Voor de Cijfers: KPN

Morgen opent telecommer KPN haar boeken. Vandaag dus traditiegetrouw alvast aandacht voor KPN in de rubriek: “Voor de Cijfers.”

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het beeld voor KPN oogt ingewikkeld. De centrale conclusie luidt echter dat de recente koersontwikkeling niet perse positief hoeft te zijn. We beginnen met de langere termijn diagonaal oplopende trendlijn onder het koersverloop sinds het laatste kwartaal van 2018.

De eerste constatering luidt dat deze lijn tegen het einde van 2019 neerwaarts is gebroken. Dat niet alleen, zij is in januari 2020 inmiddels ook al succesvol getest als nieuwe weerstand. Over de meest recente daling van oktober tot december vorig jaar staat een fibo-grid ingetekend. Wat opvalt is dat de hiervoor besproken terugtest op de voormalige steunlijn netjes samenvalt met de tweede, oftewel 50 procent, reactielijn van deze daling. De MA-lijnen zijn in de achterliggende weken weliswaar naar elkaar toe bewogen, maar de richtingaanwijzer kleurt onveranderd rood. De optelsom van oude trendlijn, fibo-reactielijn en richtingaanwijzer geeft aanleiding om de stijging van januari dit jaar te betitelen als reactief. Maar er is wel een kleinigheidje. Zoals opgemerkt, het beeld oogt momenteel ingewikkeld.

Het kleinigheidje zit in de spanningsmeter. In het herstel van de koers tot midden januari is de indicator (nipt) tot boven OB geklommen. Om het beeld van een nieuwe dalingsgolf kracht bij te zetten, was het beter geweest dat dit niet was gebeurd. Zie ook dat de indicator in de bovenste helft van haar bandbreedte probeert een volgende bodem te zetten. De kans dat de koers van KPN nog een keertje oploopt tot aan de tweede reactielijn mag dus niet worden uitgevlakt. Toch doet een eventuele tweede stap naar deze lijn niets af aan het beeld dat KPN zwakjes ligt.

Onder de bodems van juli 2019 en december 2019 staat ook een diagonale lijn getekend. Deze lijn is in de komende dagen/weken cruciaal. Zij kan namelijk bestempeld worden als de neklijn van een potentieel groot hoofd schouder patroon. De linker schouder wordt dan gevormd door de top van juni 2019, het hoofd door de top in oktober 2019 en de rechter schouder zou dan nu in de maak zijn. Zie dat het hoofd op zich ook bestaat uit een hoofd schouder patroon. (=lees schouder 5 september 2019, hoofd 21 oktober 2019 en schouder 14 november 2019). In dit licht bezien wordt de terugtest op de diagonale langere lijn opnieuw interessant. Je kunt deze stijging immers ook zien als de terugtest op de neklijn van het besproken hoofd schouder patroon binnen het hoofd van het grotere potentiële patroon. Let wel, er staat expliciet potentieel patroon, want een patroon is pas een patroon als de triggerlijn is doorbroken. Vandaar de opmerking hierboven dat de diagonale lijn onder de bodems van juli en december vorig jaar in de komende sessies cruciaal is.

Wat zijn de niveaus om in de gaten te houden? Allereerst €2.85. Iedere beweging tot aan dit niveau moet gezien worden als niets meer en niets minder dan een reactie op de doorbroken trendlijn. Mocht er al een stijging komen op de cijfers dan luidt het devies dat een rally tot aan €2,85 verkocht kan worden. Het andere niveau is gebaseerd op de minder steile trendlijn. Deze noteert momenteel rond €2,64. Zakt de koers in de komende sessies door dit niveau, dan is het grotere hoofd schouder patroon actief. Een vervolgdaling op basis van het koerspatroon tot aan €2.20 ligt dan in het verschiet.

Succes.

Geef een reactie