Voor de Cijfers: Philips

Na het weekend trapt Philips het cijferseizoen voor volgende week af. Vandaag op TradeIdee alvast een vooruitblik. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het kraakt en het piept. De woordgrap dat het licht langzaam maar zeker uitgaat is snel gemaakt. Misschien was de afsplitsing toch niet zo’n goed idee.

Philips-WeekGrafiek

Het verhaal van Philips is het verhaal van een sterke en krachtige opwaartse beweging sinds juli vorig jaar. De ondersteunende trendlijn van deze beweging staat in de grafiek ingetekend. Een kenmerk van stijgende trends is dat zij vaak de neiging hebben om in een periode van overmatig enthousiasme te eindigen. Bij Philips lijkt dit ook het geval te zijn. In juni werd de koers van Philips gelanceerd op basis van geruchten dat het activistische hedgefund Third Point een belang in onze technologie-gigant zou willen gaan opbouwen. Dit bericht zorgde voor de klassieke versnelling binnen de trend. In de grafiek staat een rode cirkel ingetekend. Deze cirkel omslaat het koersverloop in de week van de berichtgeving. De kenners van de theorie zullen in deze bar een shooting-star koerspatroon herkennen. Een blik op de RSI leert dat de hogere koers van juni niet ondersteund werd. Dat niet alleen, de top welke in juni in de indicator werd gezet zorgde voor negatieve divergentie en is ook nog eens onder de OB-lijn gezet. In de weken sinds begin juni is de koers teruggevallen naar de steunlijn waarop zij nu al meer dan drie weken balanceert. Hetzelfde geldt voor de indicator. Deze is aanbeland bij de horizontale steunlijn onder het verloop sinds juli 2016. Het feit dat de koers veel moeite heeft om van de steunlijn op te veren is de achterliggende reden voor de uitspraak: het kraakt en het piept.

Interessant is het gegeven dat de eerste gemiddelde lijn al enkele weken/maanden exact over de ingetekende trendlijn loopt. Zoals afgedrukt in de grafiek noteert de eerste lijn rond €31.15. Inderdaad vrij exact het koersniveau waarop Philips momenteel handelt. De koers kan dus geen enkel neerwaarts zetje meer absorberen zonder door de steun, gebaseerd op trendlijn en gemiddelde lijn, te breken. Voor maandag luidt dus het advies om de zone rond €31.00 in de gaten te houden. Daalt Philips op basis van de cijfers door haar eerste steun dan ligt de weg vrij voor de start van een correctie op de stijging van de achterliggende 12 maanden. Voor de zekerheid is daarom alvast het fibo-grid over deze beweging ingetekend.

Het eerste reactieniveau valt nagenoeg samen met de tweede gemiddelde lijn rond €29.00. Onder de steunzone kan dit niveau dus als eerste ijkpunt meegegeven worden. Dat betekent overigens niet dat de correctie ook op dat niveau moet stoppen. Niet voor niets bestaat het grid uit drie lijnen. Maar laat ons niet te ver op de muziek vooruitlopen.

Wat nu als blijkt dat de cijfers maandag met enig enthousiasme worden ontvangen? De stelling luidt immers dat een trend een trend is. Het feit dat we al enkele weken op de steun balanceren doet daar niets aan af. Rond €32.00 ligt aarzeling. Anders verwoord, zolang Philips niet in staat is om boven €32.00 uit te stijgen blijft de druk op de steunen aanwezig en lijkt een breuk slechts een kwestie van tijd. Gegeven het plaatje mag aangenomen worden dat Philips maandag niet in staat is om boven €32.00 uit te klimmen. Nogmaals, het kraakt en het piept.

 

Laat een reactie achter