geert-Jan

   1. maborosi says:

    altijd

  2. Peter says:

   Nee zeker niet, ik volg deze wandeling door het AEX TA bos met belangstelling.

 12. SRC says:

  Ach, de “Leidende – chief Powell – Leider” orakelt pas na slot AEX vanaf 20.30 p.m. uw tijd.

 13. Trader Rash says:

  die chinees gaat failliet als we het blijven uitstellen!

  1. detita444 says:

   Maar die fruitboer verdiend lekker met zijn kersen. 😉

   1. SRC says:

    Indien die “fruitboer” zich voordoet als de S&P500, spreekt men nu van “cherry picking btd pips” 🙂

 14. SRC says:

  Behalve FED’s stimulerende “kersen” is er nu sprake van een mogelijk ‘bipartisan’ “cherry stimulus picking”
  rond USD 1,5 trillion.

  1. detita444 says:

   w’ll see…. 😉

 15. SRC says:

  Van markt belang is dat de FED anticipeert op een 2% inflatie, waarmee zij overigens flexibel mee omgaan, pas
  in de loop van 2023.

 16. SRC says:

  Plus een 4% werkloosheid graad opdat deze nieuwe parameters vwb ‘rate hike’ toch ook in 2023 deze basis
  rente 0% blijft.

 17. SRC says:

  SPX “mega” weerstand: 3425 [vink]

 18. Geert-Jan Nikken says:

  Leidende Leider…555.50.
  GRS Geert-Jan

 19. detita444 says:

  Yep. Benieuwd naar morgen.

 20. SRC says:

  Het markt effect van de “Leidende Leider” bleek maar weer eens toen Powell opmerkelijk {!} “zinspeelde niet
  op meer QE of het verlengen van obligatieaankopen”.

Geef een reactie