OptieAcademy: short Nasdaq ETF QQQ middels een gekochte putspread

Op de Europese en Amerikaanse markt nemen wij zowel opwaarts gerichte als neerwaarts gerichte en neutrale posities in. Op deze wijze behalen wij al jaren een positief rendement, dus ongeacht de marktomstandigheden.

De Amerikaanse Nasdaq-index heeft deze week weer nieuwe highs bereikt, waarbij het de vraag is of dit niveau kan worden vastgehouden. Het is een veeg teken dat de Apple cijfers tegenvielen. Dit zou wellicht een aanleiding zijn voor een correctie. Dinsdag 2 mei kwam Apple met kwartaalcijfers die de markt niet wisten te verrassen. Apple maakt weliswaar geen deel uit van de zogenaamde FANG-aandelen: Facebook, Apple, Netflix en Google maar het is wel een zeer belangrijk technologiefonds binnen de Nasdaq. Onderstaande tabel geeft de aandelen weer die deel uitmaken van het ETF dat de Nasdaq100 volgt: QQQ. Apple is voor bijna 12% opgenomen in deze index.

QQQ-Holdings

QQQ-DagGrafiek

Op bovenstaande dagchart is de sterke opwaartse trend van QQQ duidelijk te zien. Daarbij is QQQ aan de bovenkant van het stijgend trendkanaal aanbeland. Op dagbasis is er nog geen ‘death cross’-verkoopsignaal gegeven. Daarvoor zullen de voortschrijdende gemiddelden Tenkan Sen-lijn (rood) en de Kinjun Sen-lijn (blauw) elkaar moeten kruisen.

De koers noteert, niet geheel verrassend, boven de Ichimoku Cloud (= hier de groene wolk). Wij zien evenwel weinig opwaarts potentieel en spelen in op een daling middels een gekochte putspread waarvoor we een geringe investering neertellen, hetgeen we onderstaand uitleggen.

Steun- en weerstandsniveaus
Weerstand: $137,49.
Steun: $135.

Gekochte Putspread QQQ

Huidige positie:
Geen.

Transactie: 

We kopen (Open Buy): 1 QQQ JUN16 135 Put @ $1,36 (betalen).
We schrijven (Open Sell): 1 QQQ JUN16 130 Put @ $0,54 (ontvangen).
Nieuwe positie:
Long: 1 QQQ JUN16 135 Put.
Short: 1 QQQ JUN16 130 Put.

Beperkte investering:
We betalen voor deze putspread $82 die $500 waard kan worden. Dit bedrag verliezen we als QQQ op juni-expiratie boven de $135 noteert. Uiteraard kunnen we al eerder deze spread sluiten.

Break even niveau ligt op:
$135-$0,82 = $134,18. Op dit punt wordt er, voor kosten, geen verlies en geen winst behaald.

Maximale winst bedraagt:
($135-$130-$0,82)*100= $418, oftewel een rendement van ruim 500% op de investering. De maximale winst wordt bereikt als het aandeel op expiratie (de derde vrijdag van juni) $130 of lager noteert.

Waarom een put spread?
De putspread die we hebben opgezet, is een zogenaamde ‘debit spread’. Het idee is om met een geringe investering in te spelen op een verwachte koersdaling, waarbij het winstpotentieel zeer groot is.

U hoeft de optiepositie uiteraard niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten of doorrollen, mocht uw visie opeens veranderen.

Laat een reactie achter