Voor de Cijfers: Aegon

Morgen komt Aegon met haar cijfers naar buiten. Dat betekent dus vandaag een vooruitblik op TradeIdee.

Aegon-WeekGrafiek

Een blik op de grafiek leert dat de swung een beetje uit het koersverloop van Aegon is geslopen. Na een kleine spurt in de laatste weken van Oktober is de koers in November nog niet van haar plek gekomen. Wordt de blik wat verder uitgezoomd en wordt het koersverloop over geheel 2017 bekeken dan kan opgemerkt worden dat Aegon gevangen zit in een koerspatroon welke bekend staat als stijgingsdriehoek. Nu stelt de theorie dat dit soort patronen opwaarts, oftewel door de weerstandlijn, verlaten worden. Dit impliceert dat de koersontwikkeling in de komende weken verder door kan stomen naar €5,40 en mogelijk hoger.

De zone €5,40 is echter wel een taaie rakker. In 2015 en de eerste helft van 2016 stond de koers van Aegon zwaar onder druk. Wordt over deze daling een fibo-grid getrokken (niet ingetekend) dan blijkt dat het tweede correctieniveau van deze dalende beweging exact samenvalt met de weerstandlijn van de hiervoor aangehaalde driehoek. Het is dus sterk de vraag of kopers op korte termijn in staat zijn om Aegon boven haar eerste horizontale weerstand te tillen.

De onderkant van de driehoek noteert momenteel rond €4,80. Met een huidige notering rond €5,10 handelt Aegon dus precies in het midden van de bandbreedte gevormd door eerste steun en eerste weerstand. Of, zo je wil, tussen hoop en vrees.

Het huidige neutrale beeld komt ook goed tot uitdrukking in het verloop van de indicator. In de grafiek van de RSI staat een rechthoek ingetekend waarbinnen de indicator al maanden hobbelt. Wat opvalt is dat de RSI al heel lang niet in de buurt van zowel de OB-lijn als de OS-lijn is geweest. Zoals gezegd, een vrij vlak neutraal beeld vanuit de RSI.

Tot slot de gemiddelde lijnen. In de grafiek valt af te lezen dat de korte en lange gemiddelde lijn door het recente getreuzel van Aegon nagenoeg gelijk noteren. Ook vanuit deze indicator dus weinig sturing over het toekomstig koersverloop.

Reageren de beleggers morgen flauw op de cijfers en zakt de koers richting €4,80 dan mag verwacht worden dat rond dat niveau de kopers weer opgesteld staan. Hetzelfde geldt echter vice versa voor een positieve reactie op het nieuws. Rond €5,40 mag verwacht worden dat verkopers enig euforie de kop in drukken. Een leuk aandeel dus voor de wat kortere termijn speler die actief met een belegging in Aegon om wil gaan. De wat langer georiënteerde belegger laat Aegon voorlopig nog even voor wat het is. Want laten we eerlijk zijn, de openingskoers van 2017 lag op €5,20. Een goede tien maanden later noteert Aegon zoals gezegd €5,10. Vergelijk dat maar eens met wat de AEX in diezelfde periode heeft gedaan. Precies, dat bedoelen we!

Laat een reactie achter