Voor de Cijfers: ASML

Morgen een belangrijke dag voor ASML. ASML is namelijk een duidelijk gevalletje van voordeel van de twijfel. Maandenlang zat de koers gevangen in een horizontale bandbreedte. Het zijwaartse patroon is in de bijgeleverde grafiek ingetekend. De oorspronkelijke handelsbreedte is gedefinieerd tussen grofweg €90,00 en €70,00. Wat opvalt is dat sinds enkele weken sprake was van een nauwere bandbreedte. De koers van ASML zakte niet helemaal meer terug tot aan de reeds aangehaalde €70,00 maar vond een kleine tien euro hoger al koopinteresse. Een teken dat de druk op de horizontale weerstand aan het oplopen was. Toen de dual gemiddelde indicator binnen het zijwaartse patroon begin juni naar een koopconditie draaide, was er geen houden meer aan. De doorbraak boven €90,00 is inmiddels dan ook een feit.

ASML-WeekGrafiek

ASML-WeekGrafiek

Nu stelt de theorie dat de diepte van een bandbreedte geprojecteerd mag worden na een uitbraak. Zoals hierboven besproken is eigenlijk sprake van twee bandbreedten. Een voorzichtige met een diepte van ommenabij iets meer dan tien euro en een enthousiaste van grofweg twintig euro. Een snelle berekening levert dan ijkpunten op rond respectievelijk €100,00 en €110,00. Het tweede richtpunt levert zelfs een koersdoel op boven de hoogste koers van 2015.

Nu is deze analyse begonnen met de stelling dat het plaatje slechts het voordeel van de twijfel krijgt. Vanwaar de terughoudendheid? De voorzichtige insteek is gebaseerd op twee elementen. Allereerst vindt na een doorbraak vaak een terugtest plaats. Deze heeft nog niet plaatsgevonden. Daarnaast wordt de doorbraak van de koers nog niet ondersteund door de RSI. Zoals in de grafiek aangegeven worstelt de indicator onveranderd met een weerstandslijn en is zij bij lange na nog niet in de buurt van de OB-lijn.

Dit betekent dat in de komende dagen rekening moet worden gehouden met een test. Dit impliceert dat koersen terug kunnen vallen naar de zone €90,00. In dit gebied ligt het antwoord op de vraag of sprake is van een valide doorbraak en of de hierboven aangehaalde niveaus reëel mogen worden geacht in de komende weken/maanden.

Het behoeft geen betoog dat onder €90,00 de weg weer vrij ligt voor een snelle daling richting de eerste onderkant zoals deze is ingetekend tien euro onder de voormalige weerstandslijn. Al met al, een positieve blik zolang de koers boven €90,00 noteert. Wel wordt opgemerkt de zone €90,00 scherp in de gaten te houden in de komende dagen/weken.

2 reacties op “Voor de Cijfers: ASML”

  1. Hoekstra says:

    Geert-Jan, bent u na uw ASML-analyse vanmiddag grootscheeps daarvan aandelen gaan kopen, waardoor de koers sinds 10:48 liefst 2,5% is opgelopen ?

  2. Hoekstra says:

    Na de cijfers bijna 97 geweest. Op naar de 100 !

Geef een antwoord