AEX: Buiten Beurs

“De eerste weerstand wordt gezet op 554/555.50. De eerste steun wordt gezet op 548/546.50.”Aldus de DD van vrijdag. Daar deze grenzen vrijdag inderdaad vrij netjes dienst deden als respectievelijke barrière en vangnet trapt de DD van vandaag af met het herhalen van deze kritieke grenszones. Voordat we verder gaan eerst even even een toelichting op de titel van vandaag.

Vorige week donderdag kon in de namiddag in de chat gemeld worden dat de AEX onder druk zou komen te liggen. Na het sluiten van de cash-handel zakte de index inderdaad weg. Afgelopen vrijdag kon net voor het slaan van de slotgong worden gemeld dat de AEX onder druk zou komen te liggen (=lees, Nie OB Nie). Na het sluiten van de cash-handel zakte de index inderdaad weer weg. In de cash-handel zelf zijn deze bewegingen (nog) niet terug te zien. Vraag is nu dus of die Nie OB Nie niet al zijn/haar werk heeft gedaan. Ook voor vandaag dient immers rekening gehouden te worden met een hogere opening i.p.v. een lagere opening. Dat is de reden waarom de DD aan de onderkant slechts kijkt naar 548/546.50. En er is nog een reden!

” Let wel, de wolk kleurt nog groen zodat het iets te overmoedig lijkt om te spreken van een aanstaande vrije val voor de AEX. ” Aldus de DD van vrijdag. Zie dat de verwachting van het verder convergeren van de lijnen gedurende de sessie van vrijdag is uitgekomen, maar dat het eindresultaat nog steeds luidt dat de wolk groen kleurt. Reden om vandaag ook deze quote uit de laatste DD van vorige week te herhalen.

Vanochtend is het verloop van de RSI van belang. Idealiter raakt deze niet boven OB. De verwachting luidt dat dit inderdaad niet gaat gebeuren. De bovenkant van de afgegeven weerstandzone is wel van belang vanuit de daggrafiek.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 14 september 2020 30 MinutenGrafiek

Zoals vorige week besproken is 555.50 gebaseerd op de onderkant van de wolk uit de dag-grafiek. In tegenstelling tot de wolk in de kleine grafiek is deze wolk rood van kleur. Daarnaast aarzelt de RSI in de daggrafiek onveranderd onder haar mediaan.

Let wel, in de achterliggende DD’s is ook gewezen op de dalende lijn over de toppen sinds 21 juli. Tussen deze lijn en de huidige stand van de AEX zit echter nog wel wat ruimte. Daarnaast zit tussen de bovenkant van de wolk en de huidige koers van de index ook nog wel wat ruimte.

Dit betekent dat bij koersen boven de eerste grens 554/555.50 vanuit de daggrafiek rekening moet worden gehouden met verder potentieel. In eerste instantie kan boven de eerste weerstand gedacht worden aan 559.75.

Het belooft vanochtend dus gelijk interessant te worden. GezelligHeid!

We houden contact.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 14 september 2020 DagGrafiek

Middag-Update AEX

“Het belooft vanochtend dus gelijk interessant te worden. GezelligHeid!” Aldus de DD van vanochtend. En zo Geschiedde!

De AEX is boven de eerste weerstand 554/555.50 geopend waarbij de RSI inderdaad niet kon volgen. Zie DD. Het resultaat is dat de index in de eerste uren inmiddels is afgezakt tot vrij exact de onderkant van de afgegeven eerste steun na opening, te weten 554/553. Zie chat. Let wel, de RSI is leidend!

Met deze opmerking wordt bedoeld dat door het uitblijven van de bevestinging vanuit de indicator de eerste steunzone in de komende uren onder druk kan komen te liggen. Idealiter klimt de AEX eerst nog wat omhoog met een lagere top in de RSI maar betwijfeld wordt of de index over deze kracht beschikt.

Zakt de AEX verder, dan ligt netjes de weg weer open voor een aanval op de aangehaalde zone uit de DD van vanochtend, te weten 548/546.50. Interessant in deze is dat de eerste fibo van laagste koers vorige week tot aan de hoogste koers vanochtend vrij aardig op de bovenkant van deze zone ligt. Zie wederom chat.

Reden om nogmaals te herhalen dat hogere koersen reactief zijn. Het aanhalen van 548/546.50 impliceert uiteraard dat de AEX onder haar wolk kan duiken. Dit zou een logische vervolgstap zijn op de stap van vorige week waarin ingezet is op het convergeren van de lijnen.

Daar de kracht ligt in de herhaling, wijst de DD ook in deze eerste middag-update van de nieuwe week op de rode cirkel in onderstaande grafiek.

31 reacties op “AEX: Buiten Beurs”

 1. detita444 says:

  Goedemorgen G-J, nog meer vruchtentaarten of is het fruit al beurs?

 2. ed says:

  goede morgen allen,

  Aex ligt er best mooi bij vanochtend, na vrijdagavond weer steun te hebben gevonden in de zone 548-546. ik houd de moed erin en denk dat we in de loop van de dag nog wel wat hoger kunnen. ruimte op de indicatoren is er in ieder geval

 3. Daan says:

  Goedemorgen Geert-Jan,

  Dank voor de analyse.

  Wellicht ten overvloede, maar er staat al enige tijd een golden cross in de Aex.

  mvg.
  Daan.

 4. updown58 says:

  Goedemorgen GJ en bedankt

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Als aanulling op DD…RSI inderdaad Nie OB Nie…eerste steun nu 554/553…(=lees, grofweg onderkant van aangehaalde zone 554/555.50…eens kijken of deze oude weerstand nu als steun kan dienen…let wel…zoals bekend is de RSI altijd leidend!!.
  GRS Geert-Jan

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Als toevoeving…eerste druk op 554/553 is begonnen…zoals gezegd…hier ligt de eerste steun….maar wat als?…eerste fibo van laagste koers 534.75 tot hoogste koers vanochtend ligt rond 548.75…en dat is natuurlijk weer aardig in lijn met de bovenkant zone 548./546.50..zoals bekend is de RSI altijd leidend.
  GRS Geert-Jan

 7. paul says:

  tamelijk krachtloze stieren. Goed dat ik vorige week nog niet short gegaan ben maar voor long zie ik evenmin weinig kansen. Heb toch zo’n gevoel dat deze krachtloze opleving op z’n laatste benen loopt en we binnenkort ( paar dagen) de TGV naar het zuiden nemen. Vooralsnog rust ook in VIX en volstrekt neutraal..

 8. Daan says:

  Ik heb nog wat disproportioneels in de aanbieding 🙂

  Daan.

  1. Roelof says:

   Wat is de achterliggende gedachte, Daan?

   1. Daan says:

    Hallo Roelof, ik neem aan dat je bekend bent met pag. 58 ?

    De achterliggende gedachte is dat wanneer de commodity’s gaan stijgen , de indici dat ook zullen doen.
    Ik kan me niet voorstellen dat de olies gaan stijgen en tegelijkertijd de indici gaan dalen.

    Terug naar de eenvoud ?
    Soms wel.

    mvg.Daan.

    1. Daan says:

     Pag. 58 staat in ” de dikke Nikken ” .

    2. Roelof says:

     Ja, is mij bekend maar wat jij laat zien is geen pagina 58. Daarbij, WTI heeft de komende tijd nog wel wat te gaan richting de onderkant.

     1. Daan says:

      Wat is het volgens jou dan wel, Roelof, wat ik met de grafiek van de wti laat zien ?

 9. SRC says:

  S&P500 deze FED-week:
  Bovengemiddeld volume gedurende de 6-daagse daling van de index wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een meer aanhoudende correctie, als de prijs niet constructief boven de confluente ondersteuning kan blijven bij de 38,2% Fibonacci (3306) en trendbepalende 50-dagen voortschrijdend gemiddelde.Een dagelijkse slot onder het psychologisch cruciale niveau van 3300 zou waarschijnlijk een terugval genereren naar de sentiment bepalende
  200-DMA (3094.50).
  Echter lijkt het pad van de minste weerstand hoger te zijn, aangezien de MACD begint weg te wijken van zijn neutrale middelpunt en de RSI wegstuitert van het “bearish” gebied onder de 40. Daarom kan een dagelijks slot boven de 50% Fibonacci (3424,25) de neerwaartse doorbraak van het “bearish Rising Wedge-patroon” dat sinds begin april is uitgehouwen, ongeldig maken en een pad vrijmaken voor de prijs om de jaarlijkse high (3587) opnieuw te testen.
  MVG.,
  Bert

 10. Roelof says:

  @ Daan 15.20 uur: kijk eens naar de weekgrafiek WTI over de afgelopen 2 jaren en dan zie je dat de stijging vanuit die april bodem hoogstwaarschijnlijk een retrace is geweest van de voorgaande daling en die retrace is m.i. begin september uitgetopt.

  1. Daan says:

   Ik denk dat we dan daarin van mening verschillen ,maar dat is o.k

   mvg.

   1. Roelof says:

    Succes, Daan 🙂

    1. paul says:

     Zou ff wegblijven van alles wat olie ( futures) gerelateerd is, opslagtanks zitten wereldwijd en vooral Azië tot voorbij de nok vol; ik zie RD binnen paar weken ergens in range 8-10..

     1. Daan says:

      ok Paul , dus in dat opzicht loopt het bloed door de straten ? Ben wat contrair ingesteld. maar ik snap je punt.
      mvg.

    2. Daan says:

     Dank je Roelof 🙂

     1. Roelof says:

      M.b.t. olie zijn alle trends steeds neerwaarts gericht. Daan. Het is meestal geen goed idee om daar tegenin te gaan.

 11. ed says:

  saai dagje weer, vanochtend even een uitschieter maar nu weer zijjjjjjjwaartssss

  1. SRC says:

   @ED, SPX bepaalt niet 🙂

 12. Paco says:

  Hi GJ,

  Verwacht je deze week nog dat we richting de rode cirkel gaan?

  Groet,
  Paco

  1. detita444 says:

   He Paco,
   wat verwacht jij?
   Groet,
   Fred

   1. Paco says:

    Hi Fred,

    Verwachte een vervolgdaling, kijken of de meester het hier mee eens is!

    Groet,
    Paco

 13. Geert-Jan Nikken says:

  Heren,
  Ik verwacht inderdaad een daling…kritiek wordt 548/546.50.. denk dat deze uiteindelijk breekt…en dan mag de blik op de rode cirkel…en vervolgens op 529.75.
  GRS Geert-Jan

  1. detita444 says:

   Wij danken u meester.

   1. SRC says:

    Ach, “men is nooit te oud om te leren” 🙂

  2. Paco says:

   GJ,

   Dank voor de ‘bevestiging’ (-: we gaan het gauw merken.

   Groet,
   Paco

   1. Koen says:

    Veel zal afhangen van wat de Chinezen rapporteren, en dat is niet noodzakelijk een juiste weergave van de werkelijkheid, nooit geweest.

Geef een reactie