Voor de Cijfers: Philips

Een vloek en een zegen. Zo kan het best de huidige situatie van Philips worden omschreven. De koersontwikkeling van de afgelopen anderhalf jaar is een zegen voor de belegger die wat korter op de bal speelt. Voor de belegger met een langere termijn buy and hold strategie is Philips momenteel een loden last in de beleggingsportefeuille. Een blik op de grafiek maakt veel duidelijk.

Philips-WeekGrafiek

Philips-WeekGrafiek

U kent het ezelsbruggetje om te bepalen of de koersontwikkeling van een aandeel een stijgende, dalende of zijwaartse richting laat zien. U beweegt uw ogen van links naar rechts over de bijgeleverde grafiek en voelt wat uw pupillen doen. Blijven uw pupillen nagenoeg op dezelfde hoogte staan dan is sprake van een zijwaarts verloop van de koers. Ik durf te stellen dat als u deze “techniek” toepast op de bijgeleverde grafiek van Philips u tot de conclusie komt dat sprake is van een horizontaal verloop.

Om een en ander in de grafiek te duiden zijn een drietal horizontale lijnen aangebracht. Het speelveld waarbinnen de koers van Philips momenteel gevangen zit kan worden bepaald op een grens rond €26,00 en een piketpaaltje bij €20,75. Op dit moment staat de koers grofweg halverwege deze bandbreedte. Niet geheel toevallig noteert de huidige koers op het niveau waarop ook de gemiddelde lijnen fluctueren. Deze constatering is een tweede ondersteuning voor de stelling dat sprake is van een zijwaarts verloop. De theorie stelt immers dat in een horizontale beweging iedere gemiddelde lijn uiteindelijk in het midden van de bandbreedte zal noteren.

Wordt de analyse verplaatst naar het onderste gedeelte van de grafiek, het gedeelte waarin de RSI met het koersverloop meeloopt, dan wordt wederom een bevestiging gevonden voor het feit dat Philips al lange tijd geen duidelijke keuze over de richting kan maken. De Range Rule Theorie van de indicator stelt dat bij een stijgende trendmatige beweging de RSI tot boven de OB-lijn moet noteren. Bij een dalende trendmatige beweging van de onderliggende waarde moet de indicator onder de OS-lijn duiken. Het feit dat al maanden/jaren geen sprake is van een duidelijke OB- of OS-notering is dus een steuntje in de rug voor de neergelegde visie van het zijwaartse koersverloop. Dat brengt deze column weer terug naar de openingszin.

De langere termijn belegger liet en laat Philips voorlopig links liggen. Een belegging in Philips heeft op het gebied van koerswinst in de achterliggende jaren voor deze belegger namelijk niets opgeleverd. De korte termijn speler die handelt tussen steun en weerstand focust op de genoemde niveaus van €26,00 en €20,75.

Nu hebben gemiddelde lijnen de neiging om als weerstand en kantelpunt te fungeren. Het feit dat de koers in de achterliggende weken van de steunlijn naar deze lijnen is opgelopen doet vermoeden dat Philips is moeilijk bevochten terrein is aangekomen. Anders verwoord, de kans dat de koers in de komende dagen/weken een terugtrekkende beweging richting de onderste lijn laat zien wordt groter ingeschat dan een stijging door naar €26,00. Uiteraard wordt op basis van het huidige plaatje wel verwacht dat rond €20,75 de kopers weer staan te wachten.

Laat een reactie achter