Vreemde eenden

Beleggers volgen graag goeroes, die een duidelijke richting aan geven. Aangezien nagenoeg iedereen long zit, is deze vaak opwaarts gericht. Gaat de markt omhoog dan klop je jezelf op de borst, doet hij dat niet, dan heb je pech gehad. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde contrarians, de welbekende vreemde eend in de bijt. De wilde zalm, die tegen de stroom in blijft zwemmen. Ik ben die zalm en die eend. Ik zwoeg dat het een lieve lust is, maar word elke keer weer teruggeroepen door het gelijk van de markt. Rente omhoog? In dat geval  gaan we toch gewoon rustiger verhogen. Is de dollar te duur? Dan spreken “we” toch gewoon af dat we de Dollar in waarde laten dalen. We zien het allemaal gebeuren, niemand maakt zich er echter echt druk om. Behalve ondergetekende uiteraard.

Nu is het uiteraard zo dat de verschillende beurzen wereldwijd bestaan uit bedrijven en niet uit centrale banken. Deze bedrijven opereren over het algemeen op een mondiaal toneel en zijn op die manier toonaangevend, als het gaat om het meten van economische groei. Nu zitten “we” midden in het cijferseizoen en zijn de kwartaalcijfers goed te noemen. Waarom is er dan niemand bij de ECB of bij de Fed die aan de bel trekt en zegt, we moeten nu verhogen? De reden hiervoor is nu juist dat de schandalig lage rente zorgt voor deze uitstekende kwartaalcijfers. Ook bedrijven kunnen beter geld lenen dan dat ze in de markt investeren, of wat misschien nog wel verstandiger is, hun eigen aandelen inkopen. Uiteraard zijn er landen, die wel organische groei laten zien zoals India. Het probleem daar is alleen dat dit inmiddels in zijn geheel is ingeprijst.

Nu is het bovenstaande een bubbel, die steeds groter lijkt te worden en het wachten is op een herhaling van het scenario 2007-2008. De timing blijkt hierbij echter moeilijker dan gedacht en dit gegeven heeft al heel wat goeroes de kop gekost. De grote jongens weten dit natuurlijk al een aantal jaren en kunnen draaien wanneer het moet. U zult daarentegen het welbekende haasje worden en in die situatie uw zuur verdiende centen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Aangezien het nog wel even kan duren alvorens deze zeepbel uiteen spat, geef ik nu maar alvast mijn vorige week beloofde pensioen tip.

Ook deze week een gratis tip: de pensioenrekening

De pensioenrekening levert fiscale voordelen op, mits u jaarruimte hebt. Dit begrip kunt u het beste zelf even opzoeken om het direct goed te begrijpen. Ik ga er echter vanuit dat er meer mensen in Nederland zijn met een pensioengat dan met een overschot. Hier een aantal voor- en nadelen voor een extra storting op een rijtje

Voordelen

Je betaalt op het moment “geen” belasting over het ingelegde vermogen

Bij overlijden gaat het geld het geld naar je nabestaanden

Nadelen

Je bent het geld kwijt tot aan je pensioen

Je wordt te oud

Ik zou zeggen neem contact op met je bank of adviseur. Uiteraard ben ik ook goed te bereiken voor vragen, maar momenteel (nog) niet werkzaam binnen de financiële sector. Eigenlijk is dit wel prettig voor u als lezer aangezien ik dus geen dubbele agenda heb.

Laat een reactie achter