Rente omhoog, beurs omlaag

Vorige week maandag voelde ik mij een volwaardig lid van de Europese Centrale Bank, nadat Draghi dan eindelijk mijn column had gelezen. Hieruit maakte hij op dat gratis geld niet voor eeuwig zal en kan zijn. Weliswaar kwam de ECB de volgende dag al weer terug op zijn woorden, het proefballonnetje was echter een feit.

De Nederlandse 10 jaars rente steeg met 20 basis punten van 0,45% naar 0.65% (zie hieronder). Deze hogere rente zorgde naast een sell-off op de aandelenmarkten, ook voor een vergelijkbaar effect op de obligatiefmarkten. Daarbij schoot uiteraard de euro omhoog, omdat deze in de toekomst aantrekkelijker zal worden, door het eventueel terugkeren van het rente element.

Voor nieuwkomers op de financiële markten een korte uitleg over de gevolgen van een rentestijging.

  • Wanneer de rente stijgt, zakken de koersen van obligaties, waardoor de effectieve rente op een obligatie stijgt
  • In een normale economie geeft een rentestijging juist aan dat de toekomstige economie waarschijnlijk nog harder zal gaan draaien. Het probleem in dit gratis geld tijdperk is dat de economie hier en daar al behoorlijk aangezwengeld is en dat de rente nog steeds nagenoeg op nul staat. Dit heeft in mijn ogen gezorgd voor een bubbel en zal bij een verdere rentestijging naar alle waarschijnlijkheid zorgen voor zeer grote problemen.
  • Naast een negatief effect op vastgoed aandelen zoals Unibail en Wereldhave, zorgt de stijgende rente voor hogere financiering kosten voor vastgoed in het algemeen. Ook kunnen particulieren minder gemakkelijk geld lenen als de rente verder doorstijgt.
  • Een positief effect zal uiteindelijk natuurlijk een hogere spaarrente kunnen zijn. Dit zal zonder echte inflatie nog wel even duren, maar is niet onmogelijk. Tegelijkertijd zorgt dit voor een alternatief voor aandelen, obligaties en bijvoorbeeld goud en zilver.

Je mag niets zeggen over een Bubbel

Voor degenen die mij volgen op Twitter is het duidelijk dat ik sceptisch ben over de hoge waarderingen, die ik hier en daar tegen kom op de beurzen. Dit wil niet zeggen dat ik oproep tot massale verkoop, maar wel tot realiteitszin. Tussen de reële waarde van een bedrijf en wat je er op het moment voor betaalt, zit wat mij betreft een te groot verschil. Dat verschil is bij bepaalde sectoren zo groot, bijvoorbeeld de IT en Biotech sector, dat ik het als een bubbel zie. Op Twitter krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd dat ik negatief ben en dat de beurs historisch gezien altijd omhoog gaat. Dat geloof ik graag, echter -10% is -10%, of dat het aandeel nou 5% of 5000% gestegen is. Ik kijk liever naar defensieve geldverdientrucjes. Hieronder mijn eerste defensieve truc.

Maak op een defensieve manier gebruik van overwaarde

Het is een veel voorkomende gedachte bij bewoners van huizen in Amsterdam en omstreken. Deze luidt als volgt: “Naast mij is een huis verkocht voor 3-4-5-6 ton en nu is mijn huis dus ook zoveel waard.” Mooi! De vraag is natuurlijk hoe je deze overwaarde het beste kunt verzilveren.  Mijn advies luidt om in dat geval een belletje naar je geldschieter te plegen en hem te vragen of je rentekorting kunt krijgen, als je je overwaarde kunt “bewijzen” door een taxatierapport. Dit kan al snel duizenden euro’s schelen op de gehele looptijd van je hypotheek. Het mooie hiervan is dat deze handelswijze nul extra risico met zich mee brengt. Volgende week meer tips, voor eventuele vragen weet u mij hopelijk te vinden.

Geef een antwoord