Voor de Cijfers: Philips

Het koersverloop van Philips worstelt al enkele weken met een duidelijke horizontale horde. Brengen de cijfers van morgen het momentum om dit obstakel te overwinnen?

Daggrafiek Philips

Daggrafiek Philips

Een trend is een trend. Ook voor Philips geldt deze technische wijsheid. Sinds het dieptepunt van vorig jaar oktober is in het verloop van onze Eindhovense trots een duidelijk patroon van hogere toppen en hogere bodems zichtbaar. Al hoewel! In de laatste weken heeft Philips moeite om het patroon van achtereenvolgende hogere toppen door te zetten. Vandaar de openingszin van deze column. In de bijgeleverde grafiek is deze situatie geaccentueerd door de ingetekende horizontale trendlijn over de meest recente toppen.

Aan het patroon van opeenvolgende hogere bodems wordt echter nog steeds voldaan. Een combinatie van hogere bodems bij gelijke toppen staat binnen de technische analyse bekend als een stijgingsdriehoek. De theorie stelt dat de kans dat de weerstandlijn van het patroon uiteindelijk doorbroken wordt groter is dan dat de koers van het aandeel door haar steunlijn zakt. Het patroon valt dan ook in de categorie continuatiepatronen. Dit zou betekenen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Philips haar onderliggende stijgende trendmatige beweging hervat. De ingetekende dual voortschrijdend gemiddelden indicator bevestigt immers ook nog steeds dat sprake is van een stijgende trend zodat vanuit deze indicator de huidige aarzeling vooralsnog ook slechts omschreven mag worden als een aarzeling. Het warmlopen voor verdere stijging!

In de indicator is sprake van een Bull Market Range. Toch laat de RSI ook een waarschuwingssignaal zien. In Philips is, zoals hierboven aangegeven, momenteel sprake van horizontale toppen. In de indicator is echter al enkele weken sprake van lagere toppen. Daarnaast reiken de meest recente toppen bij lange na niet tot boven de OB-lijn. De kenners van de theorie weten dat dit duidt op divergentie van het negatieve soort.

Samenvattend kan het volgende worden opgemerkt. De trend in Philips is intact. Deze trend is stijgend. Binnen de beweging ondervindt Philips momenteel veel last van het niveau rond €27,70. Voor het uitbreiden of opnieuw positie innemen wordt geadviseerd om te wachten totdat de koers dit obstakel weet te nemen. Op basis van een stijgingsdriehoek mag bij een doorbraak van de horizontale weerstand een eerst volgende koersdoel worden berekend rond €30,00. Let wel: Reageren, niet Anticiperen! Wacht totdat de weerstandlijn wordt overwonnen.

Aan de onderkant geldt dat het hierboven genoemde scenario geldt zolang de koers van Philips binnen haar stijgingsdriehoek blijft noteren. Dit impliceert dat de koers boven €26,30 moet blijven. Onder dit laatste niveau verzwakt het technische beeld voor Philips.