Voor de Cijfers: ASML

Morgen opent ASML haar boeken. Het cijferseizoen trapt daarmee gelijk af met een zwaargewicht. Vandaag op TradeIdee de vooruitblik.

ASML-WeekGrafiek

Net aan! Deze woorden beschrijven de huidige stand van zaken als het gaat om ASML. Nog steeds loopt de grafiek redelijk van linksonder naar rechtsboven. Een aanwijzing dat sprake is van een stijgende trendmatige beweging in het langere beeld. Dit beeld heeft in september echter wel wat schade opgelopen. Het patroon van achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems is doorbroken. Maar zoals opgemerkt geldt nog steeds: Net aan!

Deze uitspraak is gebaseerd op het recente laagste punt van ASML. Weliswaar is sprake van toppen en bodems onder de koersen waarop ASML in april tot juli noteerde, maar wordt een trendlijn onder de beweging vanaf 2016 getrokken dan ontstaat een interessant beeld. De aangehaalde trendlijn staat ingetekend en een blik op de grafiek leert dat ASML deze lijn vorige week heeft aangetikt. Inmiddels heeft zij alweer in positieve zin afscheid genomen van deze lijn. Reden om aan te nemen dat de test van de steunlijn succesvol is verlopen.

Een tweede element dat bijdraagt is het gegeven dat het laagste punt vrij nauwkeurig is gezet op de eerste reactielijn van de gehele voorafgaande stijging vanaf 2016. Het fibo-grid staat dan ook ingetekend.

Tot slot de RSI. Weliswaar is deze redelijk afgekoeld in de achterliggende weken, maar van een OS-notering is nog geen sprake. Nogmaals, het beeld is wel wat verzwakt maar er kan gesteld worden: Net aan! Betekent dit dan dat de visie nu luidt een hogere top boven de eerder reeds gezette hoogste koers rond 189.00? Nou dat gaat ook weer wat te snel.

Over de toppen vanaf eind juli staat een dalende lijn getrokken. Deze lijn symboliseert het gegeven dat sinds juli een aantal achterliggende lagere toppen en lagere bodems zijn gezet. Uit het hierboven aangehaalde kan worden opgemerkt dat deze ontwikkeling in het langere beeld als een gezonde correctie mag worden gezien. Immers de trendlijn onder de beweging vanaf 2016 is, zoals gesteld, nog intact. Dat neemt niet weg dat de focus in eerste instantie slechts gericht mag worden op de dalende lijn. Voor hetzelfde geldt namelijk dat hogere koersen slechts een volgende lagere top in de beweging sinds juli zijn.  De lijn noteert rond 165.00. Daarnaast noteert de tweede, oftewel 50-weeks, gemiddelde lijn rond 163.00.

Het gegeven dat de koers onder haar beide gemiddelde lijnen noteert is overigens ook een reden om, ondanks de succesvolle test van de langere steunlijn, nog niet gelijk naar een volgende hoogste koers in 2018 te kijken. Concreet luidt de visie dus als volgt. De koers van ASML kan in de komende weken/maanden opnieuw opveren. Eerste target is de zone 163.00 – 165.00. Weet ASML deze zone te overwinnen dan is het duidelijk dat de recente zwakte slechts een correctie is geweest en mag weer gedacht worden aan 189.00 en hoger. Aarzeling richting of rond 163.00 – 165.00 geeft aanleiding om een nieuwe test van de langere steunlijn te verwachten. En dan valt het nog maar te bezien of deze opnieuw de verkoopdruk kan opvangen.

Voor nu echter 163 .00– 165.00.

Eén reactie op “Voor de Cijfers: ASML”

  1. Pierre says:

    VELDHOVEN (AFN) – Chipmachinefabrikant ASML heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De verkoop van de belangrijke EUV-chipmachines komt steeds meer op stoom.

    De opbrengsten stegen naar 2,8 miljard euro, van 2,5 miljard euro een jaar geleden. De nettowinst klom van 557 miljoen naar 680 miljoen euro. De brutowinstmarge was 48,1 procent. Dat was net als de omzet licht boven de gemiddelde verwachting van analisten.

    Het technologiebedrijf uit Veldhoven rekent erop dat de omzet in het vierde kwartaal verder stijgt naar ongeveer 3 miljard euro. De brutomarge zal dat ook ongeveer 48 procent bedragen.

Geef een reactie