Voor de Cijfers: Philips

Een vloek en een zegen. Zo kan het best de huidige situatie van Philips worden omschreven. De koersontwikkeling van de afgelopen vier jaar is een zegen voor de belegger die wat korter op de bal speelt. Voor de belegger met een langere termijn buy and hold strategie is Philips momenteel een loden last in de beleggingsportefeuille. Een blik op de grafiek maakt veel duidelijk.

Philips-WeekGrafiek

Philips-WeekGrafiek

U kent het ezelsbruggetje om te bepalen of de koersontwikkeling van een aandeel een stijgende, dalende of zijwaartse richting laat zien. U beweegt uw ogen van links naar rechts over de bijgeleverde grafiek en voelt wat uw pupillen doen. Blijven uw pupillen nagenoeg op dezelfde hoogte staan dan is sprake van een zijwaarts verloop van de koers. Ik durf te stellen dat als u deze “techniek” toepast op de bijgeleverde grafiek van Philips u tot de conclusie komt dat sprake is van een horizontaal verloop.

Om een en ander in de grafiek te duiden is een tweetal horizontale lijnen aangebracht. Het speelveld waarbinnen de koers van Philips momenteel gevangen zit kan worden bepaald op een grens rond €28,15 en een piketpaaltje bij €20,70. Op dit moment staat de koers relatief hoog binnen deze bandbreedte. De theorie stelt dat in een horizontale beweging iedere gemiddelde lijn uiteindelijk in het midden van de bandbreedte zal noteren. Niet geheel toevallig noteren de twee ingetekende gemiddelde lijnen een koers rond grofweg het midden van de bandbreedte.

Wordt de analyse verplaatst naar het onderste gedeelte van de grafiek, het gedeelte waarin de RSI met het koersverloop meeloopt, dan wordt wederom een bevestiging gevonden voor het feit dat Philips al lange tijd geen duidelijke keuze over de richting kan maken. De Range Rule Theorie van de indicator stelt dat bij een stijgende trendmatige beweging de RSI tot boven de OB-lijn moet noteren. Bij een dalende trendmatige beweging van de onderliggende waarde moet de indicator onder de OS-lijn duiken. Het feit dat al maanden/jaren geen sprake is van een duidelijke OB- of OS-notering is dus een steuntje in de rug voor de neergelegde visie van het zijwaartse koersverloop. Dat brengt deze column weer terug naar de openingszin.

De langere termijn belegger liet en laat Philips voorlopig links liggen. Een belegging in Philips heeft op het gebied van koerswinst in de achterliggende jaren voor deze belegger namelijk niets opgeleverd. De korte termijn speler handelt tussen steun en weerstand.

Nu hebben gemiddelde lijnen de neiging om als magneet te fungeren. Dit betekent dat serieus rekening moet worden gehouden met koersdruk richting €24,00 in de komende weken. Daaronder volgt de onderste horizontale lijn. Uiteraard wordt op basis van het huidige plaatje wel verwacht dat rond €20,70 de kopers weer staan te wachten.

Laat een reactie achter