Voor de Cijfers: Heineken

Jarenlang was Heineken een van de uitblinkers aan het Damrak. In de jaren 2012 tot 2015 liep zij voorop in de stijging. Aan deze beweging is echter al geruime tijd geleden een einde gekomen. Weliswaar is de langere termijn stijgende trend nog intact maar momenteel bevindt de koersontwikkeling zich in een correctieve fase binnen deze stijging. Het einde van deze correctie lijkt nog niet in zicht. De koersstijging van de achterliggende twee tot drie weken doet aan dit gegeven niets af. Mocht de koers morgen positief reageren op de cijfers dan moet deze ontwikkeling gezien worden als een kans om posities te verkleinen. Het technische plaatje duidt immers op een scenario dat de huidige correctieve fase de koers terug kan zetten naar de langere termijn steunlijn. Deze noteert echter wel een stukje lager.

Heineken-WeekGrafiek

Heineken-WeekGrafiek

 

Hogere toppen en hogere bodems. Dat zijn de klassieke gegevens van een stijgende trendmatige beweging. Wordt de grafiek van Heineken onder de loep genomen dan kan worden opgemerkt dat van dit patroon sinds het midden van vorig jaar geen sprake meer is. Sterker nog, een blik op de grafiek van de laatste twee jaar leert dat sprake is van een dubbel-top patroon. Aan het einde van een stijgende beweging signaleert dit patroon veelal een draai van de trend. De recente stijging in de achterliggende drie weken mag in dit licht zelfs gezien worden als de klassieke terugtest op de doorbroken signaal-lijn van het patroon. Deze terugtest hoeft niet perse al klaar te zijn. Enige ruimte tot aan de dalende trendlijn over de toppen van 2016 is mogelijk. De verwachting luidt echter wel dat Heineken rond of zelfs al onder deze lijn haar Waterloo vindt. De focus is namelijk op de stijgende lijn onder het verloop sinds 2012. Zoals in de grafiek aangegeven loopt deze lijn momenteel rond €62.00.

De indicatoren ondersteunen deze visie. Allereerst de gemiddelde lijnen indicator. Deze heeft jarenlang in een koop-modus gestaan, maar is sinds het laatste kwartaal 2016 in een verkoopstand gedraaid. Dit signaal is onveranderd van kracht. Daarnaast de RSI. Jarenlang fluctueerde deze leidende indicator in de bovenste helft van haar bandbreedte. De groeiende negatieve divergentie tussen indicator en koers in de jaren 2015 en 2016 was echter al een voorbode dat een correctieve ontwikkeling aanstaande was. Het feit dat de RSI in de laatste maanden juist in de onderste helft van haar bandbreedte noteert is een gegeven dat de zwakte-fase van kracht is.

 

Al met al kan worden opgemerkt dat de langere termijn bodem voor Heineken nog niet is gezet. De verwachting luidt dat in de komende weken/maanden rekening moet worden gehouden met verdere zwakte richting de diagonale steunlijn. Een kortstondige positieve reactie op de cijfers doet niets aan deze verwachting af. Verkoop de euforie luidt het advies!

Laat een reactie achter