Voor de Cijfers: ASML

Het cijferseizoen betreffende de Q3 cijfers 2019 gaat beginnen. Traditiegetrouw start TradeIdee daarom weer met de rubriek “Voor de Cijfers”. Een dag voor de publicatie van de cijfers tref je op deze site een update over de stand van zaken van het betreffende aandeel in kwestie. Wat is de trend, waar ligt de weerstand, waar liggen de kopers, wat zijn de kansen en waar schuilt het gevaar. Doe je voordeel! We trappen af met een grote naam. Morgen opent ASML haar boeken.

Als er in de achterliggende jaren een aandeel is geweest waarop de technische stelregel “Trend is Trend” van toepassing is, dan is dat uiteraard ASML. In onderstaande grafiek over de laatste vijf jaar is duidelijk sprake van een gevalletje van linksonder naar rechtsboven. Op het moment van schrijven schrijft ASML weer nieuwe ATH. De centrale vraag luidt nu natuurlijk of dat in de komende maanden het geval blijft. Want de spreekwoordelijke boom, groeit zelden tot nimmer tot in de hemel. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, de vooruitzichten voor ASML zijn onveranderd positief.

Het uitgangspunt voor de analyse van de weekgrafiek is de correctie in 2018. Wordt deze daling nader bekeken dan kan gesteld worden dat zij vrij nauwkeurig een 50,0 procent correctie behelsde van de daaraan voorafgaande stijging vanaf 2016 tot midden 2018. De eerste extensie geprojecteerd op basis van deze correctie is inmiddels (ruimschoots) gehaald.  Zie hiervoor de vorige Voor de Cijfers ASML. 

Het tweede ijkpunt welke kan worden toegepast is een 100 procent extensie. Het laagste punt van 2016 noteerde rond 70.00. Het hoogste punt van 2018 werd gezet rond 189.00. Een delta van 119 euro. De meest recente leg binnen de langere termijn bull-run ging begin dit jaar van start rond 130.00. De hiervoor aangehaalde 100 procent extensie komt dan uit op 249.00. Maar vele malen belangrijker dan het afgeven van koersdoelen is het aanhalen van de trend. Zoals opgemerkt is deze positief. Nog steeds. Dat betekent dat de onderliggende opmars van ASML in de komende weken/maanden dus zeker niet hoeft te stoppen rond 249.00.

Leuk hoor dat die trend intact is, maar de huidige koersontwikkeling begint natuurlijk wel redelijk wat trekjes van de befaamde kantlijn-theorie uit de Dikke Nikken te vertonen. Reden om ook zeker even de daggrafiek onder de loep te nemen.

ASML WeekGrafiek

ASML WeekGrafiek

Een blik op onderstaande grafiek onderstreept in één oogopslag de hierboven gemaakte opmerking over een steile stijging. Ook naar de cijfers toe is de koers in de recente sessies redelijk opgepompt. Het resultaat is dat de koers net voor de cijfers tegen de bovenkant van het ingetekende opwaartse trendkanaal staat. Daarnaast is een lijn getrokken over de RSI. Deze noteert momenteel nipt OB, maar belangrijker is het gegeven dat de lijn diagonaal afloopt hetgeen op divergentie tussen RSI en koers duidt.

De cijfers van morgen moeten dus wel heel erg overtuigen om de huidige opmars voort te zetten. Bewegingen gaan zelden tot nooit in een rechte lijn. De theorie stelt daarnaast dat na een hogere top de zoektocht naar een hogere bodem kan beginnen. Dat zijn immers de kenmerken van een stijgende trend.

Overtuigen de cijfers niet dan kan deze zoektocht van start gaan. In de grafiek staan twee horizontale lijnen ingetekend. Dit gebied leent zich voor de zoektocht naar de volgende hogere bodem.

ASML DagGrafiek

ASML DagGrafiek

Conclusie

De langere termijn trend voor ASML is intact. Nogmaals de langere vooruitzichten zijn positief. De huidige status van de koers en de RSI geeft echter aanleiding om zeer alert te zijn voor een correctieve zet binnen dit langere termijn beeld. Deze tegenzet biedt echter kansen.

Stellen de cijfers teleur dan mag tussen 228.00 tot 218.00 weer koopinteresse worden verwacht. Inderdaad, dat is een ruime marge. Maar laat ons eerlijk zijn, bij ASML kijkt de koersvorming niet op een eurootje meer of minder. Buy de dip luidt nog steeds het devies!

Eén reactie op “Voor de Cijfers: ASML”

  1. WP says:

    Dank GJ

Geef een reactie