Voor de Cijfers: Arcelor Mittal

Op de slotdag van deze week publiceert de smaakmaker van 2016 haar cijfers. Het gevallen eendje uit 2015 maakt een sterke come-back in de eerste maanden van dit jaar. We hebben het over Arcelor Mittal. Is de huidige koersnotering een terechte afspiegeling van de onderliggende waarde? TradeIdee blikt vooruit.

ArcelorMittal-WeekGrafiek

ArcelorMittal-WeekGrafiek

Tussen de laagste koers van dit jaar en de huidige koersnotering zit een slordige 140 procent plus. Daar komt nog eens bij dat de huidige koers onder de hoogste koers van dit jaar ligt en dat de genoemde stijging in minder dan drie maanden heeft plaatsgevonden. Zet dat maar eens af tegen uw huidige spaarrente. Enige nuancering is natuurlijk op haar plaats want iedere lezer weet dat een stijging van 1 naar 2 procentueel iets anders betekent dan een stijging van 100 naar 101. De lange termijn belegger zal zich immers ook nog de koersstand van grofweg 5 jaar geleden herinneren. Gaat u maar eens drie meter van uw beeldscherm afstaan en bekijk de bijgeleverde grafiek nog een keer. U ontkomt er niet aan dat uw ogen van linksboven naar rechtsonder bewegen. Deze conclusie is het startpunt voor deze analyse.

Ondanks de spectaculaire procentuele stijging bevindt Arcelor Mittal zich onveranderd in een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Niet sinds gisteren, niet sinds vorige week, maar al jaren. De huidige opleving moet dan ook in dit beeld worden bekeken. Een stijging binnen het ingetekende neerwaartse trendkanaal. Niets meer, niets minder. Een aantal indicaties duiden erop dat het momentum, welke ten grondslag lag aan de aandikking van de koers sinds midden februarie dit jaar, aan het opdrogen is.

In de grafiek staat een fibo-grid getekend over de laatste actiebeweging van de koers. U ziet dat Arcelor Mittal in haar huidige reactiebeweging is opgelopen tot aan het twee herstelniveau van dit grid en rondom dit natuurlijk obstructieniveau al enkele weken aarzelt. Een ondersteuning voor de visie dat voorlopig slechts sprake is van een zoektocht naar een nieuwe lagere top. Deze verwachting wordt gesterkt door het gegeven dat de RSI al jaren in een duidelijke Bear Market Range fluctueert en daarnaast een grote Negatieve Reversal aftekent. Dit laatste patroon staat ingetekend in het verloop van de RSI.

De opsomming van het huidige beeld geeft aanleiding om aan te nemen dat er teveel lucht in de huidige koersontwikkeling is geslopen. Beleggers dienen dan ook zeker rekening te houden met een situatie dat Arcelor Mittal in de komende dagen/weken wat van de valse lucht laat lopen. In koerstermen gesproken kan worden opgemerkt dat mag worden aangenomen dat de lagere top is gezet en dat de oorspronkelijke trendmatige beweging wordt voortgezet. Dit impliceert lagere koersen met een eerste voorzichtig ijkpunt rond €3,50. Een trend is nu eenmaal een trend.

Laat een reactie achter