Zorgeloos Pensioen?

Pensioen? Daar maak ik me niet druk om!

Nadat de rente wereldwijd omhoog vloog, gebeurde direct waar ik al “bang” voor was. Eerlijk is eerlijk, zelf had ik een andere centrale bank dan de Fed in gedachten, die haar hoge rentevrees zou uitspreken, maar uiteindelijk maakte het voor het resultaat weinig uit. We zagen het rentespook weer terug in haar hok kruipen en de edelmetalen glanzen zoals verwacht. Het mooiste was in mijn ogen het feit dat diverse analisten/goeroes de laatste bladzijden van het boek, Goud en Zilver, al hadden geschreven.

Het feest ging en gaat gewoon door en alles vloog tegelijkertijd omhoog. Je moet en mag gewoon niet nadenken over de uitkomst van een verder vervolg van dit gratis-geld experiment. Wanneer de rente laag is, moet je gewoon alles kopen wat los en vast zit. Het liefst iets van een FANGachtig bedrijf, waarbij schuld belangrijker is dan winst of omzet. Dat die lage rente eigenlijk inhoudt dat ons toekomstig vermogen alleen maar minder wordt, lijkt niemand te begrijpen of maar voor lief te nemen. We leven gewoon lekker met de waan van dag en we eten straks gewoon allemaal het huis op.

Eerst maar eens 67 worden

Mijn generatie, die van boven de veertig, sinds begin van deze maand, maakt zich nergens druk over. Als je rond vraagt hoe een ieder zijn pensioen heeft geregeld dat is het antwoord: Dat komt wel goed, maak je geen zorgen! Naast het feit dat er heel wat mensen zijn, die uitgaan van steun van hun ouders, zijn er ook heel wat die de waardestijging van hun huis als pensioen zien. We hebben het dan nog maar niet over hen die zo succesvol zijn dat ze denken geen pensioen nodig te hebben. Laten we de verschillende pensioenvormen eens op een rijtje zetten.

Je ouders

Dit zijn de babyboomers die met hard werken en een beetje huizenmazzel een klein fortuin bij elkaar hebben gespaard. Wat mensen vaak vergeten, is dat dit hun geld is en dat ze over het algemeen nog vrij gezond zijn. Niet een heel verstandig paard om te wedden dus.

Je huis

Ik spreek ook veel mensen die niet sparen of beleggen, maar aflossen op hun huis. Je maandlasten zijn minder en je huis is straks helemaal van jou. Eens! Een aantal kritische kanttekeningen zijn hier echter op zijn plaats. Allereerst: Je kunt een huis niet in stukjes verkopen en dus opeten. De huizenmarkt is niet zoals de aandelenmarkt, waar je elke dag op een nagenoeg zekere prijs kan verkopen. Wanneer er weinig of geen vraag is naar huizen kan dit voor een langdurig probleem zorgen. Het laatste punt dat ik graag aanstip, is het feit dat volledig aflossen van je huis eigenlijk nadelig is. Het op latere leeftijd volledig aflossen van je huis is voor de bank voordelig, maar kan zorgen voor het volledig dichtdraaien van de geldkraan van precies die bank. Over het algemeen zijn banken namelijk niet zo scheutig met verstrekken van leningen aan senioren (om het zo maar te noemen).

Je eigen succes

Ook is er een aantal personen die zo in hun eigen succes geloven. Je komt ze over het algemeen tegen op de Zuid-as. Dat zij ervan uit gaan dat zij geen (extra) pensioen hoeven op te bouwen omdat ze geld als water verdienen. Een ieder die mijn visie kent, weet dat dit in de toekomst wellicht snel kan veranderen. Deze manier van pensioenopbouw is in mijn ogen de minst haalbare.

Volgende week zal ik wat tips geven over hoe het wel “moet” in mijn ogen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Laat een reactie achter