Voor de Cijfers: KPN

In het drukke rijtje van cijfers deze week is het morgen de beurt aan KPN. Wij wachten gespannen op de publicatie van de cijfers omdat wij dit aandeel al eerder bij jou onder de aandacht hebben gebracht. Op 14 juli hebben we namelijk een TradeIdee afgegeven onder het motto dat de fantasie weer is teruggekeerd in het aandeel. Inderdaad is de koers van KPN sindsdien opgelopen, alleen wij denken niet dat de koek al op is. De cijfers van morgen kunnen als katalysator dienen voor de volgende stap. Omdat het TradeIdee zowel de langere termijn als de wat kortere termijn grafiek onder de aandacht heeft genomen ben ik zo vrij om hieronder nogmaals de analyse te plaatsen. Uiteraard zijn de grafieken bijgewerkt met de meest recente koersdata. Ondanks de eerste stappen van KPN sinds de eerdere publicatie is het nog niet te laat om mee te doen.

KPN-Lang

Het is al weer enkele jaren geleden dat KPN volop in de belangstelling stond omdat zij ten prooi zou vallen aan een Mexicaanse grote meneer met de inspirerende naam Slim. Den Haag was te klein. Je kon het door het hele land horen donderden want ons pareltje KPN in de uitverkoop, dat nooit! U kent inmiddels de afloop. Slim haakte af en met hem verdween ook weer de fantasie. Sindsdien is het relatief rustig omtrent KPN. Het bestuderen van de grafiek van onze aanbieder van telecommunicatiediensten geeft echter aanleiding om dit aandeel toch bij u onder de aandacht te brengen. Aan de hand van twee grafieken laten we je de fantasie zien die wij hebben ontdekt.

Allereerst de lange grafiek. We gaan niet helemaal terug naar de tijd dat KPN in iedere winst-verdriedubbelaar zat en koersen noteerde die letterlijk een tientallenveelvoud was van de huidige koers. Nee, we pakken de draad op in het jaar 2011. In de grafiek valt te zien dat de aandelenkoers vanaf dat jaar tot aan midden 2013 duidelijk onder druk zat. Vanaf halverwege 2013 begon het herstel. In de jaren daarna betrad meneer Slim het podium en begon de koers aan de ware zegetocht. Uiteraard relatief gezien want de koersen van 2011 heeft KPN nooit meer gehaald. Sterker, de hapering in 2016 vond exact plaats op het eerste fibo-correctieniveau van de voorafgaande vrije val. (fibo-grid niet ingetekend) Ondanks dat sprake was van een reactie-beweging op de daling maakte plaatste de RSI in het herstel een belangrijke zet. Zij werd in 2015  OB!

Het verval vanaf 2016 kwam aan het einde van dat jaar en in de eerste maanden van 2017 op een belangrijk niveau tot stilstand. Opnieuw op een fibo-correctieniveau. (fibo-grid ingetekend) Ditmaal een correctie op het voorafgaande herstel van 2013 tot 2016. Opnieuw zorgde de indicator voor een belangrijke aanwijzing. Zij werd in de terugslag niet OS! Inmiddels is de ontwikkeling van de RSI verder gevorderd en is zij in staat geweest om de dalende trendlijn over haar verloop in 2015 en 2016 opwaarts te doorbreken en is al sprake geweest van een succesvolle terugtest. (groene pijl)

KPN-Kort

De laatste maanden van 2016 en het eerste kwartaal van dit jaar hebben in het teken gestaan van de vorming van een omgekeerd hoofd schouder patroon. De doorbraak van de neklijn is een feit en juni heeft in het teken gestaan van de terugtest op deze neklijn. Nu de koers langzaam maar zeker weer aan het stijgen is kan worden geconcludeerd dat de hertest van de triggerlijn succesvol is verlopen (groene pijl) Precies op het moment van de test lieten de gemiddelde lijnen een positieve cross zijn. (groene cirkel) De stijgende lijn in de RSI duidt tot slot de situatie dat in de indicator inmiddels al een duidelijk patroon van achtereenvolgende hogere bodems en hogere toppen is ontstaan. En inderdaad, de draai op de neklijn vond wederom plaats op een fibo-correctieniveau. Ditmaal een correctieniveau van de stijging van februari 2017 tot juni 2017. (fibo-grid niet ingetekend)

De optelsom van alle signalen uit zowel de langere grafiek als de wat kortere grafiek luidt dat KPN aan de vooravond staat van een stijgende beweging. Zie hier de fantasie waarnaar in de eerste alinea van dit TradeIdee is verwezen. Nu lenen fibo-correctiebewegingen zich voor het bepalen van fibo-extensiebewegingen. Daarnaast kan op basis van het ingetekende koerspatroon een ijkpunt worden bepaald. Het koerspatroon berekent €3,15 terwijl de extensie uitkomt op €3,40. Op zich zijn dat procentueel gezien al interessante richtdoelen alleen vele malen belangrijker dan deze eerste berekeningen is de constatering dat de correctie van 2015 en 2016 succesvol is afgerond en dat KPN een nieuwe fase van stijging tegemoet kan zien.

 

Laat een reactie achter