Sssst… (ilte voor de Zilverstorm)

Naast het feit dat de AEX nu echt aan het wankelen is gebracht, zijn goud en zilver aan de vorige week verwachte comeback begonnen. De horrormaand oktober heeft in het verleden gezorgd voor een aantal waanzinnige maanden. Zo weten we “allemaal” nog wat er in 1929, 1987 en 2008 gebeurde op de mondiale aandelenmarkten. Mijn titel was overigens een knipoog naar Halloween, maar niet iedereen had dit direct begrepen. De conclusie blijft echter dezelfde, maak u klaar voor een stormachtig einde van het jaar 2017.

Zeer belangrijke indicator is en blijft de CNN Fear and Greed indicator

Zelf volg ik deze indicator al meer dan 5 jaar, maar tegenwoordig word je er mee dood gegooid. Nu is het zo dat deze angst en hebberigheid indicator het beste werkt als hij rond de extreme niveaus noteert. Hier bivakkeren we nu al een aantal dagen en het wachten is op (forse) winst name momenten op Wall Street.

Sentix EZ investor confidence

Ook deze indicator heeft in het verleden laten zien te “toppen”, wanneer de markt voor een corrigerende fase staat. Nu is dit uiteraard alleen achteraf te bepalen, maar de gemiddelde investeerder in Europa is nu net zo optimistisch als in het voorjaar van 2007.

Ook de AEX dag grafiek staat op kraakstand

De AEX lijkt op het moment het hoofd nog net boven water te kunnen houden. De start van het cijferseizoen kan echter de doorslag geven, voor een in eerste instantie kleine winst name ronde richting het 50 daags gemiddelde van 526 punten.

AEX-DagGrafiek

Zilver profiteert

Hierboven zien we allerlei signalen op rood staan. Nu zijn er ook een aantal “veilige havens” die het goed doen in tijden van onrust. Ik heb ze ook wel ludiek Sypies Safe Havens genoemd. Dit betekent voor de duidelijkheid dus niet dat deze altijd omhoog gaan,  maar dat ze in markten met hogere volatiliteit rust bieden in de portefeuille. Mijn voorkeur gaat op het moment uit naar Zilver, maar uiteraard kun je ook kiezen voor de eerdere genoemde “veilige havens” zoals Goud, de Yen of de VIX.

Zilver moet einde van deze week boven de 17,30 noteren

Het eerste doel voor Zilver is het 200daags gemiddelde, dit ligt vrij dichtbij namelijk op 17,16. Hierboven is het 200weeks gemiddelde zeer belangrijk en dit ligt rond de 17,28. Als “we” aan het einde van de week boven dit niveau sluiten, kan zilver weer doorknallen richting de 18 Dollar.

Oktober historisch een lastig maand

De maand oktober is historisch gezien de “crashmaand”. Zeven van de twintig grote correcties hebben juist in de deze maand plaats gevonden. Het vierde kwartaal is echter het sterkste kwartaal van het jaar historisch gezien. Een forse tik terug kan dus ook weer nieuwe instapmogelijkheden bieden (zie grafiek hieronder). Volgende week maar weer eens verder kijken. In de tussentijd kunt u mij blijven volgen op Twitter (@SvdHijden)

 

 

Laat een reactie achter