AEX: Scenario

De DD herhaalt haar twijfels. Deze opmerking heeft betrekking op het vraagstuk of de AEX in de komende sessies in staat is om de toppen van 2019 scherper te zetten. Vandaag gaat de aandacht uit naar de RSI.

Met de laagste koers van maandag is de AEX netjes opgevangen binnen de gisteren in de DD besproken eerste steunzone 573.00/571.50. De strekking luidde dat zolang deze zone niet neerwaarts doorbroken wordt de AEX in staat moet worden geacht om nog een extra rekbeweging naar hogere niveaus te zetten. Vandaag kan de index zo’n poging ondernemen.

Het huidige opwaartse trendkanaal staat in onderstaande grafiek onveranderd ingetekend. De bovenkant van het kanaal is door het verstrijken van de tijd inmiddels opgelopen tot aan 578.00. Daarnaast mag rond 580 horizontale weerstand worden verwacht. Dit impliceert een eerste stootkussen voor vandaag tussen 578.00/580.00. Zoals in de inleiding reeds opgemerkt dient de echte aandacht in de eerste handelsuren echter op de ontwikkeling van de RSI te liggen.

Vorige week is de indicator duidelijk tot boven OB geklommen. Om een positieve ondertoon voor de AEX te kunnen behouden dient de RSI opnieuw tot boven haar signaallijn te klimmen. En het kan zomaar zijn dat vanochtend blijkt dat de indicator het lastig vindt om deze vereiste hernieuwde bevestiging te geven.

In de eerste DD van deze week is dan weliswaar gewezen op de steunzone 573.00/571.50 maar gisteren is ook de twijfel uitgesproken bij de vraag of deze zone heel lang zal standhouden. Zie middag-update. De DD ziet in de huidige ontwikkeling en de verwachte hogere start voor vandaag, na de succesvolle test van de steunzone, nog geen aanleiding om van dit scenario af te stappen.

AEX 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse AEX 15 oktober 2019 30 MinutenGrafiek

In de daggrafiek valt op dat het laagste punt van gisteren inderdaad vrij netjes samenvalt met de MA20. Deze lijn heeft haar reputatie als draai- en keerpunt dus weer waargemaakt. Maar dat is slechts de helft van het huidige verhaal.

De vraag in deze grafiek luidt of de ingetekende halve cirkels verwijderd dienen te worden. Vooralsnog laat de DD deze cirkels staan. Zoals bekend is de verwachting voor de AEX mede gebaseerd op de ontwikkeling van de RSI. Aan het verloop van de indicator is in de achterliggende dagen/weken niets gewijzigd. Nog steeds is immers sprake van lagere toppen en nog steeds is geen sprake van een OB notering.

AEX DagGrafiek

Technische Analyse AEX 15 oktober 2019

De reversal-bar van twee weken geleden heeft vorige week geen vervolg gehad. Keerzijde is dat de koersbar van vorige week omschreven kan worden als inside-bar. Er is dus duidelijk meer overtuiging nodig in dit tijdsframe om van een hervatting van de langere termijn trend te kunnen spreken. Vooralsnog kenmerkt 2019 zich door veel beweging, maar per saldo weinig richting.

Wordt Vervolgd!

AEX WeekGrafiek

Technische Analyse AEX 15 oktobre 2019 WeekGrafiek

Middag Update AEX

De euforie van vanochtend heeft zich vooralsnog vastgelopen in de zone 578.00/580.00. Over de hogere start kunnen twee zaken worden opgemerkt. Allereerst uiteraard de RSI. Deze is opnieuw tot boven OB geklommen. Ditmaal echter met minder overtuiging waardoor negatieve divergentie is ontstaan. Zie ingetekende lijn over toppen indicator. Daarnaast is uiteraard weer een hiaat gevormd.

Na de aarzeling in het in de DD aangehaalde stootkussen is de AEX, onder invloed van de divergentie, al wat teruggezakt en heeft reeds de eerste stappen gezet voor het vullen van het hiaat. Zie chat. Door de nieuwe OB notering moet rekening worden gehouden dat de AEX nog een keer de zone 578.00/580.00 wil binnendringen. Onveranderd luidt echter de gedachte dat deze zone te zwaar is voor de index. De gedachte is daarom dat het hiaat van vanochtend in de komende uren volledig gevuld kan gaan worden.

Met een knipoog naar de titel van vanochtend kan opgemerkt worden dat het vullen van de ontstane omissie een steuntje in de rug betekent voor het neergelegde scenario. Deze behelst dat in de komende sessie 573.00/571.50 onder druk kan komen te liggen en doorbroken kan worden.

Technische Analyse AEX 15 oktober 2019 Middag Update

40 reacties op “AEX: Scenario”

 1. Roelof says:

  Een wat ander perspectief op de daggrafiek.

  Het opwaarts potentieel lijkt vooralsnog beperkt tot aan ca. 590.

 2. Henk says:

  Goedemorgen Roelof,
  Dus ook jij hebt het gevoel, contra aan dat van G.J., dat die 3e cirkel weggepoetst gaat worden?

  Groeten,
  Henk

  1. Roelof says:

   Ja, ik heb getracht een grafiek te plaatsen. Lukt niet. Maar de grafiek van Roger biedt soelaas. Het gaat me om die middelste oplopende rode lijn. Die komt vanaf de december 2018 bodem en heeft tot nu toe steeds de stijgingen tegengehouden. De laatste significante top was de 586 top van eind juli. Vandaar ook dat het opwaartse potentieel vooralsnog beperkt lijkt tot aan 590.

 3. roger.deron says:

  RSI op 30 min 77,3 – we kijken dus nog steeds opwaarts
  Analyse daggrafiek slot 14.10 in bijlage

 4. Phoenix says:

  Op de dagchart houd ik, na de de ‘mislukte’ hervatting van de downtrend van 8 okt, rekening met de mogelijkheid dat er in het herstel van de 3 okt bodem weer een volledige V wordt afgemaakt, dus minstens tot 584/586. Het optimisme blijft immers keer op keer uitermate groot.
  Maar laten we eerst kijken of het vandaag inderdaad strandt bij de 580 zoals GJ denkt.

 5. sandortrader says:

  ASML heeft inmiddels de bovenzijde trendkanaal bereikt. Wat een beest.

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Het is nog heel lang tot de slotgong… maar eerste uurtje redelijk.. 578.00 tot 580.000…we gaan het zien.
  GRS Geert-Jan

 7. Roelof says:

  In mijn eerdere berichten staat niet dat die 590 er vandaag al staat.

  Het is nog vroeg maar gezien de huidige ‘open interest’ lijkt het vrijdag een expiratie te worden tussen 575-580. Kans op een zijwaarts weekje is dus vrij groot.

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Bij deze nog even het belang van de zone 578.00….de huidige terugval is voor nu opgevangen door de bovenkant van het trendkanaal…dus als 578.00 klapt…dan denk ik dat we heel snel het hiaat van vanochtend kunnen dichten.
  GRS Geert-Jan

 9. string says:

  Goede morgen…
  Vind dat er vandaag nogal snel geschwitst wordt tussen de begrippen omlaag(gisteren) en omhoog(nu)…zou die ene OB van vanochtend dat echt bewerkstelligen…
  Of zou die OB de start inluiden…van ‘n proces(OB…ND…tr.br. enz.)…wat ‘n draai veroorzaakt…zoals zo vaak…
  Op dit moment de koers van AEX/CFD op 30’-plaatje weer onder de toppen die er toe doen…ofwel onder uitbraakniveau…
  DAX/CFD nog niet zover…maar lijkt wel onderweg…

  1. string says:

   Oké…heb wel hetzelfde idee…als verwoord in de middag-update…

   @Geert-Jan…
   citaat…”dat de AEX nog ‘n keer de zone 578/580 wil binnendringen”…
   Is hier bedoeld dat RSI-waarde daarbij idealiter onder 70% signaallijn blijft…?
   Vooraf dank voor antwoord…

 10. dennishoscan says:

  Beste Gert-Jan…
  Morgen komt ASML met cijfers. Kom je daar nog vandaag op terug met je visie?
  Alvast bedankt.

 11. Floridaantje says:

  Q3-VS-Bedrijfsresultaten :
  *Citigroup 3Q19 Earnings: $C -Revenue: $18.57B (est $18.54B) -Fixed Income Markets Rev: $3.21B (est $3.06B)
  *Wells Fargo 3Q19 Earnings: $WFC -Revenue: $22.0B (est $20.79B) -Net Interest Income: $11.6B (est $11.75B)
  -EPS: 92 C (est. $ 1.15)
  MVG.,
  Bert

 12. string says:

  Samsung heeft ‘n order geplaatst bij ASML voor 15 EUV-apparaten…waarde 2.3 mld Euro…

  1. Roelof says:

   Ah, vandaar die stijging van de afgelopen tijd.

   1. string says:

    Dan zou er voorkennis moeten zijn…want van deze bestelling is de inkt nog nat…
    Sterker nog…er mist nog een handtekening…vandaar dat bij ASML nog niets los te peuteren is…

   2. string says:

    Dan zou er voorkennis moeten zijn…want van deze bestelling is de inkt nog nat…
    Sterker nog…er mist nog een handtekening…vandaar dat bij ASML nog niets los te peuteren is…

 13. string says:

  Ondanks dat men er verder niets over loslaat moest dit bericht natuurlijk…tactisch de markt worden opgesmeten vlak vóór de cijfers…

  1. Roelof says:

   There is always someone who knows, string. Er is dus al op geanticipeerd.

 14. paul says:

  even weggeweest. Visie GJN erg gedurfd. Persoonlijk begrijp ik niets van ASML. Die een zwaargewicht is op prestatie AEX. Hier regio EHV/Veldhoven klagen toeleveranciers steen en been over lage orders en dat er bij hen zelfs personeel uit moet. En wat een merkwaardige timing zo’n mega order een dag voor de cruciale cijfers.. laatste oprisping voor de daling.. ?

  1. Roelof says:

   Je denkt…dat ASML gaat lager…maar het stijgt toch…dat is de Poes van Paul.

 15. paul says:

  ja daar is mn Poes goed ziek van. Doet me wat denken aan Flodder. Kees die ineens bovennatuurlijke Astrale krachten heeft. ASML is nooit ever geraakt in z’n koers door ene spat van de handelsoorlog, zwakte in Chips. KW 40.. we zullen t morgen zien..

  1. Roelof says:

   Nou ja, die ruim 30% correctie eind 2018 van ca. 195 richting ca. 130 was wel heel aardig toch?

   1. paul says:

    als ik naar RSI kijk zit er nu een daling van plm 240 naar 190-210 in t vat.. koers wel hoger maar kracht loopt eruit..

    1. Roelof says:

     Tja, dat is geen garantie voor een koersdaling die negatieve divergentie. Maar je tijd komt vanzelf wel. Als deze bullmarkt klaar is dan gaat ASML weer naar 2 (twee) cijfers voor de komma.

 16. Geert-Jan Nikken says:

  De AEX treedt weer de zone 578.00/580 binnen. Zie middag-update. Om antwoord te geven op de vraag van String hapert deze ontwikkeling idealiter wederom binnen de aangehaalde zone waarbij de RSI blijft steken onder de ingetekende dalende lijn over de recente toppen en onder OB.
  GRS Geert-Jan

  1. Roelof says:

   er zijn kennelijk nog wat yanks die anticiperen op een verdere koersstijging van ASML. Als dat maar goed gaat………..😀

 17. Geert-Jan Nikken says:

  Et voila…

  https://www.tradeidee.nl/voor-de-cijfers-asml-15/

  GRS Geert-Jan

 18. Floridaantje says:

  Beste Roelof,
  Uw ASML anticipatie is de “wens van de opscheppende vader van die gedachte” 🙂
  Immers NYSE stijgt – en daardoor ook het weer braaf volgende “Damrakkertje” –
  door de beurs als uitstekend beoordeelde 3Q19 grootbankencijfers.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   Wat hebben die grootbankcijfers met ASML te maken, Bert?

 19. Floridaantje says:

  Er is geen correlatie ASML versus VS-grootbanken, beste Roelof, maar wel stijging NYSE
  door die 3Q19 -Citicorp, Wells Fargo- cijfers èn volgende AEX m.i.
  MVG.,
  Bert

  1. Roelof says:

   De AEX stond vanmorgen ook al op 580 toch? En toen waren er nog geen cijfers van die Amerikaanse grootbanken.

   1. Floridaantje says:

    Dàt heb ik gemist door dàt 6 uur tijdsverschil.
    MVG.,
    Bert

   2. detita444 says:

    maar de aex was wel een paar punten weggezakt, totdat de stijging na 15.30 tot 16.30 begon. Oftewel gewoon mee met de US. 😉

   3. detita444 says:

    Toch lopen we op alle fronten aan het lijntje van de US, t/m de tweets van den Donald. 😉

    1. Roelof says:

     Zo is het…..anders kan ik al die bewegingen van de beurs ook niet verklaren hoor.

     Maar hoe zou dat toch gegaan zijn voor Trump? Waarop steeg en daalde de beurs toen? Of deed ie dat toen niet?

     1. Floridaantje says:

      Beste Roelof,
      FED’s QE.
      MVG.,
      Bert

 20. Floridaantje says:

  Inderdaad, beste Fred. Echter zèlfs zonder die “tweetende maniak” passeert de S&P500 nu op basis
  van voornoemde Q319 banken cijfers de 3000. Zal voor Maurice de “jetstream” weer aanzetten op
  weg naar de 3025 🙂
  MVG.,
  Bert
  .

 21. detita444 says:

  Afijn we wachten Trump, Johnson en Erdogan nog maar even af, die regeren tenslotte de beurs/wereld momenteel. 😉

 22. Floridaantje says:

  Daarom is het weer guitig genoeg geweest en m’n long posities gesloten.
  Prettig avond verder.
  MVG.,
  Bert.

Laat een reactie achter