OptieAcademy: TomTom met een DriePoot Long

De koers van TomTom is naar onze mening zwaar achtergebleven bij de markt en we zien stijgingspotentieel in het aandeel. We spelen daarop in met een driepoot-optiestrategie met maart-opties.

De Nederlandse producent van navigatiesystemen lijkt al maanden de weg kwijt te zijn en beweegt al sinds juli in een brede trading range van ruim €2,50. Per saldo heeft het aandeel vrijwel geen progressie geboekt. We zien stijgingspotentieel in TomTom richting €8,50 waarbij we nog een koershiaat tussen €8,20 en €8,30 kunnen vinden dat voor weerstand zou kunnen zorgen. Steun ligt rond de €7 waarbij TomTom op 9 november een mooie positieve reversal-bar heeft laten zien na het bereiken van een low van €6,74.

tomtom

Onderstaand leggen we een driepoot long op TomTom met maart-opties uit en geven daarbij eveneens aan waar de risico’s liggen.
Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €8,20.
Tweede weerstand: €8,75.
Eerste steun: €7,33
Tweede steun: €7. 

Wat is een Driepoot Long?       
Bij een Driepoot Long gaan we een directionele trade aan met de visie dat een aandeel gaat stijgen. We kopen in dat geval een callspread en financieren die met een geschreven put. Zo investeren we weinig en krijgen we een hoge hefboom.

tomtom1

Onze trade luidde:
We zetten een driepoot op in TomTom.

Toelichting:
We spelen in op een koersstijging van TomTom (tickersymbol TOM2) met een maart-driepoot. TomTom is dit jaar achtergebleven, maar wij voorzien meer actie in de nabije toekomst en zetten daarom met een beperkte investering van 20 eurocent een hausse-positie op. Huidige koers TomTom: €7,61.

Bestaande positie:
Geen.

Transactie:
We kopen (Open Buy): 1 TOM2 MCH 7 Call @ €1 (betalen).
We verkopen (Open Sell)1 TOM2 MCH 8,50 Call @ €0,40 (ontvangen).
We verkopen (Open Sell)1 TOM2 MCH 7 Put @ €0,40 (ontvangen).

Nieuwe positie:
Long: 1 TOM2 MCH 7 Call
Short: 1 TOM2 MCH 8,50 Call.
Short: 1 TOM2 MCH 7 Put.

Investering
Op basis van bovenstaande prijzen betaalden we per saldo €20. We zijn deze investering kwijt bij een expiratiestand van exact €7.
Break-even-point
Het Break-even-point bedraagt €7,20: €7 (uitoefenprijs van de gekochte calloptie) + €0,20.

Maximale winst
Vanaf €7,20 gaat de winst-curve net als een aandeel omhoog met een maximale winst van €130 op €8,50: (€8,50 – €7- €0,20)*100. Op basis van de investering is dit een mooie ‘return on investment’

Verlies onder €7,20
Bij een expiratiestand onder de €7,20 lijden we verlies. Bij een expiratiekoers van bijvoorbeeld €6,80 bedraagt het verlies €40. We hebben dus voldoende ruimte naar beneden voordat we in de problemen komen.

Zoals eerder aangegeven lopen we neerwaarts risico vanwege de geschreven MCH 7 Put. Als u het neerwaarts risico wilt afdekken, dan kunt u uiteraard altijd een put kopen met een lagere uitoefenprijs dan de geschreven put. Wij doen dat in principe niet omdat we dat een te dure ‘brandverzekering’ vinden. Wij trekken zelf vroegtijdig aan de noodrem, bijvoorbeeld als TomTom door de steun van €6,92 zakt.

Laat een reactie achter