Voor de Cijfers: ING

Het verhaal voor ING is het verhaal van €13,00. De grafiek laat zien wat met deze opmerking wordt bedoeld. Een belegging in ING is sinds het midden van 2016 een goede beslissing geweest. Na een afkoelingsperiode van midden 2015 tot de genoemde midden 2016 waarin de koers van deze financial bijna halveerde heeft ING de opwaartse beweging weer weten te vinden. Gemeten vanaf het dieptepunt vorig jaar is de koers inmiddels al weer zo’n kleine 70 procent aangedikt. Vraag is echter hoe lang de (relatief) steile beweging van de achterliggende maanden nog standhoudt. En dat brengt het verhaal voor ING bij de openingszin van deze column.

ING-WeekGrafiek

ING-WeekGrafiek

De opwaartse beweging hapert, in lijn met de ontwikkeling van de AEX, al enkele weken. Zie hier de invloed van een zwaargewicht op de index. Een cruciaal punt binnen de hapering is de reeds benoemde zone €13,00. Dit niveau heeft in de achterliggende weken als een soort vangnet onder het koersverloop gelegen. Daarnaast loopt de steile trendlijn onder de koersstijging van de laatste maanden rond het aangehaalde niveau. Dit betekent dat als de zone rond €13,00 neerwaarts wordt doorbroken er een duidelijk waarschuwingssignaal ontstaat dat een einde is gekomen aan de trendmatige stijging sinds midden 2016. Wordt naast de hier afgebeelde week-grafiek ook een blik geworpen op de dag-grafiek dan kan worden opgemerkt dat het niveau €13,00 de neklijn vormt van een potentieel hoofd schouder patroon. De vaste lezer weet dat dit soort koerspatronen, als zij gevormd worden na een duidelijke trendmatige beweging, veelal duiden op de ommekeer van deze beweging. Alle reden dus om de blik morgen en de komende dagen strak gericht te houden op de zone €13,00. De kleine negatieve divergentie in de RSI duidt erop dat het koersniveau in ieder geval zwaar onder druk kan komen te liggen.

Zakt de koers inderdaad weg dan ontstaat het gevaar van een vacuüm. De eerste echte steun die in de grafiek kan worden gevonden ligt rond €11,50. Dit niveau is gebaseerd op de horizontale trendlijn die getrokken kan worden over oude toppen uit 2016. Al met al is het oppassen geblazen met ING rond de huidige niveaus. Een nieuwe correctieve fase dient zich aan. Onder €13,00 is de bevestiging van de start van deze fase gegeven met als eerste richtpunt €11,50.

Laat een reactie achter