Voor de Cijfers: Unilever

Na de indrukwekkende start van het nieuwe cijferseizoen vandaag met ASML is het morgen de beurt aan Unilever om met de boeken open te gaan. Wordt dat net zo’n knaller? We bekijken de status een dag voor publicatie.

Unilever-WeekGrafiek

De eerste conclusie die getrokken kan worden is dat Unilever op het langere tijdsframe in een duidelijke opwaarts gerichte trend zit. De bijgesloten grafiek start immers letterlijk in de linker benedenhoek en noteert momenteel vrij aardig rechts boven. Lange tijd had de koers last van een horizontale barrière rond €42,80 maar deze is met kracht doorbroeken. We weten allemaal dat overname-perikelen de aanleiding was voor de uitbundige euforie in februari van dit jaar. Na de doorbraak is de koersontwikkeling nog maanden positief gebleven en steeg Unilever rustig en netjes door. In de RSI is in deze periode duidelijk sprake van OB-noteringen. Al met al allemaal ingrediënten die wijzen op een stijgende trend.

Zoals echter al vaak op TradeIdee aangegeven gaan stijgingen nimmer in een rechte beweging. Ook Unilever ontkomt niet aan deze beurswijsheid. Sinds juni is namelijk sprake van een correctieve beweging. Het woordje correctief is doelbewust gekozen, om aan te geven dat de langere stijgende onderliggende beweging nog niet ten einde is. De correctie van de laatste weken krijgt in het langere beeld de betiteling van vlag-formatie. De kenners van de theorie weten dat dit koerspatroon bekend staat als een continuatie-patroon. Dat zou betekenen dat de weg, welke Unilever al jaren bewandeld, binnenkort hervat wordt. Tot zover het goede nieuws.

Een blik op de grafiek en de ingetekende trendlijnen leert dat de correctieve beweging nog intact is en nog niet is afgerond. Anders verwoord, Unilever zit nog steeds in haar vlag en een patroon is pas een patroon als deze volledig is afgerond. Op dit moment heeft de koers slechts een klein zetje in de rug nodig om door te breken. De weerstandlijn van het patroon noteert namelijk rond €50.15. Inderdaad niet ver van de huidige stand. Toch wordt met klem benadrukt dat het verder uitbouwen van bestaande posities of innemen van nieuwe posities pas mag plaatsvinden boven de ingetekende dalende weerstandlijn.

Zijn de cijfers van morgen immers niet overtuigend genoeg om voor verder opwaarts momentum te zorgen dan schuilt het gevaar dat Unilever weer netjes terugvalt naar de onderkant van het koerspatroon. Dat zou een daling terug naar koersen net onder €47.00 impliceren. Een tweede reden om te wachten tot koersen boven €50,15 noteren om (opnieuw) in actie te komen ligt in het gegeven dat op basis van de vlagformatie voldoende ruimte ontstaat om alsnog van te profiteren. Het wachten op de bevestiging is daarom zeker de moeite waard. De vlag-formatie komt namelijk uit rond €62.00. U ziet, ruimte zat om de bevestiging af te wachten. Want nogmaals een patroon is pas een patroon als de trigger-lijn wordt doorbroken. U weet nu welk niveau u morgen, en de komende dagen, in de gaten moet houden. Tot die tijd: Reageren, Niet Anticiperen! Succes.

Laat een reactie achter