EUR/USD: Het Brede Beeld

Sinds de bodem van halverwege mei is het valutapaar EUR/USD bezig met een stevige opmars. Anders verwoord, de dollar lag/ligt sterk onder druk. De zwakte van de dollar lijkt nog niet ten einde. Ondanks het toch meer zijwaartse verloop van EUR/USD gedurende de meest recente weken. De reden waarom de uptrend nog intact wordt verondersteld, ligt in de volgende elementen.

Allereerst de wolk. Zoals valt te zien kleurt deze groen. Door het recente afkoelen van het momentum in de koers zijn de lijnen begonnen met convergeren waarbij het gebied van de wolk nu netjes als vangnet fungeert. Een tweede reden is de combinatie van de ingetekende diagonalen.

De eerste staat getrokken onder het verloop sinds de hiervoor reeds aangehaalde datum van midden mei. De tweede onder de afkoeling sinds begin augustus. Zie dat EUR/USD boven beide lijnen noteert zodat deze lijnen gezien kunnen worden als een cluster van steun. Interessant is overigens het gegeven dat de koers van het valutapaar binnen de zijwaartse beweging van de laatste weken vandaag vrij exact de ingetekende lange lijn sinds mei heeft aangetikt. Zover met succes. Een mooi moment dus om de DD weer op te starten!

Wordt de blik verplaatst naar de RSI dan valt op dat deze sinds de top van eind juli stevig aan het afkoelen is. Wat in het oog springt is dat deze afkoeling gepaard gaat met min of meer gelijkblijvende koersen in EUR/USD. Een klassiek gevalletje Pagina 58!.

Zie ook dat de RSI al lange tijd in haar Bull Market Range noteert. Wederom een objectieve ondersteuning voor de gedachte dat de stijgende trend in EUR/USD nog steeds valide is. Toch een kleine kanttekening bij de indicator. Bij de meest recente bodem in EUR/USD is de RSI onder haar mediaan gezakt. Deze kan nu, in combinatie met de ingetekende dalende lijn over de meest recente toppen, als weerstand gaan fungeren. Iets om in de komende dagen nauwgelet te volgen. Blijkt immers dat de RSI niet snel boven deze combinatie van weerstand weet te klimmen, dan moet rekening worden gehouden met een scenario waarin EUR/USD horizontaal verder beweegt. In dat geval loopt zij dan uiteraard horizontaal door de lijn sinds midden mei. Zoals hierboven reeds opgemerkt geldt in dit geval nog steeds dat de tweede (minder schuin oplopende) lijn onder de stappen sinds midden augustus als vangnet kan worden aangemerkt. Zie tot slot dat de onderkant van de wolk met rappe stappen richting deze lijn oploopt. Onder de huidige notering van EUR/USD kunnen momenteel dus wel wat steunzones worden aangehaald.

Betekent dit nu dat EUR/USD vanaf vandaag in grote stappen doorstijgt? Dat hoeft niet per se! Ondanks het gegeven dat de recente ontwikkeling omschreven kan worden als consolidatie binnen de stijgende trend sinds midden mei betekent het feit dat de DD EUR/USD vandaag weer verschijnt niet per definitie dat aan de huidige adempauze per direct een einde moet komen.

Voor nu zet de DD even in op het voortduren van de huidige impasse met daarbij opgemerkt dat de ondertoon positief is. Vanaf morgen een verdere dagelijkse uitwerking van het verwachte stappenplan binnen het neergelegde Brede Beeld.

EUR/USD DagGrafiek

Technische Analyse EURUSD 16 september 2020 DagGrafiek

Eén reactie op “EUR/USD: Het Brede Beeld”

  1. Gerrie says:

    Goedemorgen GJN,

    Fijn dat er weer een DD EUR/USD is.

Geef een reactie